Ce mai citim? Audit statutar si comunicare financiara

Vineri, 18 Februarie 2011, ora 09:10
1612 citiri
Ce mai citim? Audit statutar si comunicare financiara
Foto: Editura Economica

Audit statutar si comunicare financiara. Volumul I, Autor: Sorin Domnisoru

Dupa cum sublinia sociologul german Ulrich Bech, in perioada actuala, caracterizata printr-o diviziune a muncii extrema, toata lumea este complice, dar nimeni nu este blamabil. Dar, in conditiile in care, suportul conceptual al informatiilor financiare diseminate este asigurat de autoritatile sau organizatiile de reglementare, iar continutul efectiv si forma de exprimare sunt puse in opera de diversele entitati cu interese extrem de largi si spectaculoase, oricum, mai degraba subiective, am putea spune ca insusi modul de organizare este cauza echivocului din domeniu!

Si, mai grav, nu se poate altfel, drept consecinta, se intrezaresc deja neajunsurile specifice comunicarii cladite pe aceasta baza - riscul informational, chiar daca rezidual, persista!

Se mai observa ca, perfectionarea solitara a referentialului financiar-contabil nu este suficienta pentru realizarea unei informari care sa poata garanta acesteia insusiri precum: integralitate, fidelitate, obiectivitate etc.

Dimpotriva, se manifesta perpetuu necesitatea solutiilor de impact obiectiv pentru temperarea cauzei sau atenuarea echivocului. Datorita consistentei sale sporite in comparatie cu alternativele posibile, auditul statutar, ca sustinator al onestitatii si responsabilitatii publice a celor implicati, a ajuns la a fi impus de lege pentru anumite entitati. Favorizarea transparentei reprezinta o sarcina nobila aflata in portofoliul profesionistilor furnizori de asigurare rezonabila, de o incarcare emotionala deosebita.

Cele noua capitole ale lucrarii curg precum masurile strans legate ale unei partituri pe o tema majora, formand un ansamblu bine corelat si sugestiv. Vorbim de o sinteza in comparatie cu cat s-a scris in plan international pe fiecare dintre subtemele abordate: comunicarea financiara, riscul informational, controlul intern, auditarea externa etc. Situatia este oarecum diferita pentru Romania - specifica oricaror inceputuri, unde, din cauza inertiilor, dupa expresia autorului la care subscriu, se va mai scrie mult pana ce lucrurile sa se aseze.

Prof. univ. dr. Ion MIHAILESCU

Presedintele Camerei Auditorilor Financiari din Romania

Editura Economica

www.edecon.ro

Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
#Audit statutar si comunicare financiara, #Sorin Domnisoru , #carte