Mica Sirena, simbolul capitalei daneze, implineste 100 de ani

Vineri, 23 August 2013, ora 14:22
27437 citiri
Mica Sirena, simbolul capitalei daneze, implineste 100 de ani
Foto: Braovgift

Mica Sirena, indragitul simbol al orasului Copenhaga, creata de sculptorul Edvard Johannes Eriksen si instalata pe o stanca de la malul marii la 23 august 1913, implineste vineri 100 de ani.

Poate ca Mica Sirena este cea mai delicata din toate simbolurile capitalelor europene, chiar daca ele par mai impresionante si mai grandiase, desi sunt mai putin suprprinzatoare prin ceea ce reprezinta.

Simbolurile grandioase si simbolul delicat

Simbolul Parisului este turnul Eiffel, al Londrei celebrul Turn cu Ceas, al Berlinului indiscutabil poarta Brandemburg, al Moscovei cetatea Kremlinului, al New York-ului Statuia Libertatii, iar Bucurestiul imi place sa cred ca este simbolizat de Atheneul Roman si nu de disproportionatul mastodont Casa Poporului.

Mica Sirena, careia danezii ii spun "Den lille havfrue" dar in lumea larga e cunoscuta ca "The Little Mermaid", n-a fost construita ca sa preamareasca gloria armelor ca arcurile de triumf, nici ca sa apere tara de navalitori precum Kremlinul. A fost modelata in semn de omagiu pentru eroina unui basm sau mai curand pentru autorul basmului, scriitorul Hans Christian Andersen, scrie Infoniac.

Pentru capul statuii se pare ca a servit ca model o celebra balerina, dar aceasta n-a fost de acord sa pozeze si ca nud. Ca urmare, sculptorul a apelat la sotia sa, Eline Eriksen care a acceptat rolul.

Simbolul capitalei daneze incanta turistii, care odata ajunsi in oras, nu omit sa vada sirena, s-o fotografieze si s-o filmeze, ca sa se laude acasa cu cele vazute. In mod ciudat, nu toata lumea priveste cu aceeasi incantare capodopera. Dimpotriva, ea s-a vazut de mai multe ori obiectul unor inexplicabile vandalizari.

Cateva din vandalisme

La 24 aprilie 1964, statuia a fost decapitala, iar capul furat de membrii unei miscari cu iz marxist, condusa de un oarecare Jorgen Nash. Desi organizatia si conducatorul ei au fost identificati, capul original nu s-a mai gasit niciodata. A fost refacut dupa numeroasele imagini fotografice existente si reamplasat pe locul sau.

La 22 iulie 1984, doi tineri vandali au rupt si si-au insusit bratul drept. Din fericire, bratul a fost gasit dupa doua zile si repus la locul sau.

In 1990, persoane necunoscute au atentat pentru a adoua oara la capul monumentului, dar n-au reusit sa-l detaseze de gat, lasand numai o crestatura de 18 cm, care a trebuit reparata.

La 6 ianuarie 1998, in plina iarna, capul a fost furat penru a doua oara de catre persoane neidentificate. N-a mai fost gasit niciodata, dar municipalitatea avea deja experienta in domniu si piesa a fost refacuta de specialsti si reasezata la locul sau.

In dimineata de 21 mai 2007, trecatorii au putut vedea Micuta Sirena imbracata in haine orientale, cu capul infasurat intr-o broboada in stil musulman. Bineinteles, toate au fost indepartate fara probleme.

"Mica Sirena" la loc sigur

In acest secol de existeta, statuia a parasit o singura data locul ei de pe stanca asezata la malul marii. A fost intre 1 mai si 31 octombrie 2010, cand "The Little Mermaid" a calatorit la Shanghai, pentru a fi expusa oficial la Pavilionul Danez, de la expozitia organizata in acel an. Asupra ei, s-au atintit privirile a 70 milioane de vizitatori de pe toate continentele.

In acest timp, la Copenhaga, sculptura a putut fi urmarita pe un urias ecran panoramic, in transmisie directa de la Shanghai.

In prezent, date fiind antecedentele cunoscute, autoritatile municipale din Copenhaha si-au propus mutarea statuii pe un alt amplasament de pe litoral, accesibil vizitatorilor pentru privit, dar inaccesibil pentru a ajunge pana la ea.

Deocamadata insa, s-a luat o masura pe care poate nu o cunoaste toata lumea. Asa cum informeaza portalul Wikipedia, pe stanca de la malul marii a fost asezata o copie fidela a capodoperii, valorosul original fiind depus de autoritati intr-un loc sigur, pe care nu-l cunoaste nimeni.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Bilanț de mandat. Daniel Băluță: proiecte ample, dar deloc lipsite de controverse. Parcurile betonate sau grădinițele grandioase, printre cele mai criticate
Bilanț de mandat. Daniel Băluță: proiecte ample, dar deloc lipsite de controverse. Parcurile betonate sau grădinițele grandioase, printre cele mai criticate
Daniel Băluță, actualul edil al Sectorului 4, a ajuns pentru prima dată primar în 4 noiembrie 2015, după demisia primarului Cristian Popescu Piedone, ca urmare a tragediei din Clubul...
Liderul UDMR se așteaptă ca PNL și PSD să aibă candidat unic la prezidențiale: ”Probabil că PNL-ul va încerca să-i fenteze pe PSD-işti”
Liderul UDMR se așteaptă ca PNL și PSD să aibă candidat unic la prezidențiale: ”Probabil că PNL-ul va încerca să-i fenteze pe PSD-işti”
Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale nu reprezintă nicio surpriză, a declarat miercuri, 21 februarie, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care s-a arătat convins că această...
#Mica Sirena Copenhaga simbol, #Mica Sirena statuie , #arta si cultura