The Economist: Anca Petrescu, cel mai controversat arhitect din Europa de Est

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 22:59
10861 citiri
The Economist: Anca Petrescu, cel mai controversat arhitect din Europa de Est
Foto: Arhiva

Anca Petrescu, arhitectul-sef al Casei Poporului, este numita de publicatia The Economist "cel mai controversat arhitect al Europei de Est".

Petrescu nu a putut sa scape niciodata de mostenirea unei cladiri controversate care a ajuns sa o defineasca: o cladire care inca domina orizontul capitalei Romaniei, dar si o amintire constanta a zilelor intunecate ale comunismului in una dintre cele mai noi tari membre UE, scrie The Economist.

Palatul Parlamentului ramane unul dintre simbolurile de durata ale regimului totalitar al lui Nicolae Ceausescu, care insa a fost executat la cateva luni dupa ce constructia cladirii a fost incheiata.

Anca Petrescu avea doar 32 de ani atunci cand a fost numita arhitect-sef al proiectului care a inghitit aproximativ 30 la suta din bugetul Romaniei in timp ce se afla in constructie. 20.000 de oameni au lucrat in trei schimburi, 24 de ore din 24, timp de sapte ani.

Sursa citata prezinta mai multe detalii tehnice ale constructiei Casei Poporului, adaugand ca reprezinta a doua cladire ca marime din lume, dupa Pentagon, si cea mai mare tip administrativ. 30.000 de oameni au fost nevoiti sa isi paraseasca locuintele, pentru a face loc impozantei constructii, iar un intreg cartier istoric din Bucuresti a fost pus la pamant, inclusiv circa 9.000 de case, dar si biserici si alte lacasuri de cult.

A fost "mama" Casei Poporului cel mai slab arhitect din lume? - Interviu cu arhitectul Vlad Eftenie

Anca Petrescu a fost defaimata de multi si nu si-a cerut niciodata scuze public pentru rolul sau in distrugerea centrului istoric al Bucurestiului. Monica Lotreanu, arhitect si istoric roman, a scris in anul 2004 ca "in niciuna dintre declaratiile sale, Anca Petrescu nu a aratat cea mai mica remuscare pentru ca si-a construit 'creatia' pe amplasamentul unor strazi intregi de cladiri istorice, locuri de cult si alte monumente istorice sau arhitecturale rase de pe fata pamantului din dorinta 'ingerului demolarii', Ceausescu".

Dupa Revolutia din anul 1989, soarta Palatului a fost total incerta. Unii au fost in favoarea demolarii sale, ca simbol al risipei si totalitarismului brutal al regimului Ceausescu. In cele din urma, cladirea a devenit sediul Parlamentului Romaniei, dar si al Curtii Constitutionale.

A murit arhitecta Casei Poporului. De doua luni era in coma

In anul 1990, un grup de arhitecti a incercat sa o acuze pe Anca Petrescu de folosirea necorespunzatoare a bunurilor nationale. Arhitecta nu a fost pana la urma pusa sub acuzare, insa a fost proscrisa din profesia sa si a primit amenintari cu moartea, mutandu-se in Franta pentru a profesa.

S-a intors ulterior la Bucuresti, sa continue munca la cladirea care a definit-o mult timp. Ulterior, a candidat fara succes la Primaria Capitaliei, devenind deputat din partea PRM.

Cladirea desenata de arhitecta continua sa strajuiasca impozant multe dintre constructiile din jur si sa fie o amintire puternica a unei perioade brutale din istoria tarii, mai scrie sursa citata.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Anca Petrescu arhitect Casa Poporului, #Anca Petrescu murit, #Anca Petrescu arhitect controversat, #Anca Petrescu The Economist , #arhitectura