Ziare.com

Academia Romana va modifica in DEX definitiile pentru "tigan" si "jidan"

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 15:47

   

Academia Romana va modifica in DEX definitiile pentru "tigan" si "jidan"
Academia Romana va face modificarile solicitate de mai multe organizatii si institutii pentru cuvintele "tigan" si "jidan" pe care acestea le considera jignitoare la adresa etniei rrome si evreilor, intr-un nou tiraj al Dictionarului Explicativ al Limbii Romane (DEX).

Marius Sala, vicepresedinte al Academiei Romane si director al Institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti", a precizat pentru Mediafax ca un nou tiraj DEX va iesi "in curand" de la tipografie si va cuprinde "toate modificarile solicitate".

Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna" a transmis o scrisoare deschisa Institutului "Iorgu Iordan-Al. Rosseti" in care se precizeaza: "Va solicitam sa luati masuri pentru a rectifica imediat definitia cuvantului 'tigan', dupa cum urmeaza: sa consemnati caracterul peiorativ al cuvantului 'tigan' atunci cand acesta din urma este folosit pentru a denumi o persoana care apartine minoritatii rome si sa specificati ca folosirea acestui cuvant nu este recomandata deoarece este considerat ofensator (discrimineaza impotriva minoritatii rome), sa consemnati caracterul peiorativ sau depreciativ pentru epitetul de la punctul 3 din definitia cuvantului 'tigan', care in prezent apare: 'Epitet dat unei persoane cu apucaturi rele', sa definiti minoritatea nationala in dreptul cuvantului 'rom', care va deveni astfel termenul de referinta (termenul principal) in locul cuvantului 'tigan'".

De asemenea, in scrisoare se mai precizeaza ca "Pastrarea situatiei actuale in ceea ce priveste definirea cuvantului 'tigan' perpetueaza promovarea unor atitudini cu caracter profund discriminator si degradant de catre cea mai inalta institutie de cultura a statului cu rol formator".

Solicitarea este sustinuta de mai multe organizatii si asociatii, printre care Fundatia Soros Romania, Guvernul Romaniei Departamentul pentru Relatii Interetnice - Marko Attila, presedinte, Institutul Intercultural Timisoara, Liga Proeuropa, Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania sau Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

De asemenea, in 8 august, Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului din Romania a solicitat Institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan-Al. Rosetti", din cadrul Academiei Romane, sa schimbe din Dictionarul Explicativ al Limbii Romane definitia cuvantului "jidan", considerat insultator la adresa evreilor, si sa specifice clar ca este vorba de un termen peiorativ.

In raspunsul Academiei Romane la aceasta scrisoare se preciza: "In editiile viitoare ale tuturor dictionarelor elaborate de Institutul de Lingvistica, sub egida Academiei, vom include indicatii care sa nu lase loc unor interpretari discriminatorii, adoptand formulari de tipul '(cu sens peiorativ, nerecomandat)'. In ce priveste corectarea imediata, fara intarziere si in mod permanent a definitiei cuvantului 'jidan', tot ce putem face este sa publicam o nota explicativa in media sau pe Internet".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6924 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
39 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Astea sunt baliverne din samantza de scandal a lui George Pruteanu

