Ce mai citim? 101 Lucruri inedite despre Shakespeare

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 07:49
4722 citiri
Ce mai citim? 101 Lucruri inedite despre Shakespeare

101 Lucruri inedite despre Shakespeare, de Janet Ware, Al Davis

Tradus in toate limbile pamantului, cel mai jucat dramaturg al tuturor timpurilor, William Shakespeare este probabil cel mai cunoscut scriitor de pe planeta noastra. In general este o blasfemie sa spui ca nu iti place Shakespeare si este rusinos sa declari ca nu ai citit niciun rand scris de Marele Will. Dar acestea sunt mai mult discutii de amvon. Eu va propun astazi sa discutam despre cetateanul William Shakespeare.

In volumul "101 lucruri inedite despre Shakespeare", aparut la editura Meteor Press in traducerea Ioanei Barzeanu, autorii Janet Ware si Al Davis, dupa o cercetare temeinica, ne prezinta un baiat de la tara ajuns la Londra mare dramaturg, un iscusit om de afaceri care si-a asigurat un trai decent de-a lungul vietii si a murit linistit in satul natal la 52 de ani.

Scrisa intr-o nota vesela, cartea incearca sa raspunda la multele intrebari care s-a pus de-a lungul timpul in legatura cu Shakespeare: "A scris el toate acele capodopere?", "A fost homosexual?", "A scris Biblia?".Veti gasi multe raspunsuri si multe demitizari in ceea ce priveste viata lui reala.

Ce mai citim? Mensa. Mariti-va IQ-ul

"101 lucruri inedite despre Shakespeare" este valoasa si prin prisma vietii private din Anglia Elisabetana prezentata publicului de autori sub multele sale aspecte: educatia, iubirea, moda, viata zilnica obisnuita, gastronomia, societatea, discriminarea.

Shakespeare se remarca in primul rand prin manuirea limbii, a cuvintelor. Multe dintre replicile personajelor sale au devenit maxime. Cine nu recunoaste astazi "A fi sau a nu fi?", celebra intrebare a lui Hamlet sau "Lumea intreaga este o scena, iar barbatii si femeile sunt actorii ei, ei intra si ies pe rand din ea" (Cum va place). Fie ca sunt drame istorice, comedii, tragedii sau sonete, lucrarile lui au revolutionat scrisul pentru totdeauna. Asa cum puncteaza si autorii cartii de fata, William Shakespeare a schimbat conceptul de tragedie introducand elemente comice in cele mai mari drame ale sale.

Ce mai citim? - Nasul lui Mussolini, autor Lluis-Anton Baulenas

Personajele lui Will sunt vii, unele dintre ele se regasesc in mai multe piese de teatru datorita cererilor publicului ("Falstaff este unul dintre cele mai populare personaje nascute din pana maiastra a lui Shakespeare. Se spune ca regina Elisabeta l-a indragit atat de mult, incat i-a cerut lui Shakespeare sa scrie o piesa in care netrebnicul batran si rubicond se indragosteste.

Shakespeare i-a facut repede pe plac - potrivit unora, regina i-ar fi dat numai doua saptamani la dispozitie - cu 'Nevestele vesele din Windsor'. In aceasta zbenguiala burlesca, personajul Falstaff este un cotcar ambitios, inglodat in datorii, care isi propune sa faca rost de bani gasindu-si o amanta bogata." Initial, Falstaff aparuse in cele doua parti ale lui Henric al IV-lea).

In concluzie, daca vreti sa il cunoasteti pe William Shakespeare, cititi "101 lucruri inedite despre Shakespeare". Acum, in vacanta, pe plaja sau la munte, o carte vesela este ingredientul secret.

Ce mai citim? Colectia SAS - o colectie fascinanta a cartilor de spionaj

In colectia 101 Lucruri Inedite, editura Meteor Press va aduce secretele francmasonilor ale lui Einstein sau Da Vinci, ale sexului sau, mai nou, ale lui William Shakespeare. Traducere din limba engleza de Ioana Barzeanu

Despre autori:

Janet Ware este autoare de carti cu o activitate profesionala de peste 25 de ani. Locuieste in Tampa, Florida.

Al Davis, pentru mult timp editor de carte scolara, a predat opera lui Shakespeare si a altor scriitori britanici si americani la Universitatea din Illinois, Urbana-Champaign. Traieste in Champaign, Illinois.

Editura Meteor Press

www.meteorpress.ro

Citeste si:
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu a fost amendat cu 10.000 de lei: ”De acum vor începe să vină după mine”
Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, a anunțat că a primit o amendă în valoare de 10.000 de lei pentru că că nu a prelungit două certificate de urbanism care ar permite construirea unor...
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Iohannis a promulgat legea care permite împușcarea urşilor periculoşi
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care poate fi făcută intervenţia imediată împotriva urşilor periculoşi, nu doar în interiorul, ci şi în exteriorul localităţilor....