Ziare.com

PD-L vrea ca filmele de dinainte de '89 sa contina avertismentul: "substratul ideologic"

Marti, 13 Aprilie 2010, ora 17:57

   

PD-L vrea ca filmele de dinainte de '89 sa contina avertismentul: "substratul ideologic"
Senatorul PD-L Gheorghe Birlea sustine ca tinerii pot fi influentati de propaganda comunista continuta de filmele de dinainte de 1989 si spune ca va modifica legea audiovizualului astfel incat telespectatorii sa fie avizati de "substratul ideologic" continut de productiile respective.

Birlea remarca, intr-o declaratie politica depusa la Senat, tendinta unor televiziuni de a difuza filme romanesti facute inainte de Revolutie, spunand ca pe acea vreme acestea reprezentau "veritabile repere culturale" impartasite de "oameni din toate straturile societatii, de la cei obisnuiti din mediul rural la intelectualitatea saturata de agresiunile sistemului".

"Trebuie sa ne reamintim ca nu putini au fost regizorii si actorii care au refuzat insertia cliseului politic in arta, spre cinstea cinstea lor si onoarea scolii romanesti de cinematografie. Altii, mai slabi de inger si-au asumat compromisuri pentru a putea supravietui profesional in conditiile unei draconice cenzuri ideologice.

Memoria ne someaza sa nu-i uitam nici pe cei ce raspundeau cu promptitudine si lasitate comenzii politice a ideologilor comunisti, remarcandu-se prin jenante idealizari ale unei realitati cenusii, falsificand adevarul si istoria de dragul unui succes efemer", mai sustine Birlea, evidentiind cele doua curente din cinematografie: cel care facea elogii sistemului si cel care eluda propaganda si cenzura comuniste.

Tinerii de azi nu au cunoscut cosmarul comunismului

Birlea, care este membru al Comisiei pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa din Senat, se arata ingrijorat ca tinerii din ziua de azi, care nu au cunoscut "cosmarul existential oferit de regimul comunist" ar putea da crezare propagandei totalitare.

"Am in vedere efectele perverse ce pot fi induse in perceptia si intelegerea telespectatorilor tineri, mai ales la cei nascuti dupa 1989. Ei nu au trait in mod nemijlocit cosmarul existential oferit de regimul comunist, nu au stat la coada la lapte, la paine, la benzina, nu au fost inregimentati si nu au participat la sedintele de indoctrinare. Stiu putine adevaruri despre modul cum oamenilor le erau amputate drepturile fundamentale, libertatea de exprimare si de gandire, in numele unui ideal social utopic. (....)

Imi trec pe ecranul memoriei multe episoade stridente din filmele ce cosmetizau sistemul cu o nesimtire incredibila. De astfel de productii ma tem si azi, inclusiv de recidiva lor pe la diverse televiziuni. Nu pentru mine ci pentru cei foarte tineri care ar putea involuntar si necritic sa fie contaminati de astfel de pseudo-mesaje ale unor filme realizate la comanda politica a unor activisti si fara relevanta estetica", scrie Birlea in declaratia sa.

El considera ca politicienii, Ministerul Culturii si CNA trebuie sa reactioneze si anunta ca el intentioneaza sa modifice legea audiovizualului astfel incat telespectatorii sa fie avizati de "substratul ideologic" continut de filmele respective.

"Iata de ce consider ca noi, ca oameni politici, Ministerul Culturii si CNA-ul trebuie sa reactionam, nu reinventand cenzura ci identificand o solutie care sa avertizeze telespectatorii in legatura cu substratul si mesajul ideologic al unor astfel de filme.

Ar fi o masura de protectie a celor mai tineri. Altfel devenim indirect complici la reabilitarea ideologica si estetica a unor pseudo-productii cinematografice, ceea ce ar fi foarte, foarte grav. (...) Imi propun sa aduc un amendament la Legea audiovizualului pentru a conferi CNA-ului temeiul legal de interventie in astfel de situatii. Pana atunci, ar fi recomandat ca televiziunile in cauza sa gaseasca ele insele solutii adecvate si morale, pentru ca daca vor, pot!", conchide senatorul.

Sursa: rNews

Articol citit de 842 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De acord.....

....cu conditia ca si la aparitia presedintelui/premierului sau altor fete politice sa se aplice acelasi advertisment. Un adult are capacitatea sa distinga si sa separe totusi neghina de griu!

 

apolllllo...

ce legatura au filmele despre activistii de partid care ne-au tembelizat si ce propui tu , CURAT MURDAR NEA....

PDL a luat-o razna

Se pare ca ne-am facut cu un nou PSD.
Mai palid la culoare dar cu aceleasi metehne.
Ne vedem la urmatoarele alegeri parlamentare....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor