Alice in Tara Minunilor implineste 148 de ani

Joi, 04 Iulie 2013, ora 23:53
4088 citiri
Alice in Tara Minunilor implineste 148 de ani
Foto: Alice Liddell

Faimoasa carte care ne-a desfatat imaginatia copilariei a aparut pentru prima oara in Anglia, la 4 iulie 1865, la trei ani dupa ce prelatii Dodgson si Duckworth facusera o plimbare cu barca pe raul care strabate orasul Oxford, insotiti de surorile Liddell, cu varste cuprinse intre 8 si 11 ani.

Atunci, in barca, Dodgson le-a spus fetelor o poveste fantastica, pe care chiar el a nascocit-o pe loc, potrivit Infoniac.

Copilele au ascultat incantate, povestitorul nu si-a precupetit imaginatia si, cu timpul, prelatul a incercat sa-si astearna improvizatia pe hartie. Istorioara incepea sa se inchege intr-o naratiune care nu semana cu nimic din ce se scria in acea vreme. Era o proba de literatura nonconformista.

Rod al unui exercitiu de imaginatie, Alice in Tara Minunilor a ajuns rapid mai mult decat o simpla poveste pentru copii. Era citita cu aceeasi curiozitate de mamici, tatici si bunici.

Cu totii descopereau un alt gen de poveste decat cele cu balauri si zane, simtindu-se introdusi in lumea unui nou gen de basm - mai mult imposibil decat fantastic. Se nastea o literatura sui generis, care isi facea loc in lumea copiilor, dar se adresa tuturor, prin impactul ineditului sau.

O simpla poveste pentru copii a ajuns rapid sa fie carte de referinta a literaturii universale, pentru ca tara minunilor era lumea absurdului, capabila sa provoace curiozitatea tuturor, desi inacceptabila ca logica, dar totusi atragatoare pentru sarmul sau.

Nu se stie cate exemplare au fost tiparite la prima editie, cea din 1865, dar s-au pastrat pana in zilele noastre numai 22 de copii. Dintre acestea, 17 se afla in fondurile de aur ale unor biblioteci de renume, iar 5 exemplare sunt in maini private, care din motive de securitate isi pastreaza anonimatul.

Una dintre copii a fost vanduta la o casa de licitatii in anul 1998, la pretul de 1,5 milioane de dolari, suma care se considera a fi record pentru o carte destinata copiilor.

Se trece adesea cu vederea faptul ca primul ilustrator al cartii a fost insusi autorul, care, la data de 26 noiemebrie 1864 - deci la o jumatate de an inainte de aparitia cartii in librarii - i-a daruit uneia dintre cele trei surori, Alice Liddell, in varsta de 10 ani, un exemplar manuscris, insotit de 37 desene executate in penita, de el insusi.

De atunci, numerosi graficieni s-au inghesuit sa elaboreze ilustratii pretentioase la diferitele editii ale cartii, in general foarte reusite si unele dintre ele ajunse chiar modele de referinta.

Poate trebuie mentionat si faptul ca prelatul Dodgson, al carui nume complet era Charles Lutwidge Dodgson, nu si-a pus nicioodata numele pe coperta cartii. El a ramas in memoria cititorilor cunoscut sub pseudonimul Lewis Carroll, pe care singur si l-a ales, poate fara sa banuiasca atunci ca, pentru posteritate, va deveni un brand.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: : ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#Alice Tara Minunilor, #Alice Wonderland, #Lewis Carroll Alice , #carte