Ziare.com

Carti care au schimbat gandirea, comportamentul sau chiar destinele noastre

Sambata, 27 Iulie 2013, ora 14:50

   

Carti care au schimbat gandirea, comportamentul sau chiar destinele noastre
La nivel global, in fruntea cartilor care au schimbat gandirea si destinele lumii se situeaza cele sfinte, iar Biblia ocupa un loc deosebit, alaturi de Talmud, de Epopeea lui Gilgames, de Coran si de altele.

Pastrand proportiile, putem remarca totusi ca si in ultimele secole au existat aparitii editoriale care au cutremurat Europa si au influentat puternic gandirea, stiinta, si insasi viata sociala.

Observand ca tipariturile britanice ocupa un loc de seama printre acestea, portalul radioc rememoreaza cateva exemple, unele notorii, altele poate numai neasteptate, dar toate merita atentia.

1. Marie Stopes: "Dragostea si mariajul". Aparuta in 1918, lucrarea vorbea pentru prima oara clar despre educatia sexuala a femeii si despre dreptul ei de a se bucura de sexualitate in viata conjugala. Cartea a socat prin indrazneala cu care, in acea vreme, chema femeile sa-si pretinda drepturile la viata intima si a dat startul sutelor de lucrari aparute ulterior pe aceeasi tema.

2. Charles Darwin: "Originea speciilor" (1859). Cartea a atras prin logica ei privind conceptul evolutionist si prin scandalul ivit in conflictul cu Biserica, intrucat aceasta nu admitea sa fie infirmata creatia divina.

3. Mary Wollstnecraft: "Drepturile femeii" (1792). A fost prima chemare fatisa catre feministe sa-si revendice dreptul de a nu fi considerate inferioare barbatilor nici juridic, nici social si nici in familie. Succesul lucrarii trebuie pus in corelare si cu epoca razvratitilor, in care a aparut: era anul ghilotinarii regelui Ludovic al XVI-lea si putin dupa izbucnirea revolutiei franceze.

4. William Wilberforce "Discurs contra comertului cu sclavi" (1789). Aparuta chiar in anul revolutiei franceze, lucrarea fusese sustinuta intr-un discurs expus in Camera Comunelor. Cartea electriza societatea emancipata a vremii.

5. "Magna Charta Libertatum" (1215). Regele Ioan fara Tara a fost obligat sa semneze un document care restrangea mult prerogativele regale, trecandu-le asupra nobililor. In fapt, a fost prima constitutie din lume.

6. "Biblia regelui Jacob" (1611). Este o traducere a Cartii Sfinte intr-un limbaj popular, accesibil oamenilor de rand. Poetii si scriitori britanici din secolele XVII si XVIII s-au inspirat din ea. Pana la aceasta traducere, cartile sfinte erau redactate astfel incat sa fie accesibile doar clerului.

7. Primele lucrari ale lui Shakespeare (1623). Tiparirea lucrarilor a raspandit rapid cuvantul scriitorului in intreaga Europa. Daca primele lucrari n-ar fi aparut in 1623, este sigur ca piese ca "Makbeth" sau "Cum va place" s-ar fi pierdut demult si pentru totdeauana.

8. Adam Smith: "Avutia natiunilor: cercetare asupra naturii si cauzelor care o genereaza" (1776). Desi combatuta in timp, a fost si inca mai este cartea de capatai a tuturor economistilor, de aproape un sfert de mileniu.

9. Isaac Newton: "Principiile matematice ale filozofiei naturale" (1687). Este prima carte care expune sistematic principiile mecanicii clasice.

10. Primul regulament al jocului de fotbal (1863). Primul meci de fotbal care a aplicat aceste reguli s-a jucat la Londra, in ziua de 8 ianuarie 1863. Pe parcurs, "regulile" au mai fost amendate, dar valoarea regulamentului ramane simbolica, intrucat a instituit fair play-ul in sport si poate chiar in intreaga viata sociala. Daca regulile nu se respecta totdeuna... asta e alta problema.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2859 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Orice astfel de selectzie poate fi discutabila, ...

