Ziare.com

Academia Romana nu mai are bani de salarii si propune reduceri, trimiterea fortata in CO si suspendarea promovarilor

Joi, 20 Iunie 2019, ora 18:56

   

Academia Romana nu mai are bani de salarii si propune reduceri, trimiterea fortata in CO si suspendarea promovarilor
Academia Romana a expediat recent catre toate institutele, centrele si filialele aflate in subordinea sa o adresa prin care le instiinteaza ca forul national nu are fonduri suficiente pentru plata salariilor in urmatoarele luni si le recomanda masuri pentru a acoperi deficitul salarial, se arata intr-un comunicat al Ad Astra (Asociatie a cercetatorilor din intreaga lume), care precizeaza ca demersul AR este "ilegal, neavenit si contraproductiv".

Academia Romana (AR) este conform Statutului sau "cel mai inalt for national de consacrare stiintifica si culturala al tarii". Sub egida AR functioneaza de asemenea 51 institute de cercetare, 18 Centre de cercetare si 6 Fundatii.

Institutiile de cercetare subordonate AR au drept obiect principal de studiu cercetari fundamentale din diverse ramuri ale cunoasterii ca de exemplu: Matematica, Fizica, Biologia, Chimia, Medicina, Stiintele Agricole, Stiinta Informatiei, Stiintele Economice, Istoria, Filosofia, Artele, Filologia etc. Multe dintre institutiile de cercetare ale AR au rezultate remarcabile reflectate in articole publicate in reviste de prestigiu, carti/monografii publicate in edituri de o inalta tinuta profesionala.

"Academia Romana a expediat recent catre toate institutele, centrele si filialele aflate in subordinea sa, Adresa nr 240/22.05.2019 prin care le instiinteaza ca AR nu are fonduri suficiente pentru plata salariilor in urmatoarele luni. Mai mult, AR propune un set de masuri pe care le recomanda insistent sa fie luate de unitatile sale pentru a acoperi deficitul salarial, cum ar fi: a) diminuarea salariilor, in special salariile celor care au venituri suplimentare; b) fortarea personalului de a intra in concedii fara plata; c) pensionarea fortata a celor care indeplinesc conditiile de pensionare (inclusiv a acelora care au aprobarea Consiliilor Stiintifice de a-si continua activitatea); d) suspendarea promovarilor de personal", se arata in comunicat.

Ad Astra considera acest demers al Academiei Romane ilegal, neavenit si contraproductiv.

Membrii asociatiei motiveaza printre altele ca AR detine o multitudine de resurse financiare si materiale care ar putea fi utilizate pentru a acoperi deficitul financiar actual. Astfel, Academia Romana detine un patrimoniu propriu, administrat de Fundatia "Patrimoniu". De asemenea, in subordinea Academiei Romane se mai afla: Fundatia Familiei Menachem H. Elias, Fundatia Nationala pentru Stiinta si Arta, Fundatia Europeana "Titulescu", Fundatia "Panteonul Romaniei", Fundatia Universitara a Marii Negre, Casa Oamenilor de Stiinta (inclusiv Casa Academiei si Clubul Oamenilor de Stiinta), Spitalul "Elias", Sala Dalles, Muzeul Coanda, Casa Seniorilor din Otopeni, Observatoarele de geodinamica, Stationarul ecologic Sinaia, Statiunea de cercetari ecologice Sulina, Statiunea pentru cercetarea hazardelor naturale Patarlagele, Statiunea de cercetari polare - Svalbard (Norvegia), colectii de grafica (circa 900 de piese), de sculptura, ceramica si arta decorativa (circa 600 de bucati), carti si manuscrise, mobilier ori articole numismatice (aproximativ 300.000 de piese), 24.676 hectare de teren (ogoare, paduri, fanete etc).

"Este regretabil ca AR, in ciuda acestei averi, a numeroaselor si generoaselor drepturi pe care le acorda membrilor AR si familiilor acestora, recurge la masuri de austeritate - cel putin discutabile - fata de institutele de cercetare ale forului, masuri care in mod clar ar submina si mai mult starea chiar si asa deplorabila a cercetarii romanesti", conform textului comunicatului.

Prin urmare, membrii asociatiei Ad Astra solicita Academiei Romane "retragerea adresei mai sus mentionate, identificarea unor resurse financiare pentru acoperirea deficitului financiar actual, instituirea unei expertize financiare pentru eficientizarea cheltuielilor AR si evaluarea de urgenta, obiectiva, pe principii exclusiv meritrocratice (pe baza HG 1062 din 19 octombrie 2011) - cu experti de inalta recunoastere profesionala proveniti exclusiv din afara Romaniei si lipsiti de orice fel de conflict de interes, a tuturor institutiilor sale de cercetare".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Academia Romana lipsa bani salarii
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 5065 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Si 'petrovii'?

