Cartea rosie, in Romania - cum isi recapata sufletul Jung (Video)

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 00:01
11143 citiri
Cartea rosie, in Romania - cum isi recapata sufletul Jung (Video)

O opera misterioasa a celebrului psiholog elvetian Carl Gustav Jung, care a fost ascunsa in seiful unei banci, timp de peste 80 de ani, a fost lansata in premiera in Romania, joi, in cadrul festivalului cultural Strada de C'Arte, la Editura Trei.

"Cartea rosie" este povestea autorului, care isi recapata sufletul in finalul naratiunii si este ilustrata cu desene mistice asemanatoare simbolurilor Mandalei.

Incepand din anul 1912, Carl Gustav Jung (1875-1961), un specialist in tratamentul schizofreniei, a inceput sa experimenteze visele ciudate si viziunile infricosatoare. Odata, cand se intorcea acasa cu trenul, psihologul elvetian de 38 de ani a avut halucinatii si oriunde se uita el nu vedea nimic altceva decat niste "rauri de sange", scrie Washington Post.

Dupa Primul Razboi Mondial, Jung a inceput sa lucreze la un text vizionar remarcabil, ilustrat cu picturi bizare proprii. Acesta se numea "Novus Liber" (Cartea rosie). Aceasta carte a fost scrisa de catre psiholog intr-o stare de "imaginatie activa", de reverie sau de vis cu ochii deschisi.

Desenele lui Jung se aseamana cu versiunile simplificate ale florilor Georgiei O'Keeffe si cu unele imagini simbolice din tratatele de alchimie. Jung a realizat si modele circulare, care reprezentau forme mistice, precum simbolurile Mandalei.

"Cartea rosie" nu a fost niciodata publicata in timpul vietii psihologului. Tema generala a cartii prezinta modul cum Jung isi recapata sufletul sau si-si depaseste starea de instrainare spirituala.

Acest lucru este realizat prin renasterea unei noi imagini a lui Dumnezeu in sufletul sau si prin crearea unei noi viziuni asupra lumii, o cosmogonie psihologica si teologica.

Dupa moartea lui Jung, "Cartea rosie" a fost inchisa intr-o caseta secreta dintr-o banca, timp de peste 80 de ani.

Mostenitorii lui Jung au decis sa publice aceasta carte, dupa moartea acestuia. In aceasta opera spiritul lui Jung vibreaza plin de durere: "Sunt obosit, sufletul meu, ratacirea mea a durat prea mult timp, cautarea mea de sine a fost in afara trupului meu".

Acest volum va fi pretuit de catre pasionatii operei lui Jung, de catre admiratorii cartilor bine scrise sau de cei cu gusturi pentru alegoriile filosofice.

"Anii in care m-am ocupat de imaginile interioare au constituit perioada cea mai importanta a vietii mele, in decursul careia s-au decis toate lucrurile esentiale", spunea Carl Jung, despre perioada in care a scris "Cartea rosie".

Citește și:
Nicolae Ciucă și-a dat OK-ul pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”România are nevoie de stabilitate şi coerenţă”
Nicolae Ciucă și-a dat OK-ul pentru demisia lui Sorin Cîmpeanu: ”România are nevoie de stabilitate şi coerenţă”
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat joi seară, 29 septembrie, că a acceptat demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcţia de ministru al Educaţiei. ”Am acceptat astăzi demisia domnului Sorin...
Ludovic Orban: ”Sorin Cîmpeanu a demisionat din iniţiativa altcuiva.” Victoria anunțată de fostul premier
Ludovic Orban: ”Sorin Cîmpeanu a demisionat din iniţiativa altcuiva.” Victoria anunțată de fostul premier
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost președinte al PNL, consideră că Sorin Cîmpeanu a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei ”din iniţiativa...