Un secol de la prima expozitie personala a lui Brancusi la New York

Miercuri, 12 Martie 2014, ora 08:02
3415 citiri
Un secol de la prima expozitie personala a lui Brancusi la New York
Foto: Artsy Forager

Cu un secol in urma, la 11 martie 1914, avea loc vernisajul primei expozitii personale a sculptorului Constantin Brancusi, tocmai la New York, sub egida "Photo Secession Gallery".

A fost un moment de senzatie in lumea artistica, mai ales ca, impresionat de cele vazute, bogatul colectionar american John Quin i-a cumparat pe loc mai multe lucrari, care aveau sa-i asigure in viitor un trai decent si sursele materiale necesare creatiei sale artistice.

Prima comanda

Printr-o coincidenta bizara, in acelasi an, ministerul de Interne de la Bucuresti i-a respins lui Brancusi proiectul pentru un monument al lui Spiru Haret, comandat cu un an inante, si care a ramas sa fie executat de un alt sculptor de renume, fiind expus pana astazi in fata Universitatii din Bucuresti.

Poate ca originile modeste ale lui Brancusi faceau sa fie privit cu condescendenta. Venea dintr-o numeroasa familie taraneasca a unui sat gorjan unde-si petrecuse copilaria plecand adesea de acasa, pentru a pastori sau pentru a-si gasi altceva de lucru.

Intamplarea a facut ca, ajungand la Craiova ca ucenic, sa fie remarcat pentru abilitatile sale la lucrul manual si indrumat spre scoala de arte si meserii din localitate.

Acesta a fost inceputul. Dupa absolvire, reuseste sa se inscrie la Scoala de Arte Frumoase din Bucuresti, unde este iarasi remarcat de unii profesori. In anul 1902, acestia l-au incurajat pe tanarul absolvent Constantin Brancusi si i-au oferit prima comanda de seama: bustul generalului medic Carol Davila.

"pomenind de mama lor"

De fapt, bustul era un pretext, intrucat adevaratul scop al comenzii era ca el sa-si poata plati drumul pana la Paris, pentru a-si continua acolo studiile. Dar, la terminarea lucrarii, unii membri ai comisiei de receptie au cerut ceva modificari la sculptura. Pretindeau scurtarea nasului, modificarea buzelor si a epoletilor lui Davila.

Modul cum era judecata strict prozaic lucarea lui artistica a starnit revolta tanarului sculptor. A plecat declarand ca renunta la onorariu si ca se va duce pe jos la Paris, ceea ce a si facut.

Mai tarziu, avea sa comenteze astfel acest incident: "Ar fi fost o munca usoara, dar ca de prostituata, care mi-ar fi adus cei cativa bani cat imi trebuiau ca sa-mi platesc un bilet de drum de fier pana la Paris. Dar ceva care se innascuse in mine si pe care simteam cum creste, an de an, de cativa ani la rand, a izbucnit navalnic si nu am mai putut rabda. Am facut stanga-mprejur, fara nici un salut militar spre marea panica a comisiei si dus am fost, pomenind de mama lor".

Europa traversata pe jos

A plecat intr-adevar pe jos la Paris, trecand prin Gorjul sau natal, apoi prin Viena, Bavaria, Elvetia si, in sfarsit, Franta. Acolo, este declarat admis in 1905 la Scoala Superioara de Arte Frumoase, desi refuza sa lucreze la prestigiosul atelier al sculptorului Auguste Rodin, cu explicatia care a ramas celebra in lumea artistilor: "La umbra marilor arbori, nu creste nimic".

In 1906, expune pentru prima oara, impreuna cu altii, la Salonul de Toamna din Paris, iar in 1907, intra in contact si se imprieteneste cu marii creatori din domeniul artelor plastice ai vremurilor: Modigliani, Apollinaire, Leger.

Pana in 1940, participa la cele mai importante expozitii de sculptura din lumea acelor vremuri in SUA, Elvetia, Franta, Olanda, Marea Britanie, dar si la Bucuresti. Isi creeaza un atelier in Impasse Ronsin, unde domnea o atmosfera specific romaneasca, accenta cu elemente din Gorjul sau natal.

Exponentul decadentei

Aici si-a creat o lume a lui, in compania celor mai nonconformiste personalitati ale timpurilor. Aproape n-a existat mare sculptor care sa nu-i fi calcat pragul.

Popularitatea lui pariziana a deranjat insa regimul instalat la Bucuresti dupa razboi, care o considera decadenta si burgheza. Ca urmare, in 1957, la trecerea maestrului spre cele vesnice, statul roman a refuzat sa primeasca mostenirea lasata de Brancusi prin testament, considerandu-l exponent al decadentei in arta.

In 1964, Ceausescu si-a mai schimbat optica, iar astazi ii respectam cu adevarat pe clasici.

Dar parca nu intr-atata, incat amintirea evenimentului de acum un secol, cand primul sculptor roman prezenta expozitia sa personala in America, sa faca mai multa valva decat evenimentul de acum doua-trei zile, cand a divortat Bianca Dragusanu.

Citește și:
PSD și PNL cresc iar în intenția de vot, în timp ce USR și AUR se află în scădere. Ce spun românii despre șansele României de a intra în Schengen SONDAJ
PSD și PNL cresc iar în intenția de vot, în timp ce USR și AUR se află în scădere. Ce spun românii despre șansele României de a intra în Schengen SONDAJ
PSD rămâne în continuare pe prima poziție a intenției de vot cu 34%, în creștere față de luna anterioară, conform unui sondaj CURS. O creștere se observă și la PNL, în timp ce USR și...
PSD îi cere demisia lui Nicolae Bădălău de la Curtea de Conturi, după ce fostul baron a fost reținut de DNA într-un dosar de dare de mită şi trafic de influenţă
PSD îi cere demisia lui Nicolae Bădălău de la Curtea de Conturi, după ce fostul baron a fost reținut de DNA într-un dosar de dare de mită şi trafic de influenţă
PSD i-a solicitat luni, 28 noiembrie, vicepreşedintelui Curţii de Conturi Niculae Bădălău să îşi depună demisia pentru încetarea mandatului, în urma reţinerii sale de către DNA....