Ce mai citim?: Istoria duelului. Pasiunea francezilor

Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 07:47
2876 citiri
Ce mai citim?: Istoria duelului. Pasiunea francezilor
Foto: Nemira

Istoria duelului. Pasiunea francezilor, de Jean-Noel Jeanneney

En-garde! Cand ne gandim la duel, ne gandim la muschetarii lui Alexandre Dumas, la Fanfan la Tulipe, la Zorro si, de ce nu, la mult mai recenta serie Piratii din Caraibe. Motivele care duc la duel? Apararea onoarei, impunerea respectului sau a autoritatii, demonstrarea curajului si a determinarii.

Dar dincolo de filmele si cartile de capa si spada care ne-au fermecat pentru totdeauna, duelul este o practica serioasa, ce dateaza din timpuri stravechi si are si o istorie cum nu se poate mai interesanta.

Jean-Noel Jeanneney este un istoric si om politic francez ce s-a impus si in lumea literara prin volumele sale care trateaza subiecte importante pentru cultura contemporana dintr-o perspectiva istorica rafinata, bine documentata si placuta pentru oricine isi doreste sa faca o calatorie in trecut pentru a intelege mai bine prezentul.

Un astfel de volum este Istoria duelului. Pasiunea francezilor, care spune povestea acestei practici violente, dar pline de semnificatii, mai ales pentru un popor despre care se spune ca ar fi maestrul absolut al rafinamentului.

Inca de la inceput, autorul ne face cunoscut faptul ca "in secolul al XIX-lea, nu exista personalitate de vaza - in Parlament, in presa sau printre oamenii de litere - care sa nu fi trait macar o data, adesea de mai multe ori, experienta acestor intalniri "pe pajiste", cum se spunea pe atunci (adica pe terenul unde urma sa aiba loc duelul), indiferent de riscurile care decurgeau de aici".

Daca mai adaugam la aceasta premisa si nume care au facut istorie, nu numai in Franta, ci pe plan mondial, cum ar fi Lamartine, Victor Hugo, Marcel Proust sau chiar socialisti de generatie mai noua, cum ar fi Jean Jaures, atunci ne dam seama ca aceasta carte ne va fi ghidul cel mai de pret in periplul pe care il vom face in acele vremuri in care si o insulta putea deveni motiv de confruntare.

Istoriile pe care ni le prezinta autorul variaza de la cele mai comice si absurde, la cele mai serioase, acoperind o perioada de 125 de ani (1789 - 1914), dezvaluind o fresca sociala si culturala colorata, complexa, plina de neprevazut.

Dincolo de notele de umor rafinat tipic frantuzesc cu care este presarata cartea, aceasta trecere in revista a istoriei duelului scoate la lumina probleme serioase de justitie, facand o radiografie onesta a unei perioade istorice zbuciumate a Frantei.

O lectura placuta, fara indoiala, o istorie altfel, si un motiv in plus sa descoperim valentele mai putin cunoscute ale poporului francez, toate sub auspiciile unei practici ce are la baza pasiunile umane in toata splendoarea lor.

Autor: Andreea Sterea

Editura: Nemira

www.nemira.ro

Citește și:
Mesajul tăios al lui Tudor Chirilă pentru ministrul Educației: ”Sunteți nu doar un plagiator, ci și un apărător al plagiatorilor”
Mesajul tăios al lui Tudor Chirilă pentru ministrul Educației: ”Sunteți nu doar un plagiator, ci și un apărător al plagiatorilor”
Tudor Chirilă a reacționat dur luni, 26 septembrie, după răspunsul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, la acuzațiile de plagiat. După ce jurnalista Emilia Șercan a făcut public...
Un fost ministru USR, în topul despăgubiților pentru terenurile pe care se va construi autostrada A7. „Sunt foarte mirat. Nu ştiam”
Un fost ministru USR, în topul despăgubiților pentru terenurile pe care se va construi autostrada A7. „Sunt foarte mirat. Nu ştiam”
Pe lista celor care vor primi despăgubiri pentru exproprierile prilejuite de construcția autostrăzii A7, alături de foşti primari, notari, oameni de încredere ai unor politicieni şi...