Iliescu si Cristoiu, academicieni? Reactie vehementa de la Universitatea Bucuresti

Vineri, 25 Martie 2016, ora 15:14
5667 citiri
Iliescu si Cristoiu, academicieni? Reactie vehementa de la Universitatea Bucuresti

Conducerea Universitatii din Bucuresti se arata surprinsa si ingrijorata de posibilitatea ca Academia Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR) sa se constituie ca for stiintific alternativ in raport cu Academia Romana, ca urmare a unui proiect de lege depus in Parlament.

"Universitatea din Bucuresti a luat act cu surprindere si ingrijorare de initiativa Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR) de a se constitui ca un for stiintific alternativ in raport cu Academia Romana.

Consideram reactia actualei conduceri a Academiei Romane la aceasta initiativa ca fiind pe deplin indreptatita si ne alaturam criticii severe formulate de catre cea mai prestigioasa institutie din Romania in domeniul cercetarii stiintifice si al creatiei intelectuale si artistice", se arata intr-un comunicat remis, vineri, Ziare.com.

Astfel, Universitatea Bucuresti se alatura pozitiei exprimate in urma cu o saptamana de Academia Romana, care aniverseaza peste putin timp 150 de ani de la infiintare si care arata, intr-un comunicat de presa, ca initiativa legislativa "ar aduce o grava lezare locului si rolului Academiei Romane de cel mai inalt for stiintific si cultural al Romaniei, de consacrare si de coordonare a cercetarii fundamentale" si totodata "ar uzurpa un patrimoniu moral si ar aduce grave prejudicii Academiei Romane care, de 150 de ani, a servit Natiunea Romana".

Totodata, Universitatea Bucuresti subliniaza faptul ca proiectul de lege "poate aduce prejudicii incalculabile prestigiului stiintei si culturii romanesti, atat in tara cat si peste hotare".

"Sursa indezirabila de confuzii si de privilegii nejustificate, o atare initiativa poate compromite grav seriozitatea politicilor publice autohtone privind aspiratiile legitime catre excelenta in activitatea intelectuala si artistica, intr-o perioada in care atat cercetarea cat si creatia din Romania sunt supuse unor provocari deosebit de dificile.

Este regretabil modul in care stradaniile de 150 de ani incoace de a edifica un for suprem, de certa autoritate, al vietii spirituale romanesti, sunt subminate de o initiativa ce nesocoteste valoarea traditiei si ridica semne de intrebare privind evolutiile viitoare", se mai arata in comunicatul remis presei de Universitatea Bucuresti.

In urma cu o saptamana, la Senat a fost depusa o initiativa legislativa prin care se doreste ca Academia Oamenilor de Stiinta sa obtina un statut similar Academiei Romane sau Institutului Cultural Roman.

Proiectul prevede, printre altele, cresterea salariilor printr-un "spor de importanta nationala" si eliminarea interdictiei de a purta titlul de academician pentru membrii AOSR.

Ion Iliescu, academician? Cum s-ar putea intampla si cine ar mai primi onorabilul titlu

In prezent, din Academia Oamenilor de Stiinta fac parte si unii membri ai Academiei Romane, cum ar fi Razvan Theodororescu, dar si alte persoane, printre care fosti si actuali parlamentari, asa cum sunt Ion Iliescu, Teodor Melescanu, Valeriu Tabara sau Gheorghe Mencinicopschi, IPS Teodosie, IPS Nifon si Ion Cristoiu.

Bani de la buget pentru o Academie de casa a PSD: Cat castiga un "om de stiinta" de la AOSR

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu este membru titular fondator al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, fiind totodata si presedintele Sectiei "Stiinte Chimice", iar filiala din Iasi este condusa de deputatul PSD Anghel Stanciu, condamnat definitiv la 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

Proiectul de lege este initiat de 42 de parlamentari de la toate grupurile politice (27 de la PSD), cu exceptia ALDE.

C.B.

Citeste si:
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a semnalat, joi, 23 septembrie, că există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo, în urma respingerii proiectului de rectificare...
Premierul Cîțu, despre rezultatul alegerilor din USRPLUS: ”Este o penalizare pentru cei care au ieșit de la guvernare şi s-au alăturat celor de la AUR”
Premierul Cîțu, despre rezultatul alegerilor din USRPLUS: ”Este o penalizare pentru cei care au ieșit de la guvernare şi s-au alăturat celor de la AUR”
Florin Cîţu a declarat, joi, 23 septembrie, la Râmnicu Vâlcea, despre rezultatul alegerilor din USR PLUS, afirmând că este o ''penalizare'' pentru cei care au ieșit de la guvernare. "În...
Sursa: Ziare.com