Ce mai citim?: Baiatul fara sprancene

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 08:15
2476 citiri
Ce mai citim?: Baiatul fara sprancene

Baiatul fara sprancene, de Mircea Daneliuc

De numele lui Mircea Daneliuc se leaga intim o serie de capodopere ale cinematografiei romanesti, fara de care patrimoniul nostru cultural ar fi fost mai sarac.

Filme precum "Tusea si junghiul", "Patul conjugal", "Senatorul melcilor" sau "Marilena" scot in evidenta o viziune proaspata, vie, dar si talentul cineastului de a sonda realitatea de dincolo de aparente.

Dar geniul lui Daneliuc nu s-a rezumat exclusiv la scena de teatru sau scaunul regizoral. Autor al unui numar de peste 10 volume de teatru, proza scurta si roman, Daneliuc a impregnat in fiecare pagina a cartilor sale un stil aparte, extrem de dinamic, cu o forta a cuvintelor si imaginilor rar intalnite in literatura romana contemporana.

Un astfel de exemplu de exercitiu scriitoricesc pe deplin izbutit este volumul "Baiatul fara sprancene ", colectie de nuvele aparuta chiar in acest an. Cele 12 bijuterii literare cuprind insasi esenta artei omului de cinema.

Ce mai citim? Colectia SAS - o colectie fascinanta a cartilor de spionaj

Dotat cu o camera mobila, autorul isi urmareste personajele in timp real, transpunand pe hartie tot ce observa, cu o precizie aproape chirurgicala: de la elemente de descriere externa, la cele mai intime ganduri si atitudini ale eroilor sai, nimic nu se pierde din vedere.

Stilul este extrem de activ, condensat, uneori halucinant, cuvintele se succed intr-o perfecta ordine pentru a exprima zguduitor de plastic dezordinea existentiala in care sunt surprinse personajele la un moment dat.

Tehnica pe care o foloseste Daneliuc este una deosebita, impletind povestirea la persoana a III-a cu monoloagele interioare ale personajelor si cu adresari directe catre cititori. Astfel, de la paragraf la paragraf, decorul pare sa fie intr-o permanenta miscare, iar exact atunci cand ne asteptam sa stam relaxati pentru a vedea ce se intampla, ca la cinema, suntem smulsi din reverie si introdusi ca martori oculari in mijlocul intrigii.

Ce mai citim? Cantonierul

Comicul si absurdul isi dau mana si fac din acest volum un perpetuu motiv de amuzament si sideratie. Limbajul folosit, deloc cu perdea, personajele creionate sumar, dar cu atat mai multa forta, situatiile hilare si suprarealiste in care le intalnim, toate aceste elemente fac din Baiatul fara sprancene o lectura pasionanta, care da dependenta.

Autor: Andreea Sterea

Editura Nemira

www.nemira.ro

Citeste si:
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Gorghiu: ”În PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului”
Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că în PNL nu s-a discutat schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Senatului, dar a completat că declarațiile acestuia sunt urmărite şi de...