Ce mai citim? - Copiii lui Stalin

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 07:18
2840 citiri
Ce mai citim? - Copiii lui Stalin
Foto: Editura Meteor Press

Copiii lui Stalin, autor Owen Matthews

"Milan Kundera a scris: "Lupta omului impotriva puterii este lupta memoriei impotriva uitarii." Este perfect adevarat pentru mama mea, in relatarea acestei istorii. Mi-a vorbit rareori despre copilaria ei, cand eram eu insumi copil. Dar ca adult, cand am intrebat-o, a inceput sa-mi povesteasca liber, fara melodrama."

O poveste alcatuita din povesti la randul sau, o istorie romantata a unei perioade pe care am vazut-o doar in filme sau pe care am invatat-o la scoala. Cartea "Copiii lui Stalin" a fost scrisa ca biografia unei familii, dar este mult mai mult decat atat.

Este o examinare intima a vietii din Uniunea Sovietica de la jumatatea secolului al XX-lea, o perioada despre care stim prea putine fapte reale, majoritatea informatiilor fiind intens cosmetizate de o propaganda acerba. Povestea acelor ani este relatata prin vietile a trei generatii din familia Bibikov.

Istoriile de manual pot sa ofere doar descrieri seci, aride ale anilor tumultuosi care s-au scurs intre epurarile lui Stalin si perestroika lui Gorbaciov. Membrii familiei Bibikov au trait evenimentele acelea. Prin intermediul lor, putem cunoaste disperarea parintilor arestati in epurari si trimisi in Gulag, ca si neajutorarea orfanilor prinsi in haosul evacuarilor in masa, in timp ce armata germana invada Rusia.

Impartasim fericirea a doua surori separate in timpul razboiului, care se regasesc printr-o minune. Apoi ne stabilim cu surorile in Moscova si induram privatiunile Razboiului Rece. Va veti obisnui repede cu stilul autorului de a trece de la o epoca la alta - de la Rusia prerevolutionara la epurari, la degradarea regimului sovietic si sfarsitul sau.

Cartea poate fi comandata de pe www.meteorpress.ro sau la adresa de e-mail comenzi@meteorpress.ro

www.meteorpress.ro

Citește și:
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Rafila, convins că Ciolacu va fi premier: ”Nu cred că se pune problema să nu se producă această schimbare”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, susține că schimbarea de premier va avea loc cu siguranță, fiind parafată în cadrul protocolului care a stat la baza formării coaliției de...
Cum arată documentul care atestă că Sorin Cîmpeanu l-a dat în judecată pe Cristian Preda. Pârâtul: "Ceva este în neregulă"
Cum arată documentul care atestă că Sorin Cîmpeanu l-a dat în judecată pe Cristian Preda. Pârâtul: "Ceva este în neregulă"
Fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu a introdus o acțiune în justiție pe numele fostului europarlamentar Cristian Preda. Preda susține că a aflat de la un jurnalist că Sorin...