100 de euro de la stat, bani pentru carti - sunteti de acord cu proiectul? - Sondaj Ziare.com

Miercuri, 23 Mai 2012, ora 09:51
6913 citiri
100 de euro de la stat, bani pentru carti - sunteti de acord cu proiectul? - Sondaj Ziare.com

Carmuitorii tarii, interesati de cultura cetateanului roman, propun ca fiecare salariat sa primeasca o suma de 100 de euro pe an. Nu pentru a o cheltui oricum, ci neparat pe carti.

In urma cu doi ani, deputatii PSD Andrian Nastase si Victor Socaciu propuneau ca salariatii sa primeasca tichete anuale pentru carti in valoare de 100 de euro. La acea vreme, propunerea a primit aviz negativ de la Guvern, oficialii din Palatul Victoria apreciind ca initiativa nu ia in calcul impactul bugetar al masurii.

Acum, senatorii au adoptat tacit initiativa lui Nastase si a lui Socaiu si, daca va trece de Camera Deputatilor, care este for decizional, va deveni lege. Iar faptul ca Senatul a adoptat propunerea in campania electorala este doar o coincidenta.

Tichetele care potolesc foamea: de hrana ori de cultura

Proiectul vrea sa modifice Legea 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou si de cresa, astfel incat tot angajatul sa primeasca in fiecare an 100 de euro in tichete, pe care sa le poata da pe carti.

"Fiecare cetatean trebuie sa beneficieze de acces neingradit la cultura scrisa si trebuie sa oferim fiecaruia posibilitatea de a cunoaste nemijlocit scrierile care ii sunt necesare profesiei sau nevoilor proprii de informare.

Initiativele care pot incuraja populatia sa citeasca, sa se apropie de universul cartilor prezinta avantaje pentru educatia si nivelul de cultura al fiecarui cetatean, atragand dupa sine un avantaj direct si pentru finantele publice, sub forma unor valori adaugate din amplificarea circuitului editorial", arata pesedistii in expunerea de motive la proiectul de lege.

Adica tichetele, zic deputatii, urmeaza a avea acelasi statut ca si bonurile de masa. Deci sansele ca angajatorul putin preocupat de tichetele de masa cadou sa fie mai interesat de setea culturala a angajatului sau sunt destul de mici.

Carti, carti, dar de care?

La 40-45 de lei o carte, cei 100 de euro le-ar ajunge salariatilor pentru vreo zece carti pe an. Pentru un cititor mediu, asta inseamna cate-o carte pe luna in fiecare an, cu o pauza in lunile cu Pastele si Craciunul.

Deci "accesul neingradit la cultura scrisa" i-ar fi asigurat salariatului, cel putin la nivel teoretic. Practic, insa, angajatul isi cumpara ce carti vrea el: carti motivationale, de gradinarit ori de gatit. Parintii pot rasufla usurati c-au scapat de-o cheltuiala cu manualele scolare si, pentru ca nu exista restrictii in acest sens, angajatul isi poate achizitiona celebra Kamasutra.

Daca totusi cititul este asociat anilor de scoala, cei care n-au ramas cu un bagaj solid de lectura pot sa-si ia, in schimbul tichetelor, un Creanga ori un Eminescu. Important este si ca achizitionarea unei carti nu inseamna, automat, si citirea acesteia.

In tara noastra exista vreo sase milioane de angajati. Deci cam 600 de milioane de euro pe an ar costa setea de cultura a angajatului roman.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot. Sunteti de acord cu o "lege a tichetelor de carti"?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#lege tichete carti, #100 euro bani carti, #angajati bani carti lege , #carte