Ce mai citim? Oase migratoare

Marti, 26 Februarie 2013, ora 08:57
1950 citiri
Ce mai citim? Oase migratoare
Foto: Nemira

Oase migratoare, de Iulian Tanase

Trei oase de vaca si un Fotograf. Trei suflete carora le este foame de fiinta si o fiinta care se joaca - experimental - cu sufletele altora.

Este dificil sa spui o poveste despre reincarnare, acum, in timpuri moderne, cand insusi subiectul poate fi privit cu o usoara ironie pe sub sprancene, ca si cum cel care ar indrazni sa inceapa o astfel de fabuloasa istorisire nu ar fi auzit de ultimile descoperiri ale stiintei.

Este cu atat mai greu atunci cand povestea ta este suprarealista si pune in joc concepte si imagini atat de surprinzatoare, incat te intrebi daca nu cumva acel concept pe care il numim imaginatie, nu ar trebui sa primeasca o definitie revizuita.

Ce mai citim? Oase de sepie

Iulian Tanase ne invita intr-o calatorie. Parteneri de drum ne sunt cele trei oase de vaca si Fotograful, cel care este direct responsabil de Fabrica de Chipuri, locul in care oasele "prind viata" si se transforma, fiind mereu in cautarea unor noi intrupari, manate fiind de setea de renastere. Oasele renasc in chipuri, pe care Fotograful le imortalizeaza. Cine spunea ca o fotografie surprinde si inchide in ea insusi sufletul omului? Din ce timpuri imemoriale strabate acest mit?

Roman de factura post-moderna, daca se poate spune asa, Oase migratoare impresioneaza printr-o originalitate a stilului cum de putine ori un cititor poate intalni intr-o viata.

Imaginati-va un autor omniprezent si omniscient, ca un cameraman care nu pierde niciun detaliu al scenelor care se desfasoara. Imaginati-va, peste vocea povestitorului, vocea oaselor. Imaginati-va o impletire de sacru si profan, de umor si tragism, de puncte de vedere transgresand catre ireal. Imaginati-va o discutie banala despre genetica, purata intre niste banale oase de vita. Imaginati-va o actiune care se deruleaza pretutindeni si nicaieri, desi locatiile sunt bine delimitate la Bucuresti, Mangalia, Vama Veche sau ... China.

E dificil sa ne imaginam proza lui Iulian Tanase in absenta fructului imaginatiei sale. Experiment literar de o inestimabila originalitate, romanul ne ofera, pe langa o lectura plina de neprevazut si exercitii stilistice savuroase, si o serie de fotografii, asa cum au iesit ele din mana protagonistului principal, scotand in evidenta "migratii" ale oaselor, fiecare fotografie venind insotita si de un "certificat de reincarnare", pentru a oferi cititorului un adevarat spectacol vizual, pe langa cel scriitoricesc.

Surprinde, intriga, deconcerteaza, amuza, bulverseaza si nu te lasa sa dormi pana nu o termini. Aceasta carte este cu siguranta diferita, ca stil narativ si ca abordare a premisei si subiectului, este imposibil de lasat din mana, este emotional-adictiva si intelectual-provocatoare.

Ce mai citim? Cantonierul

Este greu de crezut ca un autor roman poate ajunge la un asemenea nivel al limbajului, al imaginilor vizuale, al explorarii unor concepte carora alminteri nu le-am acorda prea multa atentie, dar Iulian Tanase reuseste magistral sa imbine elemente ale realului cu elemente ale fictiunii, oferindu-ne un recital de exceptie despre suflet si despre oameni, asa cum nu l-am fi gandit niciodata pana acum.

Autor: Andreea Sterea

Editura Nemira

www.nemira.ro

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Oase migratoare Iulian Tanase, #Nemira carti Iulian Tanase, #Nemira Oase migratoare , #carte