"Aproape toți" liderii arabi din Orientul Mijlociu le cer israelienilor "să nu încheie războiul până când Hamas nu este înfrântă"

Sambata, 02 Decembrie 2023, ora 15:14
14096 citiri
"Aproape toți" liderii arabi din Orientul Mijlociu le cer israelienilor "să nu încheie războiul până când Hamas nu este înfrântă"
Armata israeliana într-o misiune în Gaza FOTO Hepta

Cotidianul israelian Haaretz publică analiză referitoare la situația geopolitică actuală în Orientul Mijlociu, cu reașezări determinate de conflictul din Gaza.

Articolul semnat de analistul militar Amos Harel reliefează faptul că discuțiile din culise sunt, de multe ori, în opoziție flagrantă cu declarațiile publice. Potrivit analizei, aproape fiecare stat arab din zonă ar fi cerut Israelului să nu înceteze ofensiva din Fâșia Gaza decât atunci când organizația teroristă Hamas va fi complet distrusă.

"În ultimele zile, au existat rapoarte, în principal speculative, despre o înțelegere „toți pentru toți” care a fost pusă pe masa negocierilor – adică o propunere a Qatarului de a elibera toți israelienii deținuți de Hamas în schimbul tuturor (sau a majorității) dintre miile de palestinieni închiși în Israel, împreună cu o încetare a focului pe termen lung.

Dar chiar dacă s-a discutat această variantă, nu pare a fi fezabilă în acest moment, deoarece cel mai probabil nu ar primi un sprijin public larg în Israel.

Nu este de neconceput ca scurgerile despre această propunere să-i servească pe Netanyahu, care încearcă să se prezinte ca rezistând presiunii externe. Premierul, al cărui sprijin s-a prăbușit în sondaje, se înfățișează, de asemenea, ca singura persoană care poate împiedica înființarea unui stat palestinian.

O încetare permanentă a focului, fără distrugerea Hamas atât ca guvern, cât și ca forță militară, nu ar îndeplini obiectivele declarate ale războiului și ar pecetlui probabil soarta politică a lui Netanyahu.

Hamas și, de fapt, Qatar, au alte planuri. Este rezonabil să presupunem că, din punctul de vedere al Hamas, organizația și-a obținut victoria pe 7 octombrie, când a comis cel mai letal atac terorist din istoria Israelului.

O eliberare în masă a prizonierilor palestinieni i-ar consolida poziția de jucător palestinian și panarab, singurul care a provocat vreodată o dublă umilire Israelului. Acest lucru i-ar garanta, de asemenea, sprijin masiv în Cisiordania și Gaza și în întreaga lume arabă.

Qatarezii sunt, de asemenea, interesați de un acord care în cele din urmă salvează guvernul Hamas. Ei au investit miliarde de dolari în regimul Hamas din Gaza, iar o nouă ordine în Gaza distrusă, realizată cu ajutorul lor, le-ar asigura probabil un punct de sprijin și mai mare, atât economic, cât și politic, pe coasta Mediteranei.

Mai sunt doi actori în acest film ale căror interese sunt mai complexe. Statele Unite vor să restrângă mișcările militare ale Israelului, dar în acest stadiu al războiului nu încearcă să-i impună Israelului un acord sau să-l împiedice să continue operațiunile militare în Gaza.

Și statele arabe sunite din regiune vorbesc pe două voci. În mod public, unii dintre ei (cum ar fi Egiptul și Iordania) se încadrează în concordanță cu opinia publică din țările lor și condamnă morțile civililor cauzate de răspunsul militar al Israelului. Dar în culise, aproape fiecare lider din regiune, inclusiv în majoritatea statelor din Golf, îndeamnă Israelul să nu pună capăt războiului până când Hamas nu este înfrânt, deoarece consideră organizația ca pe un inamic intern periculos.

Amăgirea că Israelul poate continua atât lupta, cât și eliberarea mai multor ostatici, este probabil să fie risipită. Va fi nevoie de un alt acord și va fi mai greu de realizat, din cauza prețului pe care Hamas îl va cere Israelului.

Cu toate acestea, fără un acord, Forțele de Apărare Israelului vor relua operațiunile intensive și, prin urmare, vor crește riscul pentru viața ostaticilor, fie din cauza luptei în sine și a condițiilor dificile pe care le creează, fie din cauza posibilității ca Hamas să-i ucidă.

Hamas a suferit pierderi mari și pagube enorme în nordul Gazei și a pierdut controlul civil acolo. Dar încă pare departe de a fi învins militar.

Liderul său din Gaza, Yahya Sinwar, poate prefera să-și asume riscul de a continua lupta, presupunând că Israelul va avea probleme numai în timpul operațiunilor militare din sudul Gazei, unde forțele sale vor trebui să manevreze în mijlocul unei populații civile mai dense.

Nici nu putem exclude posibilitatea ca, chiar dacă Hamas s-ar trezi în cele din urmă cu spatele la zid, Sinwar ar prefera să meargă la luptă și astfel să termine cu ceea ce el consideră o moarte sfântă, în luptă", se arată în editorialul din publicația Haaretz.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Planul Israelului după război: Ce vrea Netanyahu pentru teritoriile palestiniene
Planul Israelului după război: Ce vrea Netanyahu pentru teritoriile palestiniene
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat un plan „postbelic” pentru Gaza, prima sa propunere oficială privind momentul în care se va încheia războiul din teritoriul palestinian...
Autoritatea Palestiniană respinge planul lui Netanyahu. ”Gaza va fi parte a unui stat palestinian independent”
Autoritatea Palestiniană respinge planul lui Netanyahu. ”Gaza va fi parte a unui stat palestinian independent”
Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP), condusă de Mahmoud Abbas, a declarat vineri, 23 februarie, că nu va accepta o Fâşie Gaza care să nu facă parte dintr-un stat palestinian "cu...
#culise israel, #discutii state arabe, #orientul mijlociu razboi, #razboi Gaza , #Razboi Gaza