de la Romania Mare, librar de profesie - azi oale si ulcele - dar care a gasit de cuviinta sa nu plece inainte sa bajbaie la dictionar si sa schimbe denumirea de "hamburger" american (zicea el) cu romanescul (tot el o spunea) "chiftea", uitand cu desavarsire ca si denumirea de "chiftea" nu-i romaneasca ci vine de la turcescul "kefta". Acum au gasit altzi "academicieni de renume mondial" sa schimbe si tziggan caci ar fi injositor. Ma intreb daca se scoate in afara legii si cantecum lui Udo Jurgens "Spiel Ziggan, spiel". Se uita cu desavarsire ca tziggan vine de la atinganos, sau intusabili, o casta joasa din India. Cuvantul "atinganos" este el insusi de origine greaca prezent si la istoricul Herodot care a trait in secolul al V-lea inaintea lui Cristos, sau ma rog, Inaintea Erei Noastre daca preferati (stiu eu ?!) comunismul ateu. Preiau din "Dictionarul Etimologic al Limbii Franceze" - Editura Robert : "Tziggane sau Tsiggane, este atestat din secolul al XIX-lea sub formele sale moderne "tziggane" si "tsigane" (1876) dar cuvantul este aflat si in diverse grafii inca din franceza medie : ciggain (s. XV), singguani (1553), cuigganes (1576), pe urma zigganes (1637), mai apoi tchingguiennes (1664), mai apoi in exprimarea lui J. de Thévenot referindu-se la dansatoarele de la Constantinopol. Cuvantul este imprumutat dupa caz in germana Zigeuner, in ungureste Csigany care vine din grecescul bizantin Athinganos. Acesta semnifica propriu-zis "care nu atinge" si e format din prefixul grec "a" cu valoare privativa si "thinganein" a atinge, apropiat de latinescul "fingare " - a modela argila, pasta, coca. si din armenianul diz-anem adica eu inghesuiesc. Athinganos desemna o secta de manicheeni veniti din Frygia la Bazantz si cunoscuti ca magicieni.. numele de "egipteni" a prevalat multa vreme fiindca, in Grecia Medievala calatorii occidentali remarcasera o colonie tziggana intr-un loc numit Micul-Egipt, negresit din cauza fertilitatii sale. Aceasta forma a dat in spaniol pe "gitano" (alterare dela Egypciano) si in engleza "gipsy. Vezi si boemian care face aluzie la coloniile tziggane din boemia si romanichel, sau romanï. cuvantul folosit cu majuscule desemneaza un popor venit din India, aparut in Europa Orientala si in Grecia spre sfarsitul sec. al XIII-lea. Aceasta origine este recunoscuta la sfarsitul al XIII-lea cand savantii au remarcat marea similitudine intre limba tziggana si sanscrita. (...) Muzica tziggana (1861), muzica populara din Boemia, din Ungaria si din Romania, adaptata demuzicieniii tziggani din secolul al XIII-lea de unde si gresita denumire demuzica tziggana data muzicii populare unguresti, confuzie intretinuta de lucrarea lui Liszt "Despre boemieni si muzica lor" (1859). Grafia tziggan e de uzaj curent" Decat sa cotcodacim astfel de decizii epocale cat o margica doar ca sa ne laudam - vorba lui Toma Caragiu "Mama, ce-am muncit, noi, mama ce-am realizat noi", ce-ar zice academicienii nostri de efortul unui "Dictionar Etimologic"!?

 

Pfui!

Să inteleg că Germania este o tară "politically incorect"? In germană se spune "Zigeuner" si nu se isterizează nimeni. Să nu mai vorbim de "gitane", "gitano" si alti "gypsies". Probabil că nu.
Noi sintem ăia mai zelosi. Sau mai blegi...

 

OMENIREA FACE IMPLOZIE

si unora le arde de "corectitudine politica"! Asta da tenacitate, dragilor! Maladiva pana la esenta! Vai de mama lor, ce batuta iau zilele astea cu "discriminarile pozitive" si "corectitudinile politice" ce sunt menite a le acoperi IMORALITATEA si CRIMA!

 

Ce te faci cu sclavii de la academia romana?

Le-au dictat stapinii, servitorii executa.
DEX devine tribuna globalista nu dictionar explicativ.
Daca ma intreaba copiii ce inseamna *** nu pot decit sa le explic varianta mea (jidov, evreu, lacom, hot, parazit, etc...)pentru ca eu stiu ca DEX e vocea strainilor si nu mai explica limba romanilor.
Academia romana trebuie desfiintata si cuvintul rom imlocuit de urgenta cu tigan in toate actele oficiale romane.
Din cauza tiganilor Romania sta la usa Schengen azi.
Din cauza tiganilor Romania e perceputa ca o tara mizera (ceea ce este dar nu in totalitate).
Destul cu corectitudinea politica si cu discriminarea pozitiva!!!!! E timpul sa ne revenim ca popor.

Mai RETARDER, mai adauga o cauza

"Din cauza tiganilor Romania sta la usa Schengen azi."

Din cauza crimei organizate, mafiei si coruptiei instalata in primii ani de dupa lovitura de stat din decembrie '89, manifestata de cetateni romani, indiferent de culoare politica sau etnie.

am o solicitare pentru academia romana,

modificare denumirii de "academia romana", in cea politically correct, de "kibutzul rrom".

pot schimba ce vor in DEX, in limbajul oamenilor nu se schimba

nimic, tigan si j.idan plus (cioara, baragladina, ovrei) vor ramane in circulatie inca multi ani:-)

"inca multi ani"? vor ramine forever in limbaj

nu mor caii cind vor ciinii....
nu se schimba limba unui popor ca vrea ciurda de paraziti pensionari ai academiei kibbutz romani...
respectiva academie nu are nimic in comun cu poporul roman.

Mult zgomot pentru nimic!