... dar, as fi tentat sa includ printre cele 10 cartzi importante pentru actualul curs al vietzii sociale una dintre lucrarile lui Kafka, sau romanul 1984, de Georges Orwell! Demascarea totalitarismului, canalizarea vointzei publice spre democratzie, cred ca a fost un element fundamental in evolutzia societatzii, mai ales dupa al doilea razboi mondial!

 

Acest clasament este facut de britanici si ia in considerare

doar tipariturile britanice!

In ultimii 30 de ani televiziunea si presa au schimbat si schimba

gandirea. Incultura a crescut in tote tarile. Traiasca tembelizorul!

 

metanoia schimbarea mintii, inoirea mintii

Biblia, singura carte poate schimba mintea, gandirea omului si asta se intampla doar atunci cand renunti la gandirea veche, acceptand mintea, gandirea lui Dumnezeu; asta se numeste lepadare de sine, umilinta; Biblia interpretata cu mintea naturii adamice de om nu este o schimbare a mintii ci mai degraba o corupere a mintii lui Dumnezeu, a bibliei! Toate celelalte carti au ca sursa aceiasi minte, mintea naturii adamice, aceiasi gandire si prin studiu provoaca mintea stimuleaza gandirea, antreneaza intelectul omului si este benefic omului;

 

vai cat de multi nu-si folosesc creierul, nu gandesc

fiecare om se naste cu creier, organul gandirii; acolo isi are sediul mintea, gandirea; creierul trebuie sa fie pus sa lucreze, trebuie provocat, stimulat; invatand toata viata mintea omului se dezvolta treptat; una este mintea unui copil, alta a unui adolescent, alta a unui matur si alta a unui om in varsta; acum unii invata toata viata si tot prosti mor.:)

 

Unde sunt,,Marx si Engels" si ,,Mein Kampf" de Adolf Hitler?

.

 

E o distanță enormă

Intre Biblie și orice altă carte. Cuvantul lui Dumnezeu, sau mesajul Său, are o putere extraordinară! (Evr. 4:12) In sens figurativ, mesajul Bibliei este mai ascutit decat orice sabie, pătrunzand pană acolo incat desparte oasele de măduva lor. Adevărul biblic ajunge pană in adancul fiintei noastre si dezvăluie gandurile si sentimentele noastre, scotand astfel la iveală ceea ce suntem in realitate. Adevărul are puterea de a transforma vieti, determinand o persoană să facă schimbări majore. (Citeste Coloseni 3:10.) Intr-adevăr, Cuvantul lui Dumnezeu ii poate schimba pe oameni!
Intelepciunea pe care o găsim in Biblie nu se poate găsi nicăieri altundeva. Biblia le poate arăta oamenilor cum să trăiască in această lume plină de probleme. Cuvantul lui Dumnezeu ne luminează intreaga cale a vietii, nu doar cativa pasi (Ps. 119:105). Biblia ne este de mare ajutor cand ne confruntăm cu probleme sau cand trebuie să luăm unele decizii, de exemplu atunci cand ne alegem prietenii, formele de destindere, locul de muncă sau imbrăcămintea (Ps. 37:25; Prov. 13:20; Ioan 15:14; 1 Tim. 2:9). Aplicarea principiilor biblice ne ajută să fim in relatii bune cu altii (Mat. 7:12; Filip. 2:3, 4). Cand permitem Bibliei să ne lumineze calea, putem vedea care vor fi efectele pe termen lung ale deciziilor noastre (1 Tim. 6:9). In plus, Scripturile arată care este scopul lui Dumnezeu cu privire la viitor, ajutandu-ne să ne trăim viata in armonie cu acest scop (Mat. 6:33; 1 Ioan 2:17, 18). Asadar, pentru a avea o viată plină de sens, să ne lăsăm indrumati de principiile divine!

 

Un clasament facut de o anumita natiune, fara nici o valoare

universala.
O asemenea lista este imposibil de facut, in realitate.
Si este bine, diversitatea este adevarata bogatie.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor