Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Acum 115 ani, se stingea din viata Johann Strauss-fiul

Marti, 03 Iunie 2014, ora 15:09
7702 citiri
Acum 115 ani, se stingea din viata Johann Strauss-fiul
Foto: Triluliu

In urma cu 115 ani, la 3 iunie 1899, inceta din viata, la Viena, regele valsului, cel a carui muzica mai dainuie inca si astazi, Johann Strauss-fiul.

Era fiul cel mare al compozitorului cu acelasi nume, o personalitate cunoscuta in lumea vieneza si tata a sase copii. Fiul demonstra inca de mic o anumita vocatie pentru profesia tatalui sau.

A reusit sa compuna primul sau vals la numai sase ani, spre admiratia intregii familii si spre nemultumirea tatalui, care voia sa-l faca functionar la banca, unde banii se castigau si atunci mai usor decat din muzica.

Mama sa, Anne Marie Streim, cantareata si ea, simtind ca se iroseste un har cu care se nascuse copilul, incerca sa-i creeze oarecare conditii de studiu, dar de aici a pornit un conflict peste care ea, ca femeie, nu putea trece in acel sfarsit de secol al XIX-lea, cand in orice colectivitate ultimul cuvant il avea barbatul.

Intamplarea a facut insa ca lucrurile sa ia o alta turnura, cand sotia si-a prins sotul intr-o relatie extraconjugala cu actrita Emilia Trambusch, mama a opt copii. In semn de razbunare, sotia nu s-a mai supus vointei sotului si i-a angajat baiatului un profesor de pian si unul de vioara, potrivit Wikipedia franceza.

Ca replica, sotul a plecat de acasa, direct in bratele prolificei sale amante. Educatia muzicala a lui Johann Strauss-fiul s-a desfasurat prin grija unor profesori inimosi care simtisera ca in mana lor se afla un geniu, precum si a mamei frustate de fuga sotului, dar consolata cu talentul copiilor - pentru ca inca doi din fratii lui Johann s-au dovedit a fi si ei dotati de Dumnezeu.

Dupa un numar de ani, succesele fiului au determinat angajarea acestuia la curtea imperiala din Viena, moment in care, pe neasteptate, si-a reintalnit acolo tatal fugar.

Impacarea este relativa, intrucat fiul isi depasise cu mult parintele in arta, iar acest fapt provoca o anumita rivalitate intre cei doi.

Totusi rivalitatea nu-l impiedica pe tanarul Johann sa compuna in continuare, devenind vedeta balurilor de la curtea imperiala. Mai mult decat atat, numele sau ajunge si la alte curti, urmare turneele facute prin Paris, Berlin, Londra, Sankt Petersburg, SUA.

Compozitorul a vizitat de asemenea Transilvania si Tara Romaneasca. Dupa 1860, la sfatul francezului Jaques Offenbach, incearca un domeniu nou: opereta. In 1883 apare "O Noapte la Venetia", iar in 1885 "Baronul Tiganilor", jucata la noi cu titlul "Voievodul Tiganilor".

Episodul merita amintit pentru apectul sau nostim. In acea vreme, Austro-Ungaria avea la Bucuresti o reprezentanta diplomatica, al carei sef purta tocmai pretentiosul titlu de baron. Desi in tara lui denumirea operetei nu prezenta niciun inconvenient, diplomatul s-a vazut deranjat cand a vazut pe afisele unei trupe bucurestene scris cu litere de-o schiopa "Baronul Tiganilor". A crezut ca este o aluzie.

Protestul sau n-a avut success in cercurile culturale si a ajuns la Palat. Regelui Carol problema i s-a parut minora, dar a acceptat obiectia conciliant, urmand ca "baron" sa se traduca prin "conte". Dar cuvantul conte deranja alte somitati acreditate la Bucuresti si atunci tot regele a hotarat sa-i dea un rang nobiliar intern, ca sa nu supere niciun musafir. Asa s-a ajuns la "Voievodul Tiganilor" si tot asa a ramas pana azi.

Fulminanta evolutie a lui Johann Strauss-fiul n-a umbrit insa in niciun fel evolutia tatalui, fapt pentru care pana la urma intre cei doi a intervenit impacarea, numele lor constituind astazi un brand al Vienei, acel simbol, sub egida caruia capitala Austriei a polarizat atentia lumii spre valorile sale artistice, mai ales prin transmisiile facute in fiecare zi de 1 ianuarie, prin toate televiziunile lumii: concertul vienez de anul nou.

Era necesar, cel putin pentru ca sa se pastreze mereu vii acordurie de vis care insufleteau candva saloanele vieneze: Valsul Imperial, Dunarea Albastra, Povesti din Padurea Vieneza, Sange Vienez si multe, foarte multe altele.

In zilele de astazi, este o mandrie a Austriei ca are ocazia sa le transmita si o mandie a noastra, cei din intreaga lume, ca avem ocazia sa le ascultam.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Johann Strauss fiul, #Dunarea Albastra, #Sange Vienez, #Liliacul opereta, #Voevodul Tiganilor opereta , #arta si cultura