Monumente istorice reabilitate fara aviz

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 23:47
5207 citiri
Monumente istorice reabilitate fara aviz
Foto: Wikipedia

Daca mai multe monumente istorice din Suceava precum Palatul Administrativ si Casa memoriala Ion Creanga au fost reabilitate fara aviz, altele, printre care se numara statuia lui Stefan cel Mare de langa Cetatea de Scaun, dar si ruina Curtii Domnesti, sunt in stare avansata de degradare.

Potrivit unui raport privind starea monumentelor istorice din judetul Suceava, prezentat joi in Colegiul Prefectural de catre Aurel Buzincu, directorul Directiei Judetene pentru Cultura Suceava, mai multe monumente se afla in stare avansata de degradare, existand riscul ca ele sa se prabuseasca in orice moment, scrie Mediafax.

Printre acestea se numara Cazinoul din Vatra Dornei, Gara Itcani, Biserica AMD a fostei manastiri din Ilisesti, Biserica de lemn din Forasti, Casa Hopmeier din Suceava, Conacul Varnav-Liteanu din Liteni, cladirea fostei BCR din Siret sau Conacul de la Calafindesti.

In plus, Aurel Buzincu a mentionat si ca exista cladiri care au fost reabilitate fara aviz, printre acestea numarandu-se Gara Burdujeni, Primaria Vatra Dornei, cladirea Palatului Administrativ din Suceava sau Casele memoriale din Falticeni Dragoslav, Eugen Lovinescu, Ion Creanga si Mihail Sadoveanu.

Casa de Cultura si corpul principal al Universitatii, propuse pentru Lista monumentelor de arhitectura

Unele dintre acestea insa se afla tot in stare de degradare, ca urmare a interventiilor neasistate de specialist, un exemplu elocvent reprezentandu-l acoperisul cladirii Palatului Administrativ care a fost inlocuit cu unul din tabla, montandu-se si instalatii de climatizare fara aprobare.

"Este vorba mai ales despre multe dintre lucrarile de canalizare care s-au executat in localitati urbane si rurale si care au traversat perimetre de interes arheologic. In astfel de situatii, distrugerile sunt totale, iremediabile, iar cu aceste sapaturi care modernizeaza ignorand cultura, pot sa dispara pagini importante din istoria si cultura locala si nationala", a spus directorul Directiei pentru Cultura Suceava.

De asemenea, el a mai subliniat si faptul ca exista cazuri de expunere in exces a amenajarilor publicitare, ce au ca efect agresarea vizibilitatii monumentului, uneori si prin material de "gust indoielnic".

"Desi exista o legislatie a publicitatii, autoritatile administratiei publice locale nu se grabesc sa o puna in aplicare, sacrificand destul de des monumentul si ambianta acestuia de dragul venitului pe care publicitatea il aduce in bugetul local", a aratat Buzincu.

El a sesizat si cazuri de incalcare a legislatiei si chiar de distrugere, un exemplu fiind reprezentat de situatia de la Fabrica de bere Solca sau Fabrica de spirt Radauti.

El a precizat si ca exista nenumarate imobile cu semnificatie istorica si culturala carora nu li se acorda importanta cuvenita, subliniind ca exista riscul modificarii sau chiar a disparitiei lor.

Citește și:
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le cere colegilor de partid să înceteze lupta internă şi să prezinte soluţii şi programe pentru români. ”PNL va fi la guvernare după 2024, dacă va...
PNL revine cu "ferma" de comentatori falși pe Facebook. Americanii care laudă, într-o română impecabilă, deszăpezirea mizerabilă
PNL revine cu "ferma" de comentatori falși pe Facebook. Americanii care laudă, într-o română impecabilă, deszăpezirea mizerabilă
O postare pe Facebook a viceprimarului PNL București Stelian Bujduveanu, referitoare la câteva utilaje de deszăpezire scoase pe străzile Capitalei, a atras un șir de comentarii critice....