"Liiceanu si Patapievici ar trebui impuscati" - reactia Academiei Romane

Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 17:50
22689 citiri
"Liiceanu si Patapievici ar trebui impuscati" - reactia Academiei Romane
Foto: Facebook/Gabriel Liiceanu

Academia Romana nu dispune de probe care sa sustina afirmatia lui Gabriel Liiceanu potrivit careia acad. Nicolae Breban l-ar fi amenintat cu moartea intr-o sedinta a Sectiei de Filologie si Literatura a Academiei Romane, sustine presedintele prestigiosului for de stiinta si cultura, Ionel-Valentin Vlad, intr-o scrisoare postata miercuri pe site-ul Academiei.

"Academia Romana nu dispune de probe care sa sustina afirmatia dumneavoastra conform careia domnul Acad. Nicolae Breban v-ar fi amenintat in mod real si cred din toata inima ca, oricat de tumultuos ar fi temperamentul domniei sale, nu ar putea sa doreasca moartea cuiva, fie ca este vorba despre o personalitate a culturii romane sau despre oricare alt cetatean", afirma acad. Vlad in raspunsul la scrisoarea deschisa adresata de Liiceanu in data de 1 iunie.

"Liiceanu si Patapievici ar trebui impuscati" - Eugen Simion zice ca e o minciuna, desi a fost confirmata de autor

Mentionand ca a aflat "prima data" de "o presupusa amenintare" din scrisoarea editorului, presedintele Academiei Romane precizeaza ca in calitatea pe care o are nu cenzureaza sedintele institutiei pe care o conduce.

"Presedintele Academiei Romane nu asculta, nu supravegheaza si nu cenzureaza sedintele interne ale sectiilor stiintifice ale Academiei Romane, care reflecta opiniile specialistilor din domeniu", precizeaza Vlad, amintind ca presedintele Sectiei de Filologie si Literatura, acad. Eugen Simion, a negat existenta vreunei amenintari la adresa lui Gabriel Liiceanu din partea acad. Nicolae Breban.

Ionel-Valentin Vlad subliniaza ca regreta ca astfel de interpretari au fost posibile, dar si ca omul de cultura Gabriel Liiceanu plaseaza Academia Romana intr-o dezbatere publica pornind de la un incident aflat sub semnul prezumtiei.

Breban: Prin asemenea diversiuni vrea Liiceanu sa-si pregateasca intrarea in Academia Romana?

"In calitate de Presedinte al Academiei Romane, regret ca astfel de interpretari au fost posibile, dar si ca omul de cultura Gabriel Liiceanu plaseaza Academia Romana intr-o dezbatere publica pornind de la un incident aflat sub semnul prezumtiei, care ne poate aduce prejudicii, pe fondul unei informari precare si viciate a cetatenilor, intr-un spatiu public prea adesea tensionat si conflictual", arata acad. Vlad.

Totodata, el isi exprima "ingrijorarea fata de scindarea mediului intelectual romanesc si de radicalizarea atitudinilor, insotite in ultima vreme de un limbaj agresiv, impropriu elitei culturale si stiintifice".

"Am increderea ca discipolul lui Constantin Noica si directorul prestigioasei Edituri Humanitas are capacitatea de a oferi societatii romanesti modelul solidaritatii, generozitatii si intelepciunii, 'cuvant impreuna despre rostirea si despre fiinta romaneasca'. In ceea ce priveste Academia Romana, a fost si ramane, conform menirii sale, cel mai inalt for de spiritualitate al Romaniei, chiar si in conditiile traversarii, asemenea intregii societati romanesti, a unor vremuri bune si vremuri tulburi, regimuri democratice sau dictatoriale, perioade faste sau mai putin faste. Cu gandurile si sentimentele cele mai bune pentru poporul roman, din care si eu si dumneavoastra facem parte", se mai arata in scrisoarea acad. Ionel-Valentin Vlad, presedintele Academiei Romane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#reactie academie Gabriel Liiceanu impuscat, #Breban scandal Gabriel Liiceanu , #academie