Scandal la Opera: Ministrul Culturii condamna "afirmatiile nationaliste si xenofobe". Noi negocieri

Joi, 14 Aprilie 2016, ora 16:25
3047 citiri
Scandal la Opera: Ministrul Culturii condamna "afirmatiile nationaliste si xenofobe". Noi negocieri
Foto: Facebook/Vlad Alexandrescu

Dupa doua zile de la protestul din fata Operei Nationale Bucuresti, in care cativa angajati ai institutiei i-au huiduit pe balerinii straini grupati in jurul Alinei Cojocaru, denuntand diferentele de remuneratie dintre "romani" si "straini", ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, condamna "afirmatiile cu tenta nationalista, xenofoba" si anunta noi negocieri cu Johan Kobborg si Alina Cojocaru.

Scandal la Opera: Angajatii au iesit in strada: Acesta e trendul - vii de afara, meriti mai multi bani

"Ma distantez de afirmatiile cu tenta nationalista, xenofobe si antieuropene care au circulat in spatiul public in ultimele zile, declansate in urma tensiunilor de la Opera Nationala Bucuresti. Aceste afirmatii nu sunt reprezentative nici pentru echipa actuala a Ministerului Culturii, nici pentru sistemul creativ din Romania", scrie Vlad Alexandrescu pe contul de Facebook, dupa doua zile de la protestul de la Opera, in care balerinii straini au fost huiduiti de cativa angajati ai Operei, informeaza News.ro.

Ministrul Culturii precizeaza ca va continua negocierile, astfel incat sa poata identifica o solutie: "Ministerul Culturii tine sa continue colaborarea cu Alina Cojocaru si Johan Kobborg, care au adus o contributie artistica remarcabila pe plan international.

In dialog cu ei si cu reprezentanti ai Operei Nationale se cauta in acest moment solutii care sa reflecte intentia Ministerului de a respecta calitatea actului artistic, libertatea de creatie si caracterul international al proiectelor Operei si care sa raspunda, in acelasi timp, nevoilor tuturor categoriilor de artisti si creatori care in acest moment fac parte din echipa Operei Nationale Bucuresti.

Ca arhitect al sistemului cultural public, Ministerul intentioneaza sa foloseasca aceasta ocazie pentru a relansa si recalibra relatia dintre creatori si administratie in sanul institutiilor din subordinea sa. S-a stabilit ca in urmatoarele zile sa aiba loc intalniri cu toti partenerii institutionali si cu toate partile implicate in acest proces, pentru gasirea unor solutii adecvate".

Opera Nationala Bucuresti a anuntat, joi, ca Gala Internationala a Dansului, care ar fi trebuit sa aiba loc in 28 aprilie, se anuleaza. Anuntul vine in contextul in care Johan Kobborg si-a dat demisia de la Opera, urmat fiind de Alina Cojocaru si de alti balerini.

"Va informam ca Gala Internationala a Dansului, eveniment programat sa aiba loc in data de 28 aprilie, de la ora 19:00, se anuleaza. Spectatorii care au achizitionat bilete de la Casa de bilete a Operei Nationale Bucuresti sunt asteptati la sediu incepand cu data de 15 aprilie 2016 pentru a recupera contravaloarea acestora. Spectatorilor care au achizitionat biletele online le va fi restituita integral contravaloarea biletelor in contul din care a fost facuta plata".

Potrivit surselor News.ro, alaturi de Johan Kobborg si Alina Cojocaru, joi, alte sase demisii au fost depuse la Opera.

In ultimele doua saptamani, Opera Nationala Bucuresti a fost scena unor conflicte deschise intre noua conducere, dirijorii Vlad Conta si Tiberiu Soare, si balerinul Johan Kobborg, care avea atributii de coordonare a Companiei de balet. Proaspat numit in functia de director interimar al ONB, Tiberiu Soare a decis sa stearga numele lui Kobbork de pe site-ul institutiei, acolo unde era mentionat ca director al Corpului de balet, motivand ca o asemenea functie nu exista in organigrama.

Dupa ce Johan Kobborg a anuntat ca va pleca de la Opera, in aceste noi conditii, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a decis sa numeasca un alt interimar, pe dirijorul Vlad Conta, Tiberiu Soare fiind retrogradat in functia de adjunct. Mai mult, a anuntat crearea unei noi functii in organigrama, cea de director artistic al baletului.

Negocierile nu au reusit, insa, Johan Kobborg si balerina Alina Cojocaru acuzand noua conducere de presiuni si incercari de intimidare. Conflictul a culminat cu demisia lui Johan Kobborg si cu o serie de proteste in fata Operei Nationale Bucuresti. Marti seara, la protestul organizat de sustinatorii lui Johan Kobborg si la care a participat chiar Alina Cojocaru, cativa angajati ai ONB le-au strigat balerinilor straini "Afara din tara". Unii angajati ai Operei au denuntat, la un protest organizat miercuri, faptul ca "strainii" sunt mai bine remunerati decat "romanii".

Scandalul de la Opera: Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti reactioneaza

Pe fondul acestei situatii, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti si-a exprimat, in trei mesaje publicate pe contul de Twitter, ingrijorarea fata de situatia de la Opera Nationala, in contextul in care "tinere talente britanice au ales sa isi faca o cariera la Bucuresti".

Scandal la Opera - Balerina Alina Cojocaru, scrisoare catre Ciolos: Simt doar mila si tristete

Balerina Alina Cojocaru i-a trimis, miercuri, un mesaj prim-minstrului Dacian Ciolos, in care isi exprima regretul ca nu a reusit sa contribuie la schimbarea Romaniei, la "ruptura din cercul de rautate si distrugere in care este tara noastra". In acelasi mesaj, balerina ii multumeste prim-ministrului pentru timpul acordat, precum si pentru "zambet" si spune ca accepta, alaturi de Johan Kobborg, invitatia la un "pahar cu suc".

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#ministru cultura scandal opera, #ministerul Culturii scandal opera romana, #Vlad Alexandrescu scandal Opera , #arta si cultura