Autobiografia presedintelui Germaniei, lansata la Bookfest

Duminica, 02 Iunie 2013, ora 18:02
1109 citiri
Autobiografia presedintelui Germaniei, lansata la Bookfest

Cartea "Iarna-n vara, primavara-n toamna," autobiografia presedintelui Germaniei, Joachim Gauck, a fost lansata duminica la Salonul International de Carte Bookfest 2013.

Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, a afirmat ca lucrarea "este scrisa de Joachim Gauck, si nu de presedintele tarii".

"In ceea ce priveste despartirea de trecut, dupa '89, Germania a trebuit sa-si asume trecutul a doua dictaturi, avand alaturi o Germanie federala, asa cum o spune si Joachim Gauck in cartea sa, in timp ce Romania nu s-a aflat in aceasta situatie", a spus diplomatul german la dezbaterea "Abordarea trecutului comunist: Germania vs Romania", prilejuita de lansare.

El a subliniat ca o serie de aspecte, ca urmarirea penala a dictatorilor nazisti sau comunisti si a colaboratorilor acestora, precum si acordarea unor despagubiri celor care au suferit in timpul celor doua regimuri, au fost realizate in timp, respectand, in ciuda numeroaselor critici din partea reprezentantilor societatii civile, principiile statului de drept.

"L-am cunoscut pe Joachim Gauck atunci cand, in 1992 si apoi in 1997, a venit si in Romania, invitat al Aliantei Civice, ca sa sprijine eforturile noastre de a convinge Parlamentul Romaniei sa voteze legea pentru studierea dosarelor fostei Securitati", a aratat Ana Blandiana.

Ea a spus ca la acea data Joachim Gauck era presedinte al Autoritatii pentru studierea dosarelor STASI, aceasta institutie a sistemului de prelucrare a trecutului comunist constituind si modelul pentru CNSAS iar el, fostul lider al societatii civile din RDG si inventatorul acestui sistem, era pentru modelul intelectualului implicat, de buna voie si dincolo de toate riscurile, in lupta pentru reforma si adevar.

Fostul pastor Gauck a mers atat de departe cu sprijinul sau, incat la 3 decembrie 1999 a participat la Frankfurt la vernisajul primei expozitii dedicate Memorialului Sighet, a amintit Blandiana.

Aceasta a subliniat importanta infiintarii CNSAS, in pofida prejudecatilor si spaimelor si a opozitiei unei parti a societatii romanesti care nu mai dorea "sa se linga dosarele". "E un citat atat de celebru, incat prefer sa nu mai spun cui apartine", a spus Blandiana.

In "Iarna-n vara, primavara-n toamna", aparuta la Editura Curtea Veche, Joachim Gauck isi rezuma, limpede si calm, intreaga viata, de la copilaria cu tatal deportat in URSS (fara a fi fost nazist) la indelungata perioada in care si-a transformat amvonul intr-o baricada de la inaltimea careia le distribuia enoriasilor sai demnitate, revolta si speranta; de la complicata si esentiala activitate de descifrare a dosarelor, in cadrul institutiei careia i-a fost si creier, si suflet, si care ii poarta neoficial numele, la alegerea sa ca presedinte al Germaniei. Acest ultim pas, facut peste prapastia ce desparte de obicei societatea civila de clasa politica, intregeste destinul emotionant al unei personalitati pentru care ideile si faptele nu s-au contrazis niciodata.

Actualul presedinte al Germaniei, Joachim Gauck, s-a nascut la 24 ianuarie 1940, la Rostock. Activist pentru drepturi cetatenesti din fosta RDG, de profesie pastor luteran, el a detinut intre anii 1990 si 2000 functia de comisar federal pentru arhivele Stasi. La 18 martie 2012 a fost ales presedinte federal al Germaniei.

Joachim Gauck a efectuat doua calatorii in Romania, amandoua la invitatia Aliantei Civice.

In anul 1992 a vizitat Romania pe 25-26 mai, ocazie cu care a sustinut conferinta "Cum se lucreaza cu dosarele trecutului", iar in anul 1997 a fost in Romania pe 4-5 iunie, cand s-a interesat de stadiul Legii Ticu Dumitrescu si de activitatea Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet.

La data de 3 decembrie 1999, Joachim Gauck a participat, la Frankfurt, la vernisajul primei expozitii dedicate Memorialului Sighet.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#autobiografie presedinte Germania Bookfest, #Joachim Gauck autobiografie , #Bookfest