Ziare.com

Ce mai citim? - Copiii lui Stalin

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 07:18

   

Ce mai citim? - Copiii lui Stalin
Copiii lui Stalin, autor Owen Matthews

"Milan Kundera a scris: "Lupta omului impotriva puterii este lupta memoriei impotriva uitarii." Este perfect adevarat pentru mama mea, in relatarea acestei istorii. Mi-a vorbit rareori despre copilaria ei, cand eram eu insumi copil. Dar ca adult, cand am intrebat-o, a inceput sa-mi povesteasca liber, fara melodrama."

O poveste alcatuita din povesti la randul sau, o istorie romantata a unei perioade pe care am vazut-o doar in filme sau pe care am invatat-o la scoala. Cartea "Copiii lui Stalin" a fost scrisa ca biografia unei familii, dar este mult mai mult decat atat.

Este o examinare intima a vietii din Uniunea Sovietica de la jumatatea secolului al XX-lea, o perioada despre care stim prea putine fapte reale, majoritatea informatiilor fiind intens cosmetizate de o propaganda acerba. Povestea acelor ani este relatata prin vietile a trei generatii din familia Bibikov.

Istoriile de manual pot sa ofere doar descrieri seci, aride ale anilor tumultuosi care s-au scurs intre epurarile lui Stalin si perestroika lui Gorbaciov. Membrii familiei Bibikov au trait evenimentele acelea. Prin intermediul lor, putem cunoaste disperarea parintilor arestati in epurari si trimisi in Gulag, ca si neajutorarea orfanilor prinsi in haosul evacuarilor in masa, in timp ce armata germana invada Rusia.

Impartasim fericirea a doua surori separate in timpul razboiului, care se regasesc printr-o minune. Apoi ne stabilim cu surorile in Moscova si induram privatiunile Razboiului Rece. Va veti obisnui repede cu stilul autorului de a trece de la o epoca la alta - de la Rusia prerevolutionara la epurari, la degradarea regimului sovietic si sfarsitul sau.

Cartea poate fi comandata de pe www.meteorpress.ro sau la adresa de e-mail comenzi@meteorpress.ro

www.meteorpress.ro

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2350 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor