Ce mai citim? Fortareata Ploiesti, de Jay A. Stout

Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 10:01
2200 citiri
Ce mai citim? Fortareata Ploiesti, de Jay A. Stout
Foto: Editura Meteor Press

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, petrolul romanesc reprezenta una dintre cele mai importante resurse pentru masinaria de razboi germana, intre anii 1920 si 1940 Romania ocupa locul doi in industria petroliera in Europa si locul sapte in lume.

Asa cum relateaza si Jay. Stout, prima misiune impotriva complexului de rafinarii petroliere de la Ploiesti a debutat pe data de 1 august 1943, cand au fost implicate 177 de bombardiere B24, iar Aliatii au pierdut 54 de avioane si 532 de oameni.

Aceste pierderi au fost posibile si datorita faptului ca bombardierele Aliatilor au zburat foarte jos devenind astfel o tinta usoara pentru artileria antiaeriana si avioanele de vanatoare ale romanilor.

Campania de distrugere a rafinariilor din zona a fost reluata de Aliati pe 4 aprilie 1944 si s-au efectuat raiduri pana pe 19 august. In perioada aprilie-august 1944 raidurile de bombardament deasupra Ploiestilui au fost foarte dese, repetandu-se zi de zi.

Doar apararea antiaeriana foarte puternica, perdelele de fum ridicate peste obiective si curajul militarilor romani, au facut ca bombaradamentele americane sa fie ineficiente.

Lansarea cartii a avut loc la Targul International de carte Bookfest, pe data de 12 iunie si s-a bucurat si de participarea generalului de flotila Ion Dobran (veteran al celui de-al doilea Razboi Mondial si unul dintre pilotii de vanatoare prezenti in carte).

Fragment din carte

Neavand o optiune mai buna, locotenentul roman Ion Dobran coboara trenul de aterizare si se indreapta catre un lan de orz, sperand sa paraseasca avionul inainte ca americanul sa-l poata incendia. "Strang centurile de siguranta si aterizez - mort de frica - , asteptand sa ma rostogolesc pe solul moale." Imediat ce Me-109 se opreste, Dobran sare afara si priveste spre cer, convins ca P-51 va pica spre el, tragand cu tot armamentul. Nu zareste nimic, ci aude doar tacanitul slab al unui motor de avion care se indeparteaza. Dobran este cuprins de extaz inaintea acestui neasteptat dar de viata. "Dinspre interior simt, aidoma unui fluviu urias, o fericire inexprimabila - fericirea unui om care poate sa revada cerul, soarele si iarba. Vantul ma mangaie. Dumnezeule, ce minunata este viata cand reincepi din bucatele si fragmente! La urma urmelor, noi suntem niste gladiatori moderni - unul dintre cei doi vanatori trebuie sa moara. Cine a ridicat degetul mare in sus, implorand clementa?"

Editura Meteor Press

www.meteorpress.ro

Citește și:
Ce înseamnă victoria Giorgiei Meloni pentru AUR, singurul partid care a susținut-o public: ”E o miză foarte importantă pentru ei”
Ce înseamnă victoria Giorgiei Meloni pentru AUR, singurul partid care a susținut-o public: ”E o miză foarte importantă pentru ei”
Coaliţia de dreapta condusă de Fratelli d’Italia, partidul Giorgiei Meloni, a câştigat alegerile legislative din Italia, victorie ce o va propulsa pe Meloni în funcția de prim-ministru....
PNL își pune speranțele în Nicolae Ciucă pentru prezidențiale: ”Va duce partidul la peste 30 de procente”
PNL își pune speranțele în Nicolae Ciucă pentru prezidențiale: ”Va duce partidul la peste 30 de procente”
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a anunțat luni, 26 septembrie, că premierul Nicolae Ciucă este, în prezent, principala opţiune a partidului pentru alegerile prezidențiale din...
Comentarii
Poza Berceanu_Umbrarescu_Basescu
Berceanu_Umbrarescu_Basescu
rank 1
un semn de respect fata de acesti EROI!