Cartea de business Despre multinationale si responsabilitatea sociala

Marti, 06 Iulie 2010, ora 07:40
2804 citiri
Cartea de business Despre multinationale si responsabilitatea sociala

Responsabilitatea sociala corporativa in companiile multinationale, de Irina Eugenia Iamandi

Cartea este impartita in cinci parti principale, urmarind o translatie fireasca de la general catre particular si de la teorie catre partea aplicativa. Aspectele prezentate vizeaza consideratii generale - economice si filozofice - privind definitia si evolutia conceptuala si practica a responsabilitatii sociale corporative; modalitatile concrete prin care responsabilitatea sociala corporativa poate fi operationalizata apeland la forme, instrumente si indicatori specifici;

legatura complexa dintre responsabilitatea sociala corporativa si companiile multinationale in contextul globalizarii afacerilor, precum si diferentele teoretico-aplicative dintre initiativele corporative responsabile social manifestate in Statele Unite ale Americii si in Uniunea Europeana, cu un accent deosebit pe dezvoltarea responsabilitatii sociale in companiile din Romania;

evaluarea responsabilitatii sociale corporative pe plan global si necesitatea comensurarii cantitative a implicarii in actiuni responsabile social; optimizarea responsabilitatii sociale corporative si transformarea sa intr-o strategie profitabila de afaceri la nivel global.

Prezenta lucrare urmareste confirmarea faptului ca responsabilitatea sociala corporativa este benefica la nivelul societatii, in ansamblul sau, dar poate fi utilizata strategic si in vederea consolidarii performantelor de afaceri ale companiei initiatoare, indiferent de zona geografica in care isi desfasoara activitatea.

Astfel, companiile (multi)nationale pot include, din considerente de ordin pragmatic, elemente sociale pe agenda si in strategia lor de afaceri, contribuind, in acest fel, la cresterea bunastarii de ansamblu a societatii in care isi desfasoara activitatea, dar castigand, simultan, si in termeni de vizibilitate si reputatie corporativa, ceea ce se va repercuta pozitiv la nivelul profitabilitatii lor.

Responsabilitatea sociala corporativa, gestionata in mod coerent si integrat, conceputa ca o strategie pe termen lung, care sa vizeze problemele reale ale societatii, si nu doar ca o simpla campanie de relatii publice, se dovedeste a fi o solutie reciproc avantajoasa (de tipul win-win), atat pentru companie, cat si pentru societate, in ansamblul sau.

Editura Economica

www.edecon.ro

Citeste si:
Reacția PSD după acuzațiile lui Cristian Ghinea la adresa lui Alexandru Rafila: ”Nu sunt bani de sandale în PNRR pentru tine! Du-te şi munceşte ceva pe bune!”
Reacția PSD după acuzațiile lui Cristian Ghinea la adresa lui Alexandru Rafila: ”Nu sunt bani de sandale în PNRR pentru tine! Du-te şi munceşte ceva pe bune!”
Social-democraţii susţin că „negociatorul în sandale Ghinea se face că uită că procedura urmată de ministrul Rafila în cazul asistenţei pentru reforma sistemului de sănătate este...
România a mai expulzat un diplomat de la Ambasada Rusiei la București. Anunțul MAE
România a mai expulzat un diplomat de la Ambasada Rusiei la București. Anunțul MAE
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat vineri, 19 august, că un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București a fost declarat ”persona non grata” pe teritoriul României....