Religii care au disparut de-a lungul anilor

Marti, 08 Octombrie 2013, ora 10:07
9776 citiri
Religii care au disparut de-a lungul anilor
Foto: List Verse

Nu exista confesiune al carui cler sa nu puna credinta, religia si mai ales divinitatea alaturi cu eternitatea. Notiunile insa nu trebuie asimilate pentru ca eternul divin depaseste intelegerea noastra, dar in ce priveste religiile, ele au aparut si au disparut chiar sub ochii generatiilor care ne-au precedat.

Lumea antica a cunoscut o mare varietate de credinte, din care unele au evoluat ajungand ceea ce vedem astazi, iar altele au disparut, uneori chiar fara urme, scrie List Verse.

Vechea religie finlandeza

Credinta vechilor finlandezi pagani punea mare pret pe suflet si considera ca totul este insufletit, nu numai materia vie, ci chiar si obiectele inerte.

Traditia lor spunea ca lumea a aparut dintr-un ou de rata, evoluat prin voia zeului suprem, Ukko, stapanul cerului si al tunetelor. In mod ciudat, animalul sacru era gargarita, cunoscuta pana azi sub numele de "Vaca lui Ukko".

Prin influenta si fara vreo conotatie religioasa, chiar si astazi in jargoanele limbii ruse pentru gargarita se foloseste o sintagma care tradusa in romaneste semnifca "Vaca lui Dumnezeu". Prin crestinare, finlandezii si-au abandonat total vechea religie.

Religia cannanitilor

Poporul care locuia pamantul dintre raul Iordan si marea Mediterana practica unul din cele mai vechi rituri religoase ale antichitatii, de pe urma caruia a ramas si a evoluat Tora si apoi Biblia.

Un numar de tablete, descoperite intre anii 1927 si 1937, au permis obtinerea de informatii despre zeul suprem al canaanitilor Baal, zeul mortii Mot si despre zeita razboiului, fecioara Anat. Monotesimul a pus capat vechii religii politeiste.

Atenismul

Atenismul a fost una din primele religii monoteiste si a devenit religia oficiala a Egiptului antic, dupa ce cultul a fost adoptat de faraonul Amenhotep al IV-lea.

Tablete descoperite in secolul trecut se refera la faptul ca faraonul a adoptat religia monoteista, grav afectat emotiv de decesul tinerii sale sotii, Nefertiti. Fiul sau, Tutankhamon, a intarit mult puterea reprezentntilor noului cult, dar urmasii n-au fost la aceeasi inaltime.

Religia minoica

Religia minoica este una din cele mai vechi cunoscute. Istoricii nu detin multe texte scrise care sa ateste detalii cu privire la acest cult, dar picturile rupestre, mozaicurile si alte reprezentari ale artei grafice le ofera inca si astazi arheologilor un bogat material documentar de studiu.

Prin faptul ca puterea suprema cereasca este reprezentata de o femeie, cercetatorii deduc ca societatea antica a insulei Creta era matriarhala. Odata cu caderea matriarhatului, vechea religie s-a pierdut in tunelul timpului.

Mithraism

Expeditiile de anvergura ale lui Alexandru cel Mare au avut, printre alte consecinte, aducerea cultului lui Mithra in Europa. Ulterior, cultul si-a gasit numerosi adepti printre soldatii romani. Multi din acestia au continuat sa se inchine acestui zeu asiatic pana la aparitia crestinismului.

S-ar parea ca insusi crestinismul a suferit influente mithraiste, daca observam ca cea mai mare sarbatoare a cultului era 25 decembrie, ziua de nastere a zeului Mithra.

Maniheism

Fondat in secolul III d.Hr. de catre persanul Mani, acest cult a fost multa vreme privit ca o secta crestina eretica. Totusi, cercetatorii actuali sunt de acord ca este vorba de un nou concept, prin care fondatorul Mani incearca sa imbine percepte zoorastriste, cu cele budiste si crestine.

Religia maniheista a durat pana in evul mediu, cand s-a pierdut sub presiunea misionarilor chinezi si a intransingentei biserici catolice.

Tengriism

Se spune ca tengriismul isi are originile in epoca bronzului. Dupa ce a cunoscut o mare extindere, din Asia pana in Caucaz, tengriismul a inceput sa decada in timpul migratiilor din mileniul trecut.

O seama de traditii se regasesc si in ritualurile crestine si poate n-ar fi lipsit de interes faptul ca sarbatoarea anuala a credinciosilor tengriisti este 23 decembrie.

Religia vechilor olmeci

Viata religioasa a olmecilor din America a cunoscut o deosebita inflorire din periaoda anului 1400 i. Hr, pana prin 400 d.Hr. de la aceasta data, ei au inceput sa decada, fara ca cercetatorii zilelor de azi sa stie ce motive au dus la acest recul.

Informatii despre religia lor se refera la zeul suprem, reprezentat de Jaguar, stapanul ploilor. In jurul lui, tronau alti sapte zei, constituind cu totii un fel de Consiliu al Zeilor.

Ipoteza unora, dupa care religia olmcilor ar fi disparut urmare sosirii conchistadorilor este infirmata de istorici, care au dovedit ca disparitia lor este cu mai mult de un mileniu anterioara sosirii spaniolilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#religii disparute, #credinte disparute, #religii antichitate , #antichitate