Festivalul "George Enescu" 2011, "brand national" in cautare de sala de spectacol

Miercuri, 26 Ianuarie 2011, ora 19:42
1991 citiri
Festivalul "George Enescu" 2011, "brand national" in cautare de sala de spectacol

Festivalul si Concursul International "George Enescu" 2011, ajuns la editia jubiliara, a fost prezentat oficial miercuri in cadrul unei conferinte de presa.

Printre temele cele mai dezabatute au fost faptul ca Bucurestiul nu are inca un spatiu adecvat pentru spectacole de mare anvergura si ca festivalul "George Enescu" este deja un "brand cultural al tarii" de pe urma caruia ar trebui sa profitam mai mult.

In deschiderea evenimentului a vorbit Ioan Holender, care a multumit pe de o parte "conducerii tarii" pentru ca inca se mai ocupa de cultura dar pe de alta parte le-a atras atentia primarului Capitalei si lui Kelemen Hunor de faptul ca Sala Palatului trebuie "scoasa la pensie".

La conferinta au luat parte, printre altii, directorul festivalului, Ioan Holender, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, ministrul Culturii, Kelemen Hunor si presendintele Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici.

Ioan Holender: Sala Palatului nu va fi niciodata buna

"Multumiri celor care au resuscitat acest eveniment", a inceput Holender, vorbind in contextul in care criza economica isi face din ce in ce mai mult simtita prezenta, inclusiv in cultura.

"Vorbind de aceasta criza... se pare ca bautul, mancatul, banul, a avea cat mai mult au ajuns lucruri importante... Si totusi, acest festival este un augur bun al celor care conduc tara, semn ca arta spirituala este la fel de importanta ca cea materiala", a declarat acesta.

Vorbind si despre lucruri mai putin placute, domnul Holender a atras atentia ca desi "din an in an, Sala Palatului devine din ce in ce mai putin proasta, ea nu va fi niciodata buna", crede Holender, pentru ca ea ne aduce aminte de comunism si pentru ca este depasita de vremuri.

Statul a alocat 34 de milioane de lei noi pentru festival

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, prezent si el la eveniment, a declarat ca "Festivalul George Enescu este, fara indoiala, cel mai important eveniment cultural al Romaniei contemporane".

Trecand la lucruri mai practice, ministrul a precizat ca s-a pierdut mult timp cu negocierile privind spatiul din jurul Salii Palatului, care nu apartine statului si ca intr-un final s-a renuntat la proiectul initial de reamenajare. Proiectul nou va include doar reabilitarea cladirii Salii Palatului, fara terenul din jur.

"Nu vom renunta la renovarea ei, dar va fi un proiect mai putin ambitios, fara terenul din jurul ei... nu mai sunt dispus sa discut cu oamenii care vor numai profit", a precizat ministrul.

Cat despre bugetul alocat de minister acestui festival, Kelemen Hunor a precizat ca "Guvernul Romaniei, prin ministerul Culturii si in conditii dificile de austeritate, a rezervat aceeasi suma din buget pentru festival ca in 2009, adica 34 de milioane de lei noi", precizand ca doar cu aceasta suma si fara ajutorul sponsorilor festivalul nu ar fi putut sa aiba loc.

Primaria Capitalei ajuta festivalul cu partea logistica

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a inceput prin a-si cere scuze ca a intarziat 20 de minute la conferinta dar a precizat ca este totusi onorat ca a fost invitat.

"Ma onoreaza ca m-ati invitat, si cred cu tarie in ceea ce se intampla in Bucuresti cu Festivalul 'George Enescu'. Este pasul spre a aseza Bucurestiul pe coordonatele internationale", a declarat acesta, mentionand ca are un "plan secret" de a construi o sala de spectacole pana anul viitor, dar ca deocamdata nu vrea sa dea prea multe detalii despre acest lucru.

Festivalul George Enescu - brand national

Primaria sprijina anul acesta festivalul, "noi vom fi prezenti cu logistica, nu la categoria sponsori, ci ca niste prieteni respectuosi", a explicat Oprescu.

Horia Roman Patapievici a laudat si el importanta festivalului pentru promovarea culturii romanesti in lume, spunand ca "Festivalul Enescu a devenit un brand romanesc de tara pe care n-ar fi rau sa stim sa-l speculam".

Inspre finalul conferintei domnul Holender a tinut sa precizeze ca "se vorbeste mult despre acest festival ca un brand, poate prea mult... el a fost facut pentru oamenii din aceasta tara".

Detalii despre desfasurare

Concursul international "George Enescu" se va desfasura intre 3 si 11 septembrie, iar biletele vor fi puse in vanzare incepand cu 15 martie. In aceasta editie vor fi prezentate peste 280 de lucrari. Vor veni la Bucuresti 13 orchestre mari din Europa si 14 orchestre de camera din lume. Printre numele de referinta se numara Filarmonica din Viena, Filarmonica din Israel sau London Symphony Orchestra.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#festival George Enescu, #conferinta George Enescu, #George Enescu 2011 , #arta si cultura