Cartea de business: Modelul social romanesc

Duminica, 01 August 2010, ora 08:11
701 citiri
Cartea de business: Modelul social romanesc
Foto: Editura Economica

De cand a inceput dezbaterea despre a treia cale, la inceputul anilor '90, au aparut mai multe aspecte pe care trebuie sa le luam in considerare. Lumea este in continua transformare.

Scopul teoriei politice privind a treia cale a fost sa conteste celelalte doua "cai" deja existente - socialismul traditional, caracterizat de un puternic accent asupra rolului statului, de ostilitate fata de libertatile individului si de incapacitatea de a asigura crestere economica - si capitalism, spre care multi s-au indreptat tocmai din cauza dezamagirii provocate de socialism.

Aceste tinte sunt mai putin relevante astazi decat erau cu cativa ani in urma, deoarece punctele slabe ale celorlalte doua doctrine sunt acum in mare parte acceptate. Insa, astazi, trebuie sa facem fata unor probleme noi - frica de globalizare, care antreneaza aparitia unui nationalism defensiv si reactionar; dezvoltarea unor noi diviziuni in cadrul societatii, diferite de schismele sociale din trecut, dar la fel de periculoase; un declin al solidaritatii sociale cauzat de colapsul comunitatilor locale si aparitia unor noi pericole si riscuri, mai ales a celor asociate schimbarilor climatice.

Ar fi o mare greseala sa ne concentram doar asupra problemelor. Oportunitatile sunt la fel de importante. De exemplu, daca am putea sa ne indepartam de dependenta noastra actuala de petrol, gaz natural si carbune, am putea nu doar sa evitam un viitor periculos, dar, poate, si sa construim o societate in care consumatorismul nelimitat nu mai reprezinta o forta care ne pune in miscare.

Daca am putea sa reactionam la declinul solidaritatii comunitare, am putea sa descoperim modalitati noi si cosmopolite de a crea o punte intre indivizi si grupuri.

Geoana afirma foarte clar faptul ca dezvoltarea sociala si economica a Romaniei nu va fi posibila fara o guvernare activa, deoarece nu totul poate fi lasat pe mana pietei. Totusi, guvernul trebuie sa incerce sa reformeze statul in sine, nu doar sa se bazeze pe el. Statul traditional este prea incet, birocratic, distant fata de cetatean si indiferent fata de eficienta economica.

Cu toate acestea, pentru a avea succes, guvernul trebuie sa fie insotit de o societate civila infloritoare. Ceea ce el descrie ca fiind "Pactul Umanist" intre stat, mediul de afaceri si societatea civila sunt conditiile necesare pentru a realiza o reforma atat de necesara.

Autor: Anthony Giddens

Editura Economica

www.edecon.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#cartea de business, #recomandare carte , #carte