Tariceanu: Ce bine ar fi daca in politica ar fi mai multi oameni de cultura

Sambata, 31 Mai 2014, ora 17:59
2344 citiri
Tariceanu: Ce bine ar fi daca in politica ar fi mai multi oameni de cultura

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, considera benefica prezenta in politica romaneasca a mai multor oameni de cultura.

"Ce bine ar fi daca in politica ar fi mai multi oameni de cultura sau cu cultura", a spus Tariceanu, cu ocazia lansarii volumului "Ruleta maghiara. Convorbiri cu Marko Bela despre literatura, politica, societate" de Korossi P. Jozsef, prezentat sambata de Curtea Veche Publishing, la Salonul International de Carte "Bookfest".

Calin Popescu-Tariceanu a mentionat ca Marko Bela este un om echilibrat, un ganditor, un personaj rar, care incearca sa se apropie de societate, de comunitatea careia ii intelege mentalitatile.

Presedintele Senatului a amintit sedintele de guvern comune romano-ungare, pe agenda carora s-au aflat probleme comune, economice, politice.

"Am reusit sa le facem impreuna cu mult succes, acest model de colaborare a fost un exemplu la nivel european pentru ceea ce poate sa insemne schimbarea radicala raporturilor dintre cele doua tari", a afirmat Tariceanu.

El si-a exprimat regretul ca aceasta initiativa nu a durat mult, din cauza faptului ca fostul premier Emil Boc nu a facut nimic pentru a continua proiectul.

"Mi-as dori ca tot mai multi oameni politici sa aiba disponibilitatea de a citi cartea lui Bela", a spus Calin Popescu-Tariceanu.

Cele mai noi si mai incitante titluri lansate la Bookfest

Criticul literar Daniel Cristea-Enache a marturisit ca la alegerile parlamentare trecute a votat pentru reprezentantii comunitatii maghiare si pentru cei ai comunitatii evreiesti.

"Marko Bela a reusit sa ilustreze in politica valorile moderatiei civilitatii si bunului simt", elogiind "manifestarile poetice ale autorului maghiar", cu precadere in domeniul sonetului, care are o cultura temeinica in domeniu.

Iren Arsene, director Curtea Veche Publishing, a afirmat ca a publicat cartea gratie unui program al editurii dedicat unor autori maghiari, ea insasi declarand ca face parte din "minoritatea maghiara".

Marko Bela, laudat la Bookfest

Ea i-a multumit lui Marko Bela pentru ca si prin aportul UDMR exista o Romanie membra a UE si NATO, gratie moderatiei liderului maghiar, "un politician de cursa lunga".

"In carte descoperim un om care se dezvaluie", a spus Iren Arsene.

Marturisind ca nu se considera un politician care scrie, ci un scriitor ratacit temporar in jungla politicii, Marko Bela a spus ca patria sa este tara pe care "incercam s-o construim, dar n-am reusit, este patria din viitor".

"Din punctul meu de vedere este un test de sinceritate si vedeti cat de naiv sunt ca politician. Avem nevoie de foarte multe lucruri si de sinceritate, atat in cazul maghiarilor, cat si al romanilor, al relatiilor interetnice", a spus Marko Bela.

Autobiografia presedintelui Germaniei, lansata la Bookfest

El considera ca romanii vor fi interesati de modul cum discuta doi scriitori maghiari despre relatiile romano-maghiare, despre secui sau despre un anumit nationalism ale carei radacini le cunoaste.

Lansarea a fost moderata de jurnalistul Ion M. Ionita care a elogiat longevitatea in politica romaneasca a lui Marko Bela, ratiunea si luciditatea politicianului maghiar.

Cartea "Ruleta maghiara" debuteaza ca un volum de memorii, cu istorii personale, amintiri sau marturii in premiera.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Tariceanu Bookfest politica cultura, #politicieni cultura carte Tariceanu, #Presedinte Senat carti Bookfest , #Bookfest