Ziare.com

Poarta Sarutului a fost spalata "pe ascuns". S-a facut galbena

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 18:27

   

Poarta Sarutului a fost spalata "pe ascuns". S-a facut galbena
Poarta Sarutului, celebra opera a lui Brancusi din Targu Jiu, a fost spalata cu jet de apa si a devenit galbena, dupa ce sarurile de fier au iesit la suprafata.

Proiectantul lucrarilor de restaurare, Dorin Danila, acuza faptul ca spalarea monumentului s-a facut fara aviz.

"Se lucreaza pe ascuns, nici nu stii ce se face. Spalarea Portii este o aberatie, ceva inadmisibil, tot fierul din poarta a iesit la suprafata. S-a facut fara aviz, cine lucreaza fara aviz e pasibil penal. Nu exista niciun proiect care sa spuna ca acest monument se poate spala cu pompa de presiune.

Acum Poarta este galbena, din cauza spalarii cu apa, sarurile de fier au iesit la suprafata, sunt fasii galbene. Poarta a devenit galbena. Nu am patit niciunde cum am patit aici, am lucrat cu somitati si in mii de locuri", a afirmat proiectantul, citat de Realitatea TV.

Scandal pentru restaurarea Portii Sarutului

Potrivit unui comunicat remis Ziare.com, Institutul National al Patrimoniului a receptionat, joi, astazi lucrarile de restaurare/conservare a Portii Sarutului, acestea costand 371.656,44 lei.

Proiectarea lucrarilor de restaurare/conservare de la acest obiectiv a fost facuta de Dorin Danila si finantata de comunitatea locala, in timp ce executarea a fost facuta de o firma aleasa in urma resepctarii procedurilor legale, din banii Institutului.

Institutia reclama faptul ca Danila a facut presiuni pentru incredintarea lucrarilor de restaurare-conservare, anuntand ca va depune pangere penala impotriva acestuia.

"Calomniile aduse la adresa Institutului reprezinta un caz tipic in care o institutie respectabila din Romania este atacata pe nedrept. In vederea obtinerii incredintarii directe a acestor lucrari, Dorin Danila a facut in repetate randuri presiuni la adresa conducerii si a angajatilor Institutului.

Dorin Danila a incercat de trei ori sa propuna valori estimate ale proiectului vadit exagerate in raport cu lucrarile ce urmau sa fie executate. El este unul dintre principalii vinovati care au contribuit prin lucrarile efectuate, in urma cu zece ani, la degradarea din prezent a monumentului (Danila fiind seful de lucrari de la acea vreme).

Institutul National al Patrimoniului va depune plangere penala impotriva celui care a calomnia public institutia si a celui care a incercat obtinerea unor lucrari prin incalcarea legii", se afirma in comunicatul remis Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3221 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

vizitatorii ar trebui

sa aiba acces numai noapte caci noaptea toate pisicile sunt negre;))

 

nimic nou in fief-ul ielekktoral al prim-plagiatorului copy-lot....

...dottore porcurore tonta viorel viktorarsch: cand eram copil am vazut personal ca, la Targu Jiu, autoritatile raionale ale regimului kkomunist reperist au varuit monumentul dedicat Ecaterinei Teodoroiu si vroiau sa faca acelasi lucru si cu operele brancusiene Masa tacerii si Poarta sarutului.
mai mult, se zicea atunci prin Targu Jiu ca se planuieste sa se vopseasca cu miniu de plumb Coloana infinitului ca sa nu rugineasca si sa arate frumos rosu stakkojiu precum steagu' partidului kkomunist.
dupa cum se vede, istoria se repeta, ceea ce inseamna ca este o cutuma gorjana sa-ti bati joc de ce este valoros si frumos in a noastra tara.
p.s. cred ca oasele lui Brancusi vor face singure stanga imprejur, la Paris, sa nu stea acolo unde gobernu' tonta vrea sa le faca paraclis. s
si, inca una - parca de chestiile astea cu patrimoniul national este rezbonzabel barbu daniel menistru chiutiular. asta ce-a pazit? i s-au acoperit lunetele perzonale si nu mai vede nici-o cale?'

 

Coloana trasa cu tractorul...

Suntem campionii autodistrugerii. Pe vremea comunistilor au incercat sa darame Coloana Infinitului ,dupa '90 s-au facut tot felul de lucrari care mai mult au distrus acest simbol al Romaniei ,cel mai valoros complex monumental din lume ,care ar face mandre cele mai mari capitale.Nu mai vorbesc de distrugerea peisajului din jur.Bineinteles nimeni nu a raspuns si nu va raspunde. Poate ne spune dl. ministru Barbu.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor