18 vagoane de carti pleaca in bajenie la Iasi

Luni, 17 Mai 2010, ora 12:51
2072 citiri
18 vagoane de carti pleaca in bajenie la Iasi

Zece vagoane de carti din fondul Bibliotecii Judetene "Gh. Asachi" din Iasi au nevoie urgenta de spatii de depozitare. In acest sens, conducerea bibliotecii, prin prof. univ. dr. Catalin Bordeianu, directorul acesteia, a facut apel atat la institutiile statului, mediul de afaceri, cat si la cel universitar, dar fara prea mare succes.

Pentru acordarea unui spatiu respectivei institutii de cultura s-a creat chiar si o petitie online, care a strans deja peste 400 de semnaturi ale unor personalitati din intreaga lume. S-a cerut ca Biblioteca sa nu se inchida pe perioada lucrarilor la Palatul Culturii, mai ales ca nici razboiul nu i-a inchis portile, dar acum se pare ca se va consemna contrariul.

Prefectura Iasi a oferit ajutor, aici mutandu-se 60.000 exemplare de carti, alte doua locatii unde bibliotecii i s-au oferit spatii de depozitare gratuita fiind Universitatea "Petre Andrei" si Casa Pogor, dar cum toate cartile incap in 18 vagoane, ar mai fi nevoie de spatii pentru inca zece vagoane.

Comoara de carte vache, descoperita intr-un subsol

Recent, a fost descoperita o adevarata comoara in subsolul Studioului de Radio Iasi, formata din 200 volume de carte veche, secolele XVII-XIX, valori de patrimoniu, donate Bibliotecii Judetene "Gh. Asachi".

Unele volume au autografe celebre, precum cele ale lui Iorga, Bratianu, Odobescu, Manoilescu, fondul de carte avand o valoare istorica si de cercetare foarte mare. O perioada de timp, din lipsa fondurilor disponibile, comoara nu va putea fi expusa publicului larg, ramanand pe rafturile bibliotecii si in fondul de cercetare al acesteia.

Pe fiecare volum exista cate trei stampile, dovada ca acestea au facut parte din biblioteca Academiei Romane, scolii interjudetene de partid si Studiolului de Radio Iasi.

Printre carti sunt si fascicole din comunicari academice ale lui Iorga, Bratianu, Madgearu, iar unul din volumele importante este Istoria arheologiei a lui Alexandru Odobescu.

Biblioteca de la 1920

Cartile se adauga celor 50 de mii de volume de carte veche pe care le are Biblioteca Asachi si carora acum li se cauta spatii de depozitare. Biblioteca, cu nu mai putin de patru filiale, denumite Mihail Sadoveanu, Garabet Ibraileanu, Vasile Alecsandri, dar si Biblioteca Ateneu, ultima inaugurata in 2004, are un istoric interesant.

La 1 octombrie 1920, Primaria Iasi a aprobat constituirea Societatii Culturale Muzeul a Orasului Iasi si a Bibliotecii municipalitatii, la propunerea unor personalitati, printre care Gh. Ghibanescu, Orest Tafrali, N. A. Bogdan.

A fost instalata, la inceput, impreuna cu muzeul, intr-o cladire ce apartinuse Directiei Societatii Invalizilor. N. A. Bogdan, noul bibliotecar din perioada 1924-1926, are meritul alcatuirii primului catalog al bibliotecii, care numara 2.732 de volume existente.

Din 1935, Biblioteca municipalitatii a devenit o institutie de sine statatoare, cu un buget propriu, iar un an mai tarziu a avut loc deschiderea oficiala a bibliotecii publice iesene, adapostita in modestul local din curtea Manastirii Golia.

Intre 1955-1963 fostul Palat Administrativ a devenit Palatul Culturii, iar Biblioteca Regionala a fost mutata in parterul aripei din stanga acestuia. Numele actual l-a primit in 1969.

In 1992, s-a desfasurat prima editie a Salonului International de Carte Romaneasca, in duplex Iasi (octombrie)-Chisinau (aprilie, august), pentru ca in 1996 sa se aniverseze 75 de ani de la infiintarea Bibliotecii Judetene "Gh.Asachi".

In 2007, s-a infiintat filiala de la Herta. In 2008, Consiliul Judetean a alocat bibliotecii 3.500.000 lei din taxele si impozitele celor 800.000 de locuitori ai judetului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Biblioteca Asachi Iasi, #spatii depozitare carti Iasi , #carte