Ce mai citim? - Copiii lui Stalin

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 07:18
2711 citiri
Ce mai citim? - Copiii lui Stalin

Copiii lui Stalin, autor Owen Matthews

"Milan Kundera a scris: "Lupta omului impotriva puterii este lupta memoriei impotriva uitarii." Este perfect adevarat pentru mama mea, in relatarea acestei istorii. Mi-a vorbit rareori despre copilaria ei, cand eram eu insumi copil. Dar ca adult, cand am intrebat-o, a inceput sa-mi povesteasca liber, fara melodrama."

O poveste alcatuita din povesti la randul sau, o istorie romantata a unei perioade pe care am vazut-o doar in filme sau pe care am invatat-o la scoala. Cartea "Copiii lui Stalin" a fost scrisa ca biografia unei familii, dar este mult mai mult decat atat.

Este o examinare intima a vietii din Uniunea Sovietica de la jumatatea secolului al XX-lea, o perioada despre care stim prea putine fapte reale, majoritatea informatiilor fiind intens cosmetizate de o propaganda acerba. Povestea acelor ani este relatata prin vietile a trei generatii din familia Bibikov.

Istoriile de manual pot sa ofere doar descrieri seci, aride ale anilor tumultuosi care s-au scurs intre epurarile lui Stalin si perestroika lui Gorbaciov. Membrii familiei Bibikov au trait evenimentele acelea. Prin intermediul lor, putem cunoaste disperarea parintilor arestati in epurari si trimisi in Gulag, ca si neajutorarea orfanilor prinsi in haosul evacuarilor in masa, in timp ce armata germana invada Rusia.

Impartasim fericirea a doua surori separate in timpul razboiului, care se regasesc printr-o minune. Apoi ne stabilim cu surorile in Moscova si induram privatiunile Razboiului Rece. Va veti obisnui repede cu stilul autorului de a trece de la o epoca la alta - de la Rusia prerevolutionara la epurari, la degradarea regimului sovietic si sfarsitul sau.

Cartea poate fi comandata de pe www.meteorpress.ro sau la adresa de e-mail comenzi@meteorpress.ro

www.meteorpress.ro

Citeste si:
A început votul pentru preşedinţia USR. Cine sunt candidații înscriși în cursa internă
A început votul pentru preşedinţia USR. Cine sunt candidații înscriși în cursa internă
Miercuri, la ora 10:00, a început votul online pentru preşedinţia USR. Preşedintele USR este ales prin votul tuturor membrilor, iar primul tur de scrutin se desfăşoară în perioada 6-10...
Dubla măsură a lui Iohannis: Plagiatul lui Ponta versus plagiatul lui Ciucă. Ce spunea președintele în 2014 VIDEO
Dubla măsură a lui Iohannis: Plagiatul lui Ponta versus plagiatul lui Ciucă. Ce spunea președintele în 2014 VIDEO
Klaus Iohannis, președintele României, a fost extrem de critic în anul 2014 față de lucrarea de doctorat plagiată a lui Victor Ponta, comparativ cu reacția pe care a avut-o în cazul...