Acesti titani intelectuali din puscariile romanesti (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 19:44
14320 citiri
Acesti titani intelectuali din puscariile romanesti (Opinii)
Foto: York

Avem un talent unic de a arunca in derizoriu prin mica smecherie, la limita infractiunii uneori, demersuri intelectuale importante.

Primul demonetizat a fost doctoratul. Avem probabil cel mai mare numar de doctori raportat la numarul de locuitori din Europa. Undeva intre 35 si 40 de mii. Ceea ce sigur nu ar fi rau daca aceste doctorate ar avea acoperire.

Din pacate, multe dintre ele, printre care unele obtinute de politicieni, nu sunt altceva decat o forma de ciocoism intelectual. Dupa cateva masini, terenuri, genti, bijuterii, mai nou vedem ca si tablouri, ce sa-ti mai iei? Un doctorat. In cel mai bun caz, este vorba despre teze originale cumparate. Exista o intreaga industrie subterana in domeniu. In cel mai rau caz, e vorba despre plagiat.

Cazul scandalos al lui Victor Ponta, declarat plagiator de comisii independente de experti, din care au facut parte inclusiv profesori de la Strasbourg si Sorbona, este emblematic. Dar nu singular. Mai sunt si alte teze in discutie.

Iar efectul este aruncarea in derizoriu a unui titlu care in mod normal reflecta excelenta si care, daca este obtinut pe merit, are in spate un imens efort intelectual.

Inflatia de impostori are ca efect inclusiv aruncarea in total derizoriu a valorii acestui titlu, mare nedreptate pentru cei care l-au obtinut pe drept.

Acum a venit randul scrierii de carti. Infractorii romani s-au prins, dupa exemplul lui Adrian Nastase, ca e si aceasta o cale de scurtare a perioadei petrecute in penitenciar.

In cazul lui Adrian Nastase, nu am niciun motiv sa ma indoiesc ca a fost intr-adevar vorba despre carti scrise de domnia sa si ca ele au o anumita valoare stiintifica, pe care nu am caderea sa o evaluez. Dar statura intelectuala a lui Adrian Nastase confera o prezumtie destul de solida.

Dar cand George Copos pretinde ca a scris 5 carti intr-un singur an, ce sa zic? Si ce carti! "Aliante matrimoniale in politica principilor romani din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI", "Franciza versus managementul in industria hoteliera", "Tasnadul medieval", "Turismul european durabil", "Turismul vector de interculturalitate".

400 de zile de puscarie, 5 carti, adica una la 80 de zile. Nicolae Iorga, nu mai contezi! Ma intreb daca 80 zile ajung pentru documentarea necesara scrierii unei carti, daca nu esti un geniu, desigur.

Te ia ameteala ce geniu, ce inteligenta patrunzatoare, ce cultura oceanica traia printre noi, pitita in universul prajiturilor, al electrocasnicelor, hotelurilor si fotbalului. Aproape te gandesti ca patrimoniul cultural universal a avut sansa divina ca dl Copos sa fie eliberat prin detentie de preocuparile mizere ale banului, pentru a se dedica pe deplin vocatiei academice.

Cel putin primul titlu m-a coplesit. Teza de doctorat! Si nu numai pe mine. Doctorandul in istorie Catalin Parfene, la Universitatea Bucuresti si Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris vrea sa vada si el cartea lui Copos, pentru ca titlul seamana pana aproape de suprapunere cu cel al lucrarii lui de masterat din 2005: "Politica matrimoniala a domnilor din Tara Romaneasca si Moldova in secolele XIV-XVI". Si mai ciudat: coordonatorul este acelasi, prof. univ. dr. Stelian Brezeanu.

Cartea e de negasit in librarii. Desi tiparita, tot tirajul a fost ridicat si a disparut fara urma.

Dl Parfene a cerut Administratiei Nationale a Penitenciarului sa faca publica lucrarea stiintifica semnata de George Copos, insa reprezentantii acestei institutii sustin ca nu au voie sa faca asa ceva fara acordul scris al dlui Copos.

Sper ca George Copos sa nu ne priveze de privilegiul de a ne adapa intelectual din opera domniei sale. Nu cred in ruptul capului ca, la anvergura lui intelectuala, dlui Copos i-ar fi trecut macar prin cap sa cumpere carti gata scrise de altii. Lume rea si plina de coincidente!

Poate stiti ca si Gheorghe Becali si-a gasit vocatia intelectuala in puscarie. A scris cartea "Muntele Athos, patria Ortodoxiei", 180 de pagini trudite litera cu litera.

Si Sorin Ovidiu Vintu a pus mana pe penita, dupa gratii. "Romania - studiu comparativ intre trei epoci consecutive: comunism, tranzitie si perspectivele comunitare" - analiza politico-economica, potrivit expertilor, o compilatie de texte copiate din alte opere.

Lista e mai lunga, desigur. Si cu cat se va lungi, va fi mai grav. Si cred ca aici este rolul instantelor de judecata de a cere expertizarea independenta a operelor care scurteaza detentia. Altfel, cea mai mare problema mi se pare nu aceea ca un impostor sta mai putin dupa gratii, ci demonetizarea muncii intelectuale si victoria smecheriei.

Citește și:
Marcel Ciolacu este sigur că Gabriela Firea va mai câștiga un mandat la Primăria Capitalei: ”Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general”
Marcel Ciolacu este sigur că Gabriela Firea va mai câștiga un mandat la Primăria Capitalei: ”Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat duminică, 5 februarie, că PSD merge în acest moment cu Gabriela Firea candidat la Primăria Capitalei. Întrebat la Antena 3 cu ce candidat merge...
Cât de posibil vede Marcel Ciolacu scenariul în care Klaus Iohannis l-ar respinge ca premier, la rotativa din mai
Cât de posibil vede Marcel Ciolacu scenariul în care Klaus Iohannis l-ar respinge ca premier, la rotativa din mai
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat duminică, 5 februarie, că nu vede posibil scenariul în care președintele Klaus Iohannis ar refuza să îl numească premier la rotativa din luna mai....