Cand a aparut cea mai veche carte in limba romana

Advertorial
Luni, 12 Iunie 2017, ora 22:37
122162 citiri
Cand a aparut cea mai veche carte in limba romana

Istoricii romani au desemnat ca fiind cea mai veche carte scrisa in limba romana "Tetraevanghelul" sau "Tetraevangheliarul", scrisa de Coresi, in anul 1561. Cartea a aparut la Brasov si cuprindea cele 4 Evanghelii.

Tiparul a aparut in Romania in secolul al XVI-lea, ceea ce a permis aparitia primelor carti tiparite. Acestea erau scrise, insa, in limba slavona, limba oficiala la acea vreme in Moldova si Tara Romaneasca. Astfel, in 1508 a aparut "Liturghierul lui Macarie", un volum biblic care continea texte religioase. Urmatoarele 2 carti, din acelasi registru, au fost "Octoih" (1910) si Evangheliar (1912), tot in slavona. Evolutia culturala romaneasca este atent urmarita si in Istoria Romanilor Academia Romana.

Chiar daca si-a pierdut statutul de prima carte scrisa si imprimata in romana, din cauza ca a disparut din arhive, de-a lungul timpului, aceasta este "Catehismul lutheran de la Sibiu", aparuta in anul 1544. Ca prime tiparituri pastrate inca sunt cunoscute "Evangheliarul slavo-roman" a lui Filip Moldoveanul (Sibiu, 1551 - 1553), iar scrisa in alfabet latin este culegerea de "Cantece religioase calvine" (1560) a episcopului Pavel Tordasi.

Dar, mai cu seama, tipograful si tipariturile au luat amploare in spatiul locuit de romani prin activitatea diaconului Coresi. Acesta era originar din Targoviste si a editat peste 30 de titluri. Dintre acestea se pastreaza texte religioase, hagiografice - de preamarire a vietii sfintilor, ori istorice. Putem spune ca el poate fi considerat, cu ghilimelele de rigoare, inaintasul binecunoscutei colectii de astazi, Istoria Romanilor Academia Romana.

Tetraevangheliarul are 246 de pagini. Coresi a lucrat la publicarea lui in perioada 3 mai 1560 - 30 ianuarie 1561, bazandu-se pe vechile traduceri romanesti ale Sfintei Scripturi, cu adaptarile facute de preotii de la biserica Sfantul Nicolae din Scheii Brasovului. Asa cum se poate citi in Istoria Romanilor Academia Romana, biserica Sfantul Niculae este recunoscuta si ca prima scoala din Romania, inca de la 1495.

In epilogul Tetraevangheliarului este mentionat si scopul acestei carti, care fusese tiparita ca "sa fie popilor rumanesti sa inteleaga sa invete rumanii cine-s crestini".

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Istoria Romanilor Academia Romana , #carte