Este o institutie care merge constant la vale. Si nu din lipsa lovelelor. Si nu de ieri ci de ani buni. Cand si-au ales ca capetenie un 'scriitor', putem specula ca colegii care au votat-o au actionat din solidaritate.

 

Pai nu zicea Draknea ca "viitorul suna bine", cand facea bugetul?

Nu mai duduie "ieconomia"? Nu zice Dancila ca sunt bani de ii intoarce cu lopata pana isi da cu ea in cap?
Oare de ce Teodorovici cerea zilele trecute taieri de salarii sau concedieri?
Falimentul se apropie cu hotii, ticalosii si incompetentii de la putere!

 

Ai dreptate ! Dar eu as dori o verificare a Curtii de Conturi

referitoare la averea Academiei Romane si modul de folosire

a ei. Si nu ma refer la cea din 1989 ,ci la cea din 1947.

Un caz , cel putin ,cunosc o podgorie donata Academiei a

fost trecuta de comunisti la IAS iar dupa '90 a ajuns in

folosinta (daca nu proprietate) particulara.

S-a ajuns in aceasta situatie ...

..ca urmare a cresterii record a economiei romanesti !
Si este doar inceputul ...

 

Avem instute de economie in fiecare oras mai mare

N-au americanii atatea institute de economie cate avem noi. De aia aia vin sa ne fure ideile economice. Orice contabil este specialist in economie si cercetator. Casierii sunt si ei parerologi calificati in economie, ca doar "umbla cu banii".

Valcov e mare specialist !

nu prea vorbeste el corect romaneste , dar e specialist in tot si toate , iar banii sunt la el !

KKademia Rumana ar tebui desfiintata imediat

Acum 200 de ani avea ceva relevanta. Azi a devenit un conclav pentru politicieni, un cimitir al elefantilor. Sunt sigur ca bani pentru indemnizatia de 2000 de euro pe luna a academicienilor exista.

Toate institutele de cercetare ar trebui sa treaca in subordinea universitatilor si banii sa se dea pe programe specifice si doar in functie de rezultate. Avem: 7 institute de economie, 5 de filologie, 4 de matematica, 4 de istorie, 8 de sociologie, 4 de lingvistica etc. Aici sunt banii dumneavoastra! Fundatii create pentru pupincuristii regimului. Titluri onorifice si grade pentru turnatorii de partid.

 

Iresponsabilitatea, incompetenta si pupincurismul sunt la mare pret

.. in academia romana, unde freaca menta si ard gazul pe salarii uriase o gramada de beizadele !!!
Pe cel mai important protector al hotiei si coruptiei din romania, ion ilici iliescu, trebuia sa il pretuim mai drastic decat pe ceausescu !!!
A inventat armatele de lovilutionari ce profita si astazi de pe urma imposturii si falsurilor inventate si promovate de psdr (de infractorul bebe ivanovici isi mai aminteste cineva?), a iesit in strada la brat cu beizadelele de infractori din pesedere ca sa ceara eliberarea devalizatorului BRD, gabriel bivolaru, care a facut putin peste 3 (trei) ani de puscarie, IN REGIM PREFERENTIAL, pentru un tun de 63 milioane USD !!!!!!!!!!!!!!!
Asta este psd, grupare de infractori NOTORII, exersati in nenumarate hotii, in psd nu au fost niciodata oameni cinstiti, ci doar infractori, respectiv pupincuristi si profitori de pe urma infractorilor !!!
Un oral general pentru academia romana a impostorilor si pupincuristilor !!!

 

Ha, ce schimbari!

Interesant, atunci cand am folosit acelasi cuvant (cuvantul nr 4 din titlu) ca si tine, m-au retrogradat la x2!
Vad ca acum a devenit acceptat! Ba, poti sa scri Dragnea, PSD, etc. fara sa o iei pe coaja.
Ma intreb daca acel cuvant de pe placutele suedezului poate fi folosit pe ziare.com fara consecinte!
:)

CO?

In articol, se mentioneaza ca parte din solutiile pt micsorarea fondului de salarizare, ar fi trimiterea fortata in concediu de odihna.
Nu-mi este prea clar unde este economia!

 

Pai normal

ca nu mai exista fonduri, din moment ce au fost inventate diferite pseudo-academii, cu beneficii similare adevaratei Academii... cum ar fi academia oamenilor de stiinta.

 

jos Academia!

un concept depășit in statul jafului permanent.
nu avem nevoie de Academie ci de academii: de politie, jandarmerie și gazare, de științe ale furtului, de arte ale minciunii și manipulării, de plagiat, de prostie și de corupție.
sunt deja atația doctori in aceste chestii, care așteaptă sa fie făcuți academicieni.
prin urmare, jos Academia
și impărțirea averii ei la POPORUL pesedist, domne!
sa se facă odată dreptate impostorilor!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor