Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cartea de business Guvernanta corporativa si sustenabilitate in Uniunea Europeana

Miercuri, 18 August 2010, ora 14:08
2149 citiri
Cartea de business Guvernanta corporativa si sustenabilitate in Uniunea Europeana
Foto: Editura Economica

Guvernanta corporativa si sustenabilitate in Uniunea Europeana, de Voicu Dan Dragomir

Guvernanta corporativa este sistemul prin care companiile sunt conduse si controlate. Desi in spatiul legislativ european, un sistem de guvernanta este validat doar prin atributul transparentei fata de utilizatorii externi de informatie, guvernanta corporativa implica si o dimensiune a sustenabilitatii.

In planul activitatilor economice, o dezvoltare sustenabila se poate mentine numai in limita existentei comunitatilor si a ecosistemelor. De aceea, notiunea de parteneri ai firmei va include, din perspectiva sustenabilitatii, atat indivizii ce intra in contact cu firma, cat si mediul natural, care este resursa majora a oricarei activitati economice.

Filosofia economica a Uniunii Europene porneste de la premisa ca fiecare intreprindere, indiferent de marime, este un nod al unei retele extrem de complexe. Orice firma este, in acelasi timp, o veriga a unui lant de distributie, un contribuabil, un angajator, un emitent de titluri, un datornic sau un creditor, o parte a unei comunitati si o comunitate in sine.

Toate aceste roluri pe care o intreprindere le joaca in orice moment o aduc in postura de a avea o influenta asupra tertilor si de a fi responsabila pentru efectele acestei influente.

Mediul de afaceri nu se mai limiteaza doar la contabilitatea de gestiune cu costurile sale de productie sau la contabilitatea financiara ca indicator al performantei anuale. Lipsa de performanta sau orice esec major in viata unei firme pot conduce la disparitia acesteia: un angajator iresponsabil, un mare poluator, un catalizator al conflictelor de interese sau un emitent insolvabil nu vor putea sa supravietuiasca intr-un mediu de afaceri strict reglementat, cum este cel al Uniunii Europene.

Astfel, perspectiva adoptata in aceasta carte introduce o discutie asupra cerintelor reglementare pe patru mari axe: dreptul societatilor comerciale; accesul pe pietele financiare europene; calitatea muncii si responsabilitatea sociala; protectia mediului natural.

Editura Economica

www.edecon.ro

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#recomandare carte business, #ce mai citim , #carte