Care este cel mai frumos oras din Romania? Sondaj Ziare.com

Vineri, 29 Martie 2013, ora 11:46
34031 citiri
Care este cel mai frumos oras din Romania? Sondaj Ziare.com
Foto: tui-travelcenter.ro

Romania este o tara plina de resurse din punct de vedere turistic. Munti, dealuri, lacuri si pesteri unicat in lume, Marea Neagra, Dunarea si Delta. Insa si cladiri istorice, turistii straini putand avea surprize extrem de placute din acest punct de vedere, daca stiu ce locuri sa viziteze.

Ziare.com a stat de vorba cu mai multi specialisti in domeniu iar printre orasele indicate de acestia ca bijuterii arhitecturale au fost mentionate Sibiul, Sighisoara, Brasovul si chiar Bucurestiul.

Totusi, acestia au mai inclus in lista si alte orase mai putin previzibile din perspectiva turismului. Pentru arhitectul Dan Marin, vicepresedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) Bucuresti, nu Capitala este cel mai frumos oras din tara, desi lucreaza, cot la cot cu colegii sai, la mentinerea si infrumusetarea peisajului urbanistic al municipiului.

Specialistul considera ca cele mai interesante orase din Romania sunt cele din Ardeal: si cele mai vechi, din Evul Mediu, si cele din perioada baroca. Cele mai reprezentative pentru perioada medievala sunt Sibiul si Brasovul, de fapt, intreaga zona din jurul lor, in opinia arhitectului, care sustine ca localitatile de acolo "si-au pastrat nucleele atat de coerente".

Sibiu, Capitala Culturala a Romaniei

"Si Sighisoara este un oras foarte frumos, dar e mai mult un oras-cetate, un orasel. Dar aveam atat de multe locuri frumoase in Romania. Din pacate, prin anii '60, multe orase au fost bombardate, distruse, iar inamicii au atacat mai mult orasele situate la sud-est de Carpati. Din acest motiv, Ardealul si-a pastrat frumusetea.

Interesant era si Iasiul daca nu era atat de afectat, era un alt tip de oras, mai afanat, mai pitoresc. S-a mai si construit pe inalt intre timp si au anulat relieful, cum s-a intamplat si in Bucuresti, de altfel. Dar la Iasi era mult mai evident relieful...cu coline, cu manastirile din varful colinelor, erau niste siluete interesante de oras daca isi pastra caracterul", a explicat Dan Marin.

Sighisoara, Perla Transilvaniei

Unele orase aratau mai bine in 1900

Aceleasi lucruri si despre Bucuresti, care "a fost distrus destul de mult dupa cutremur, iar dupa '90 parca si mai mult". Expertul a marturisit ca unele orase aratau mai bine in 1900, spunand ca este interesant de comparat fotografii de acum cu imagini de atunci. In special centrele istorice erau deosebit de frumoase, dupa parerea specialistului.

Arhitectul a subliniat ca mai conteaza si criteriile in raport cu care stabilim acest "frumos al oraselor". Astfel, daca luam in calcul criteriul occidental, zonele din Ardeal sunt cele mai frumoase, pentru ca sunt, in mare parte, de origine germana. Intrebat ce oras i-ar recomanda unui turist strain sa viziteze, Dan Marin a raspuns fara sa stea pe ganduri.

"Sibiu si va spun si de ce. Pentru ca este primul oras care a lansat operatiunea de renovare urbana. Administratia a refacut centrul, partea veche a orasului, dar in mod serios, facuta asa cum trebuie. In conditiile Romaniei, performanta este remarcabila. Cand am fost acum 2-3 ani, partea centrala era bine pusa la punct si arata foarte civilizata. Repet, trebuie sa punem la socoteala si atitudinea primariei fata de propriul oras".

Un alt loc interesant, in opinia arhitectului, este si Braila, care are un centru deosebit. Oras din secolul al XIX-lea, era foarte bogat in acea perioada, fiind un oras comercial, si avea atunci, ca si acum, un centru foarte interesant.

Fantana din centrul orasului Braila

Bucurestiul, simbioza perfecta intre oriental si occidental

De asemenea, Teodor Frolu, arhitect si anteprenor in industriile creative, a amintit Braila ca fiind un oras aparte. Alaturi de acesta, Sighisoara, Brasov, Sibiu si Bucuresti s-au mai numarat pe lista de preferinte ale specialistului. Insa, dintre toate, cel pe care l-ar recomanda tuturor sa-l viziteze este Sibiul, datorita peisajelor unice si modului in care a fost pastrata arhitectura medievala.

Piata Sfatului din Brasov

Silvia Colfescu, directoarea editurii Vremea, cunoscuta pentru cartile sale despre istoria si arhitectura Bucurestiului, a marturisit ca acest oras este cel mai frumos din tara.

Impreuna cu acesta, Colfescu a mai amintit de Oradea, "un loc deosebit de frumos", de Timisoara, pe care il apreciaza pentru deschiderea europeana pe care o afiseaza, de Arad, care are "o coerenta unica a arhitecturii din centru", si de Iasi, "un oras cu un sentiment dulce".

Dintre toate acestea, scriitoarea i-ar recomanda unui turist sa vada Bucurestiul. "Ar trebui vazut pentru perfectiunea simbiozei intre oriental si occidental. Insa fenomenul degradarii programatice a patrimoniului istoric si arhitectural de valoare cred ca este unic in Europa. Strainii ar trebui sa vada cum isi bat romanii joc de ce au in traista. Si, cu toate astea, este de fapt un oras frumos", a lamurit Silvia Colfescu.

Ziare.com te invita la dezbatere si la vot. Tu ce oras ai alege sa i-l prezinti unui turist strain venit in Romania? Care este cel mai frumos oras din tara noastra?

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#orase Romania, #orase arhitectura Romania, #orase turism Romania , #arhitectura
Comentarii