Ce mai citim? Floarea de loldilal

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 07:55
2156 citiri
Ce mai citim? Floarea de loldilal

Floarea de loldilal, de Ana-Veronica Mircea

Nu cu mult timp in urma, in paginile Observatorului Cultural, Catalin Badea-Gheracostea scria despre Ana-Veronica Mircea si volumul sau "Floarea de loldilal" ca spera ca "in atat de putine randuri am circumscris complexitatea volumului 'Floare de loldilal'. Venit dupa 20 de ani de la primul concurs castigat de Ana-Veronica Mircea, debutul sau editorial este o recuperare si, din pacate, nu o surpriza - cum ar fi meritat aceasta inimoasa iubitoare a fictiunii speculative. Volumul sau se inscrie ca singular in istoria recenta a genului/genurilor care combina stiinta, fantasticul si speculatia".

Volumul in discutie este fara indoiala impresionant prin temele abordate si mai ales, prin stilul de a povesti al Anei-Veronica Mircea. Cele 16 povestiri cuprinse in volum circumscriu o lume colorata, versatila, vie, o lume alcatuita din mici universuri fascinante, care ni se dezvaluie pe rand si care, asemenea unor actori ce se succed pe scena de teatru, au rolul de a ne emotiona, inveseli, surprinde, speria uneori, pune pe ganduri si, de ce nu, de a ne fascina.

Ce mai citim? Ghidul Xenofobului - Cehii

Ana-Veronica Mircea izbuteste cu acest volum ceea ce putini autori contemporani ai genului au reusit: le ofera cititorilor sai emotii dintre cele mai complexe si variate, cu usurinta unui magician, reusind din cateva cuvinte sa ii transporte pe taramuri fictionale si in situatii narative care nu pot lasa indiferent pe nimeni.

De la povestiri ca "Paradisul barbatilor" - in care autoarea ne ofera posibilitatea sa fim martorii unei povesti cu iz casnic de un comic nebun, plasat intr-o societate futurista, dar suspect de familiara, pana la un adevarat sitcom ce usor s-ar fi putut intitula "Revelion cu Fane si Nelu", intrigile, atmosfera, locatiile alese, subiectele tratate, toate se inscriu cu succes intr-un tot unitar proaspat, atractiv, plin de suspans si caldura.

Personaje excelent construite cu o economie de cuvinte demna de marii clasici sunt urmarite cu camera de filmat pe umar in scene de un real si un fantastic savuroase, ce trimit la povestile lui Connie Willis, maestra a transpunerii celor mai banale situatii de viata in cadre SF de o complexitate ce iti taie respiratia. Ana-Veronica Mircea da o noua definitie conceptului de fictiune speculativa, invitandu-va la aventuri ce va vor uimi si fascina deopotriva.

Autor: Andreea Sterea

Editura Nemira

www.nemira.ro

Citeste si:
Ce se va întâmpla după votul de învestire al guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Ce se va întâmpla după votul de învestire al guvernului Cioloș. Următorii pași, dacă executivul propus pică la vot
Guvernul Cioloș urmează miercuri, 20 octombrie, să fie supus la vot, începând cu ora 10.00. În contextul în care șansele ca executivul să fie învestit sunt aproape nule, următorii pași...
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Diana Șoșoacă, mesaj plin de ură în vârful pandemiei: ”Pentru voi, idioților, imbecililor, care ați făcut din COVID un țel în viață, sper să vă ia Ala rău pe toți”
Senatoarea Diana Șoșoacă a postat pe Facebook un mesaj care anunță moartea preotului Daniel Măcriș, fostul ei duhovnic. În vârstă de 40 de ani, acesta a fost găsit făra suflare în...
Sursa: Ziare.com