Nu inteleg de ce e atata galagie pentru aceste cuvinte: la unguri de exemplu, toata lumea spune tigan sau jidou! Si nimeni nu se strofoaca atata ca la noi! Trist este ca la noi, cineva a aruncat piatra, mai precis P. Roman sau Nastase si acuma iata ca o sumedenie de oameni sunt pusi la treaba sa o scoata! Prin simple legi, nimeni nu va reusi sa schimbe vorbirea romanilor! Si apropo de acest lucru: de ce nu intervine Academia si pe langa guvernul croat sa schimbe denumirea orasului P.U.L.A?

 

 

O fi ACADEMIA TIGANILOR, ca a romanilor si-ar vede de treaba!

Mi se face sila de-atata grija pentru aceasta etnie care ne face de ras peste tot si parca vad ca iar ma penalizeaza ziare com! Noi avem probleme cu intrarea in Europa din cauza lor si pentru asta ii mai umplem si de respect...Vai de noi!

anuca,

aceasta schimbare vine ca un fel de multumire pentru lobby-ul ce-l fac acesti neintegrati sociali in lume.Este via recunostinta a romanilor pentru toate actele de vandalism,de furturi,de violuri si alte cele.La sapun cu ei,tigani scar-.bosi!

Anuca

TOATA Europa are probleme cu etnia asta!!!.
D-aia arunca pisica moarta in ograda Romanilor.
Pe toti europenii ii "flutura" grija de soarta "gypsies",dar toti se spala pe maini."Noi" (ei iuropenii) ii iubim tare pe rromanes,dar de la cat mai mare distanta.
Apropo.Ambasadorul USA merge la Baia Mare sa discute "situatiunea" rr... cu "rasistii si segregationistii" de acolo.Ar putea d-l ambasador sa la acorde viza "persecutatilor"?.Sunt baieti gigea,meseriasi de mare clasa,muncesc din greu.Din agoniseala lor,daca depun 1/2 la buget,in cativa ani echilibreaza bugetul Statelor.

apropos !

ai idee daca se schimba si denumirea de betiv ?

traiane,

denumirea de betiv nu se schimba,insa se schimba definitia uslinosului-ca fiind un animal preistoric,bazat pe instincte care se hraneste cu grija altuia(atentie,nu prin grija altuia),este parazit si se gaseste pe la nunti si botezuri aruncand bani lautarilor!

@TRAIAN zeus

- vacaroiu , iti spune ceva ?

total deacordeon

cu aceste modificari, asa se scrie cu majuscule si se subliniaza clar semnificatia cuvintelor, dar nerecomandarea e cam o prostie. Cine o sa tina cont de nerecomandare? Daca vrei sa folosesti cuvintele, gura lumii e sloboda!

 

@petricanica

- pai cu timpu' poate ne baga si la puscarie , pentru folosirea lor !

Academia Romana devine penibila

Aceasta actiune de albire a tiganilor este cea mai cunoscuta activitate a Acdemiei din ultimii 10 ani. Nu ma mai mir de ce apar ca, ciupercile academii de fotbal si de frizeri.

 

@neutron

"Albirea" cere multa munca, efort de educatie si integrare, si mai ales acceptare a celui mai slab, fara insa ca in aceasta acceptare sa fie admise minciuna, furtul, hotia, violul, mafia tiganeasca, etc.
Nu cred ca este vorba de "albire", ci de pur si simplu de furt de identitate, din a carui cauza romanii au de suferit in intreaga Europa.
Daca ne este furat numele de catre o etnie minoritara a Romaniei, sa revenim la denumirea de dac.

@Neutron

- si de politie ! foarte important !

exista jidani si tigani

si asa vor si ramane, cel putin pt mine.

 

Celor ce nu le rusine de nimic, le este rusine de ce?

Ca si academia, care academie!

de acord cu tine !

Dar daca tot vrem sa-i lingem in c.u.r pe tigani si jidani ce ne facem cu bozgorii ? Nu scoatem din DEX si acest cuvant ? Nu e peiorativ,nu e ofensator ? ....incredibil, ne aflam in cea mai mare criza economica din istoria tarii, murim de foame, nu avem bani de medicamente, de pensii, de salarii si comunistilor si securistilor de la putere le arde de corecturi in DEX...

Nu cred !

"***" inseamna om fara de tara. Cred ca avand in vedere ca nu sunt multumiti de tara in care traiesc si vor "Ungaria mare", cuvantul ii defineste. Cred ca trebuie acceptat ca atare.
Ei ne spun "budeos olah", nu stiu cum se scrie in limba lor dar inseamna "roman spurcat". Dar ma intreb de ce ne spun asa ?

Limba romaneasca

S-a "englezit" tare mult in ultimul timp.Dece oare nu ar fi adoptat cuvantul GYPSY.Cunoscut in toata lumea,nediscriminatoriu.Ar inlatura confuzia intre rr... si r...
Tot Romanul nu mai face cumparaturi,face "shopping";moda este un "trend";spectacolul este un "show";"weekend" la sfarsit de saptamana............and so on (oops!,ca o dadui in bara!).

 

Perfect graita-i

Ne-am englezit si americanit. Daca la "48" o trageam cu "furculision", astazi Welcom sir, sa nu zic "seour" sau "goagal".
E plina lumea de papagali si ipocriti, care nu stiu decat sa imite ce vad la tembelizor.

:)))

Un tzigan intra intr-un bar, se aseaza mai la o margine a tejghelei si striga barmanului:
- Barman! Un rom, aici!
Barmanul se intoarce si-i spune, incruntat:
- Ho, ma! Da-te dracu', ca te-am vazut!...

mai fratilor,

si-a bagat si aicea coada ,soros!ce-am ajuns!

 

Rusine ?

Cui sa-i fie rusine ? Celui care fura, celui care omoara, celui care cerseste, celui care traieste mizerabil. Iertati-ma astia nu au rusine ! Noua ne este rusine ca sunt considerati cetateni romani, au buletine romanesti si ne fac de rusine in tara si strainatate. Sa le facem o tara a lor, unde sa stea numai ei cu traditiile si obiceiurile lor. Pentru evrei s-a gasit un pamant si s-a rezolvat problema.
Referitor la cuvintele tigan si ***, cei ce le spun asa au motive intemeiate !

 

Mai MORTON, rusine ar trebui sa le fie multora

Vezi ca in tara predestinata de tine a fi a: "Celui care fura, celui care omoara, celui care cerseste, celui care traieste mizerabil", ar trebui sa incapa cam multi cetateni romani!

Crima organizata, mafia din Romania si nu numai mafia tiganeasca cea care si-a insusit aproape tot centrul istoric al Timisoarei, toti traiesc mizerabil si ne sufoca cu MIZERIA MORALITATII lor.

Academia isi depaseste cu mult...

...atributiile...ea trebuie doar sa explice sensul cuvintelor nu sa impuna folosirea lor! Limba corecta este cea vorbita de popor fara sa ceara parerea academiei...

 

@Alan Ritzi

- corect ! iar sensul cuvintelor respective a avut o ratiune , n-au aparut din senin ! ce e academia ? croitorie , sa te duci cu cuvantul la retusat ?

Cine e BOLNAVUL ăsta?

Cum să-i zici unui tiganmcăruia de 1,5 milenii i se zice tigan,acum să-i zici rom,cand el e POSIRCĂ de om?

 

@LIBERALUL

- excelent !

Ipocrizia si Pupincurismul Romanesc

Cica: "..cuvantului "***", considerat insultator la adresa evreilor, si sa specifice clar ca este vorba de un termen peiorativ.."
Romanul (prost si semidoct) vrea sa fie mai Papa decat Papa de la Roma!
Bai *** si Cretinilor eu traiesc de 32 de ani de zile in Olanda unde "Evreul"vostru este denumit "Jood"=Pe romaneste Jid-an;in Olandeza limba " Evreiasca"se cheama Jid-disch !
In poloneza limba "evreiasca"se cheama : Jydisz..!
In limba Germana "evreul"se cheama Jud-e ,nu altfel!
Deci cuvintele Judisch ,Jiddisch sau Jydisz etc incep cu JID !!!!Deci de unde si pana unde ca Jid-an este o jignire,Do-bi-to-ci-lor..!!!???
De ce-si permit evreii intre ei sa se jigneasca sau sa se "alinte"cu : "Auzi mai *** imputit.."..?!?!?Eu i-am auzit mangaindu-se astfel,martor imi este Dumnezeu!Iar eu nu sunt antisemit!
Tantalailor de sunteti si lingailor astia cu DEX-ul de ra-hat.....;

 

une-s comentariile?

hah'?

 

daca e DEX pai sa fie DEX...

Dictionarul explicativ al limbii romane trebuie sa explice limba romana, corect? limba romana ca orice alta limba sufera modificari de-a lungul timpului. Asadar singurul lucru care ar trebui sa se faca in DEX ar fi sa se actualizeze. Nu poti sa modifici definitia unui cuvant dupa cum i se scoala unuia pe chelie.tigan inseamna tot tigan orice ce i-ai face. Dar acum o sa poata orice nenoro...detigan sa ne dea in judecata..s-a dus populatia romaneasca. Este oficial-tiganii si-au gasit patria mama. Dragi romani suntem doar niste imigranti in tara noastra..

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor