Ziare.com

Ce mai citim? Floarea de loldilal

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 07:55

   

Ce mai citim? Floarea de loldilal
Floarea de loldilal, de Ana-Veronica Mircea

Nu cu mult timp in urma, in paginile Observatorului Cultural, Catalin Badea-Gheracostea scria despre Ana-Veronica Mircea si volumul sau "Floarea de loldilal" ca spera ca "in atat de putine randuri am circumscris complexitatea volumului 'Floare de loldilal'. Venit dupa 20 de ani de la primul concurs castigat de Ana-Veronica Mircea, debutul sau editorial este o recuperare si, din pacate, nu o surpriza - cum ar fi meritat aceasta inimoasa iubitoare a fictiunii speculative. Volumul sau se inscrie ca singular in istoria recenta a genului/genurilor care combina stiinta, fantasticul si speculatia".

Volumul in discutie este fara indoiala impresionant prin temele abordate si mai ales, prin stilul de a povesti al Anei-Veronica Mircea. Cele 16 povestiri cuprinse in volum circumscriu o lume colorata, versatila, vie, o lume alcatuita din mici universuri fascinante, care ni se dezvaluie pe rand si care, asemenea unor actori ce se succed pe scena de teatru, au rolul de a ne emotiona, inveseli, surprinde, speria uneori, pune pe ganduri si, de ce nu, de a ne fascina.

Ce mai citim? Ghidul Xenofobului - Cehii

Ana-Veronica Mircea izbuteste cu acest volum ceea ce putini autori contemporani ai genului au reusit: le ofera cititorilor sai emotii dintre cele mai complexe si variate, cu usurinta unui magician, reusind din cateva cuvinte sa ii transporte pe taramuri fictionale si in situatii narative care nu pot lasa indiferent pe nimeni.

De la povestiri ca "Paradisul barbatilor" - in care autoarea ne ofera posibilitatea sa fim martorii unei povesti cu iz casnic de un comic nebun, plasat intr-o societate futurista, dar suspect de familiara, pana la un adevarat sitcom ce usor s-ar fi putut intitula "Revelion cu Fane si Nelu", intrigile, atmosfera, locatiile alese, subiectele tratate, toate se inscriu cu succes intr-un tot unitar proaspat, atractiv, plin de suspans si caldura.

Personaje excelent construite cu o economie de cuvinte demna de marii clasici sunt urmarite cu camera de filmat pe umar in scene de un real si un fantastic savuroase, ce trimit la povestile lui Connie Willis, maestra a transpunerii celor mai banale situatii de viata in cadre SF de o complexitate ce iti taie respiratia. Ana-Veronica Mircea da o noua definitie conceptului de fictiune speculativa, invitandu-va la aventuri ce va vor uimi si fascina deopotriva.

Autor: Andreea Sterea
Editura Nemira
www.nemira.ro
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1480 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor