Ziare.com

Academia Romana are un nou presedinte

Joi, 05 Aprilie 2018, ora 19:06

   

Academia Romana are un nou presedinte
Academicianul Ioan-Aurel Pop este noul presedinte al Academiei Romane, in urma alegerilor care au avut loc joi, in Adunarea Generala a inaltului for cultural si stiintific.

Academicianul Ioan-Aurel Pop a obtinut 86 de voturi, iar pe locul al doilea s-a situat academicianul Victor Voicu, cu 56 de voturi.

Pe 20 aprilie, vor avea loc alegerile pentru celelalte functii din Biroul de Prezidiu: patru vicepresedinti si un secretar general.

Mandatul de presedinte al Academiei Romane are o durata de patru ani, iar un membru titular poate detine aceasta functie de doua ori. Presedintele isi va prelua prerogativele la 15 zile dupa data alegerilor.

Dupa decesul lui Ionel Valentin Vlad, pe 24 decembrie 2017, prezidiul Academiei l-a ales, pe 5 ianuarie, pe Cristian Hera in functia de presedinte, pana la organizarea de alegeri.

Cine este Ioan Aurel Pop

Academicianul Ioan-Aurel Pop este istoric si are 63 de ani. S-a nascut in satul Santioana, judetul Cluj, a absolvit Liceul "Andrei Saguna" din Brasov si a urmat cursurile Facultatii de Istorie si Filosofie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, pe care le-a incheiat ca sef de promotie. In 1989 si-a sustinut teza de doctorat intitulata "Adunarile cneziale din Transilvania in secolele XIV - XVI".

A desfasurat o bogata activitate didactica: asistent, lector, conferentiar; din 1996 este profesor la Departamentul de istorie medievala, premoderna si istoria artei a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, iar din 2012 este rector al acestei universitati.

A fost profesor invitat la Universitatea din Pittsburgh, SUA (1991 - 1992), INALCO din Paris (1998), Universitatea din Trento (2001) si Universitatea Ca' Foscari din Venetia (2003 - 2008).

In perioada 1994 - 1995 a fost directorul Centrului Cultural Roman din New York, iar intre 2003 si 2007 directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia.

Pe 29 noiembrie 2001, Academia Romana l-a ales membru corespondent, iar la 30 martie 2010 - membru titular in cadrul Sectiei de stiinte istorice si arheologie.

Din 1990 este membru al Comisiei de istorie a relatiilor internationale din cadrul Comitetului International de Stiinte Istorice (Milano), iar din 1999 - membru corespondent al Academiei de Stiinte, Litere si Arte (Paris); membru al Institutului pentru Intalniri Internationale din Gorizia din 2005; membru al Ateneo Veneto, din 2005; membru in Comitetul stiintific al Institutului pentru cercetari de istorie sociala si religioasa din Vicenza, Italia, din 2006 si membru al Academiei Europene de Stiinte si Arta (Salzburg), din 2013.

E si membru al International and Adult Continuing Education (IACE) Hall of Fame, din 2013; membru in Colegiul Centrului European pentru Studii in Probleme Etnice al Academiei Romane (2013); membru de Onoare al Academiei de Stiinte a Moldovei (2015); membru titular al Accademia Nazionale Virgiliana din Mantova (2015).

Membru in numeroase colegii si consilii de redactie si autor a peste 50 de carti, editii de izvoare istorice, tratate si manuale universitare, volume ingrijite si a peste 300 de studii, articole, recenzii, dari de seama, cronici in volume separate, reviste de specialitate si publicatii de cultura.

A fost distins cu Premiul "George Baritiu" al Academiei Romane (1991), Premiul de excelenta al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru Romanii de Pretutindeni (2011) si Premiul Media de Excelenta, din partea ziarului "Gazeta de Cluj" (2011).

De asemenea, a fost distins cu Ordinul "Meritul Cultural" in grad de Cavaler din partea presedintelui Romaniei (2010), Ordinul de Onoare din partea presedintelui Republicii Moldova (2010), Medalia "Crucea Transilvana" din partea Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului (2014), Comandor al Ordinului Militar de Romania (2014), Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler (2015), Medalia "Crucea Saguniana pentru laici" din partea Mitropoliei Ardealului (2015).

A fost distins si cu Diploma "Meritul Academic" din partea Academiei Romane (2015), Medalia "Crucea Nordului pentru mireni" din partea Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord (2016), Ordinul "Palmes Academiques" in grad de Cavaler din partea Republicii Franceze (2016) si Ordinul "Steaua Italiei" in grad de Comandor din partea Republicii Italiene (2016).
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5002 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Adult Continuing Education nu inseamna mare lucru.

Sunt vreo zece colegii de astea in fiecare oras mare.
Multi studenti sunt pensionari.
Cursurile nu au mare viitor. De exemplu cele in arta.
Citzi pot realmente sa faca o cariera in arta ?
Dar daca ai niste bani de cheltuit, timp de investit, vrei sa te ocializezi, sunt bune.

 

Din punct de vedere profesional era cel mai slab dintre cei

trei candidati ! Dar are sprijin politic dubios ...

@Bill Gates

Care este mesajul dvs?
Negati valoarea intelectuala a dlui academician Pop?
Pentru mine dl.academician Pop este extrem de important la conducerea Academiei Romane,intr'un moment in care "istoricii" din sanul acestei Academii ca Theodorescu,intrati pe criterii politice fara valoare academica reala,tac malc fata de asaltul academiilor ostile poporului roman ca cea maghiara,care a infestat site-urile cu teorii,rasuflate, ca cele Roesler-iene,care neaga continuitatea poporului roman in propriul sau areal de formare!
Falsificatori de adevar istoric precum unul Gabor,care intr'o carte Dacians,Romans,Romanians falsifica adevarul elementar istoric ajungand la concluzia ca romanii sunt ..albanezi,provenind in spatiul actual din Albania!
Am avut rabdarea sa citesc aberatiile pseudo-istoricului Gabor,care se bazeaza pe niste ineptii lingvistice!
Din pacate,avem falsi istorici care vor sa sape originea noastra si valorile istoriei si culturii nationale,pretinsi romani(este drept la a doua generatie)ca pretinsul "italian"de obarsie Boia(de fapt cred ca este ungur)"specializat"la Budapesta ,care sub pretextul ca vrea sa "demistifice"istoria nationala,incearca sa darame esenta si perenitatea ei!
L-am auzit incercand sa demoleze pe Eminescu(romanul absolut dupa definitia lui Tutea!!!)!
Ei bine,s-au trezit si falsi patrioti ca Liiceanu sa-l sustina!!!
Nu intamplator site-urile ignorate de "academicienii"romani dar bine fertilizate de falsificatorii istoriei romanilor,unguri,il citeaza pe Goia la tot pasul!
Academicianul Pop,este una dintre putinele personalitati ale culturii romane care demoleaza falsurile si pe falsificatori!
Este de bun augur ,numirea lui la conducerea Academiei Romane!Teo

Subscriu, d-le Teo !

Total.

Auzi, 'dumneata', "demistificarea" istoriei romanilor" !(?)

Mesajul lui e cam asa,
"Ascultati la mine, eu sunt detinatorul adevarului istoric; lasati-i pe Giurescu, pe Iorga, pe ceilalti istorici clasici deoparte, ei va duc in eroare. Io sunt nepartinitor, eu (ungurul, italianul. .....) va spun cum 'sta treaba' cu istoria voastra. Romanii, pastori "veniti din Albania" au putut sa ne invadeze fiindca au fost prolifici ..... prin "mancatul branzei de oaie" (teza 'savantilor' unguri sovini si iredentisti si falsificatori): De aceea s-au putut inmulti intratata si ne-au ocupat pamanturile "noastre unguresti", date de Ottilooo (!?).

Sper ca e de

bine! L-am urmarit pe distinsul domn pe la tv.Nu cred prea mult in transilvaneni,eu fiind din sud,dar asta e!

 

Da' pe care romani ii crezi ?

Pe Ord, pe Viorel Ratiu, pe Maior, pe Ucu, pe Boc, pe Mo Macovei ii crez, le accepti discursul ?

Pe Lii. care se duce la Bruxell cu para, desi zice ca Ro nu si-a "pierdut suveranitatea o secunda": Acest Capsuna (vorba lui d. Semaca) se aseamana cu patriotul Eminescu, critic al racilelor societatii din patria sa, ....numai ca Eminescu rostea acele critici in tara sa. Chiar intr-o federatie, subiectii se confrunta pe interesle fiecaruia, UE nici nu este (inca) o federatie ! N-ar fi fost mai corect ca sa urmeze pilda carturarilor strabuni si sa lumineze poporenii, sa-i izbaveasca de venalitate (sa refuze "strachina cu pasuli" - dupa exemplu personal (el a refuzat (!!??) preluarea Editurii Politice (un bun al intregului popor), a renuntat la multe flacoane cu parfum si turburi cu crema de corp (!!f??), .... aceasta pentru a alege politicieni competenti, cu studii la Harvard, Cambridge, etc. dar mai ales oameni de caracter (ca el, !!?) la carma administrarii treburilor comunitatii romanesti, sa aleaga pe un om competent, de onoare, de caracter, dar mai ales cu dragoste de tara,...... in oficiul de "aparator al cetatii" (vorba unui meestru al camuflajului, nedevoalat de catre alain). Astfel de oameni sa fie alesi si in legislativ si in emanatia lui, executivul.
Dar pentru asta cel ce se vrea un moralist ca Paler, de la poalele Fagarasului, de acolo de unde a descalecat fondatorul primei organizatii statale mioritice, al TarEi Romanesti, eroul de origine cumana al "ultimului boier", Dgiuvara .....

pentru asta (luminarea poporenilor datorita careia duce un trai pe vatrai, il ducea si in comunismul detestat.... abia acum, dupa ce rusii l-au daramat - asa cum l-au impus mai intai),
renuntand cu consistenta, cu austeritare la pomezi si farduri, nea Capsuna trebuia,
sa covoare in gloduri si in sleauri unde chiar si masinile de teren se impotmolesc - asa cum a facut Iorga, Balcescu, Anton Pann, .....carturarii de legenda ai neamului.

Nu neg valoarea intelectuala, dar zic ca unul

dintre titluri nu trebuie supraestimat.
Am dormit cu cartile dinastiei Giurescu sub perna.
In materie de istorie, domnul Cioroianu mi se pare cel mai coerent.
Academia este pluri-disciplinara, as fi preferat un om de stiinta. Si istoria e o stiinta, dar...

 

Noi, cei din stiinta si tehnologie, credem in stiintele

Aristoteliene:
"Ai zis ceva, dovedeste (repeta)" !
Istoria nu e chiar asa.

 

Prea multi specialisti

RO are prea multi specialisti la tv. Smecherii nu vor respecta Academia decat cand i se va tripla finantarea si va fi membru permanent in CSAT.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor