Biblioteca Nationala se va deschide oficial pe 23 aprilie

Luni, 26 Martie 2012, ora 15:02
3162 citiri
Biblioteca Nationala se va deschide oficial pe 23 aprilie

Biblioteca Nationala a Romaniei va deschide treptat, incepand din data de 23 aprilie, activitatile destinate publicului, in noul sau sediu, situat in Bulverdul Unirii nr. 22, din Bucuresti.

Potrivit site-ului institutiei, sub deviza "O perspectiva asupra culturii - Biblioteca Nationala a Romaniei", timp de cinci zile, din 23 si pana in 27 aprilie, conducerea bibliotecii propune un program inaugural care va incerca sa prezinte publicului larg activitatile si misiunea unei biblioteci nationale, atat zonele de interferenta intre biblioteca nationala si celelalte tipuri de biblioteci (publice, specializate, universitare, scolare, de cercetare), cat si cele de interferenta intre biblioteca nationala si alte institutii info-documentare, precum muzeele, arhivele, centrele culturale.

Astfel, pe 23 aprilie, de Ziua Internationala a Cartii si a Dreptului de Autor si Ziua Nationala a Bibliotecarului, discutiile se vor concentra pe definirea conceptului de biblioteca nationala si pe biografia si specificul Bibliotecii Nationale a Romaniei in cadrul familiei europene de biblioteci nationale.

La evenimentul inaugural au fost invitati sa participe, alaturi de conf. dr. Elena Tirziman, director general, Kelemen Hunor, ministrul Culturii si Patrimoniului National (MCPN), acad. Ioan Haiduc, presedintele Academiei Romane, Alexe Rau, director general al Bibliotecii Nationale a Moldovei, Nicolae Manolescu, ambasador UNESCO, presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), prof. univ. dr. Mircea Regneala, presedintele Asociatiei Bibliotecarilor din Romania (ABR), Doina Popa, presedintele Asociatiei Bibliotecarilor din Bibliotecile Publice din Romania (ANBPR).

Ziua de 24 aprilie va fi dedicata bibliotecilor publice si statutului lor de Agora, de spatiu formativ si informativ in societatea secolului XXI, iar 25 aprilie - bibliotecilor de invatamant si rolului lor in educatia formala si non-formala.

De asemenea, data de 26 aprilie va fi consacrata bibliotecilor specializate si importantei pe care o are cercetarea documentara in orice demers stiintific pertinent, urmand ca ultima zi, 27 aprilie, sa fie dedicata statutului si importantei colectiilor patrimoniale din biblioteci, arhive, muzee etc.

In plus, conducerea Bibliotecii are ca obiectiv initierea de parteneriate pe termen lung cu scoli si universitati din Bucuresti si din tara (carora Biblioteca Nationala a Romaniei le pune la dispozitie servicii si sali specializate), atat in ceea ce priveste literatura curriculara si extracurriculara, cat si in ceea ce priveste oferta culturala si cea de petrecere activa a timpului liber.

Initiata in 1995 de UNESCO, 23 aprilie - Ziua Internationala a Cartii si a Dreptului de Autor este sarbatorita si in Romania, din 2005, ministrul Culturii instituind, pe 23 aprilie, Ziua Nationala a Bibliotecarului.

Ziua de 23 aprilie a fost aleasa de UNESCO Zi Internationala a Cartii si a Dreptului de Autor dat fiind ca, la aceasta data, in 1616, au murit doi dintre titanii literaturii universale - Cervantes si Shakespeare, cateva sute de ani mai tarziu, la aceeasi data, nascandu-se un altul - Vladimir Nabokov.

Citește și:
MAE l-a chemat acasă pe ambasadorul român la Viena. Care este semnificația gestului
MAE l-a chemat acasă pe ambasadorul român la Viena. Care este semnificația gestului
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă, vineri, că a chemat în ţară, pentru consultări, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Austria, Emil Hurezeanu, ”un gest...
Emil Boc: ”Austria este Rusia Uniunii Europene. Cum îți permiți să minți și să sfidezi realitatea în halul acesta”
Emil Boc: ”Austria este Rusia Uniunii Europene. Cum îți permiți să minți și să sfidezi realitatea în halul acesta”
Emil Boc, primarul Clujului, a catalogat Austria ca fiind ”Rusia Uniunii Europene” după ce țara a dat vot negativ pentru intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Cu toate...