Incepe Festivalul Filmului European in Romania

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 09:38
1847 citiri
Incepe Festivalul Filmului European in Romania
Foto: icr.ro

Cea de-a XVI-a editie a Festivalului Filmului European (FFE) incepe, joi, in Romania. Vor putea fi urmarite cele mai interesante proiectii care au fost premiate sau nominalizate la diverse festivaluri din intreaga lume.

Cea de a XVI-a editie a Festivalului Filmului European, organizata de Institutul Cultural Roman (ICR) cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tarilor europene, se va desfasura, in acest an, la Bucuresti (4-13 mai), Brasov (10-13 mai), Timisoara (17-20 mai), Targu-Mures (17-20 mai) si Iasi (24-27 mai), se arata intr-un comunicat al ICR remis miercuri.

Mungiu, in competitia oficiala a Festivalului de Film de la Cannes 2012

La Seara de gala a Festivalului, joi, 3 mai, la Cinema PRO, va fi proiectat filmul Le Havre (2011), regia Aki Kaurismaki, film distins cu premiului FIPRESCI si nominalizat pentru Palme d'Or la Festivalul de la Cannes in 2011.

Filmul, care prezinta povestea scriitorului Marcel Marx, a castigat in 2011 premiul Fipresci, iar de la Festivalul de International de film de la Munchen a plecat cu cel mai important premiu. Personajul principal Marcel Marx, fost scriitor boem, se muta in orasul Port Le Havre. Aici renunta la scriitura si se apuca de o meserie mai putin banoasa, dar care-i aduce linistea: se face lustragiu. Isi imparte viata intre slujba, sotie si barul preferat.

Programul festivalului include trei documentare romanesti: "Turn off the Lights", regia Ivana Mladenovic (selectionat in competitia Festivalului de Film Tribeca de la New York) - in premiera absoluta in Romania, "Dupa Revolutie", regia Laurentiu Calciu, si "Pacatoasa Teodora", regia Anca Hirte.

In Bucuresti, cinefilii vor putea vedea, pana pe 13 mai, nu mai putin de 50 de filme, din peste 25 de tari. Festivalul european de film, tine o luna, timp in care ajunge si la Brasov, Timisoara, Targu-Mures si Iasi. In Capitala, un bilet costa 10 lei pentru un film, iar un abonament, pentru 6 intrari costa 48 de lei. In tara, proiectiile sunt gratuite.

Inca un film romanesc la Cannes: "Orizont", la sectiunea Semaine de la Critique

Dupa Bucuresti, FFE calatoreste prin tara. Cate patru zile pline de filme ii asteapta pe cinefili la Brasov (Centrul Cultural Reduta), Timisoara (Biblioteca Centrala Universitara), Targu-Mures (Teatrul National) si Iasi (Casa de Cultura "Mihai Ursachi").

Fotografia, arta inrudita cu filmul, se asociaza FFE prin expozitia "Mandrie si beton", realizata de Petrut Calinescu - "o expozitie despre tranzitia satului traditional de la casa fara niciun cui la vila fara nicio sipca de lemn" - si care va putea fi vazuta la ICR pe toata durata festivalului.

A.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Festivalul Filmului European Romania, #Festival Film European Bucuresti, #Festival Film European editia XVI, #festival film romania , #arta si cultura