Carti care au schimbat gandirea, comportamentul sau chiar destinele noastre

Sambata, 27 Iulie 2013, ora 14:50
5956 citiri
Carti care au schimbat gandirea, comportamentul sau chiar destinele noastre
Foto: Ximagini

La nivel global, in fruntea cartilor care au schimbat gandirea si destinele lumii se situeaza cele sfinte, iar Biblia ocupa un loc deosebit, alaturi de Talmud, de Epopeea lui Gilgames, de Coran si de altele.

Pastrand proportiile, putem remarca totusi ca si in ultimele secole au existat aparitii editoriale care au cutremurat Europa si au influentat puternic gandirea, stiinta, si insasi viata sociala.

Observand ca tipariturile britanice ocupa un loc de seama printre acestea, portalul radioc rememoreaza cateva exemple, unele notorii, altele poate numai neasteptate, dar toate merita atentia.

1. Marie Stopes: "Dragostea si mariajul". Aparuta in 1918, lucrarea vorbea pentru prima oara clar despre educatia sexuala a femeii si despre dreptul ei de a se bucura de sexualitate in viata conjugala. Cartea a socat prin indrazneala cu care, in acea vreme, chema femeile sa-si pretinda drepturile la viata intima si a dat startul sutelor de lucrari aparute ulterior pe aceeasi tema.

2. Charles Darwin: "Originea speciilor" (1859). Cartea a atras prin logica ei privind conceptul evolutionist si prin scandalul ivit in conflictul cu Biserica, intrucat aceasta nu admitea sa fie infirmata creatia divina.

3. Mary Wollstnecraft: "Drepturile femeii" (1792). A fost prima chemare fatisa catre feministe sa-si revendice dreptul de a nu fi considerate inferioare barbatilor nici juridic, nici social si nici in familie. Succesul lucrarii trebuie pus in corelare si cu epoca razvratitilor, in care a aparut: era anul ghilotinarii regelui Ludovic al XVI-lea si putin dupa izbucnirea revolutiei franceze.

4. William Wilberforce "Discurs contra comertului cu sclavi" (1789). Aparuta chiar in anul revolutiei franceze, lucrarea fusese sustinuta intr-un discurs expus in Camera Comunelor. Cartea electriza societatea emancipata a vremii.

5. "Magna Charta Libertatum" (1215). Regele Ioan fara Tara a fost obligat sa semneze un document care restrangea mult prerogativele regale, trecandu-le asupra nobililor. In fapt, a fost prima constitutie din lume.

6. "Biblia regelui Jacob" (1611). Este o traducere a Cartii Sfinte intr-un limbaj popular, accesibil oamenilor de rand. Poetii si scriitori britanici din secolele XVII si XVIII s-au inspirat din ea. Pana la aceasta traducere, cartile sfinte erau redactate astfel incat sa fie accesibile doar clerului.

7. Primele lucrari ale lui Shakespeare (1623). Tiparirea lucrarilor a raspandit rapid cuvantul scriitorului in intreaga Europa. Daca primele lucrari n-ar fi aparut in 1623, este sigur ca piese ca "Makbeth" sau "Cum va place" s-ar fi pierdut demult si pentru totdeauana.

8. Adam Smith: "Avutia natiunilor: cercetare asupra naturii si cauzelor care o genereaza" (1776). Desi combatuta in timp, a fost si inca mai este cartea de capatai a tuturor economistilor, de aproape un sfert de mileniu.

9. Isaac Newton: "Principiile matematice ale filozofiei naturale" (1687). Este prima carte care expune sistematic principiile mecanicii clasice.

10. Primul regulament al jocului de fotbal (1863). Primul meci de fotbal care a aplicat aceste reguli s-a jucat la Londra, in ziua de 8 ianuarie 1863. Pe parcurs, "regulile" au mai fost amendate, dar valoarea regulamentului ramane simbolica, intrucat a instituit fair play-ul in sport si poate chiar in intreaga viata sociala. Daca regulile nu se respecta totdeuna... asta e alta problema.

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Magna Charta Libertatum, #Epopeea lui Ghilgames, #Isaac Newton fizician, #William Shakespeare scriitor , #carte