Opinii: De ce la Librarie si nu la o Bere sau navigand pe Internet?

Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 17:53
1845 citiri
Opinii: De ce la Librarie si nu la o Bere sau navigand pe Internet?

Ce mai citeste romanul? Dar ce mai citesc adolescentii? Industria cartii pare sa piarada din ce in ce mai mult teren in fata competitorilor precum Internetul, televiziunea, cinematografia, care concura la decaderea numarului de posibili cititori.

Au aparut in schimb tehnologii noi, tehnologii care incearca sa imbine utilitatea unui gadget cu culturalizarea maselor.

Una dintre acestea este Kindle, un program care permite citirea cartilor pe interfete pentru Ipod, Iphone, Tablet PC.

O alta incercare, dar deocamdata timida, o reprezinta cartile audio. Deocamdata programele care urmaresc transpunerea din hartie in audio au probleme la intonatie. Astfel ca in aceasta directie se mai cer investitii.

In ceea ce priveste librariile, editurile, anticariatele, criza se pare ca le-a afectat pe toate. Promovarea autorilor tineri este tot mai greu de realizat datorita bugetelor reduse de care editurile dispun, sau datorita banilor blocati in piata, in librarii.

Librarii care nu vand asa cum si-ar dori. Aproape in orice librarie, sunt promovate doar numele mari, autori consacrati, pre putini debutanti. Acest lucru demonstreaza, la fel ca si in alte domenii marginale, precum sportul, ca tara noastra nu intentioneaza sa promoveze talente, sa le sustina sau sa le ajute.

Editura Nemira, editura Diverta, Libri, sunt edituri care au fost sau sunt nevoite sa isi restranga activitatea, sa ceara intrarea in insolventa pentru reorganizare, sau chiar au intrat in faliment. Cu asemenea situatii economice la baza, cum ar putea sa se mai gandeasca la publicarea unui tanar debutant?

Revenind la ceea ce romanul mai citeste in ziua de azi, se pare ca nu prea multe! Cele mai cautate carti sunt cele oferite de ziarul Adevarul. A fost o lovitura de marketing puternica din partea ziarului Adevarul. A transformat "cartile copilariei", acele carti pe care parinti si bunici le-au adunat timp de ani buni, in aducatoare de venituri.

Oricui ii place sa aiba in biblioteca personala colectia Jules Verne, sau Enciclopedia Britannica. Dar nu oricine sta sa le si citeasca. Aceste surogate de cele mai multe ori "dau bine" la imaginea arhitecturala a locuintei si nicidecum nu sunt folosite pentru a fi citite. Mai mult decat atat, moda actuala cere ca volumele sa ramana infoliate, pentru a nu se deteriora calitatea hartiei.

Daca nici aceste ieftine carti pe care ziarul Adevarul le-a oferit pe parcursul anului nu sunt citite, atunci ce citeste romanul? Topul celor mai citite carti in acceptiunea site-ului Acasa.ro, sunt urmatoarele: Lev Tolstoi cu Anna Karenina, Gustave Flaubert cu Madame Bovary, din nou Lev Tolstoi cu Razboi si Pace, Vladimir Nabokov cu Lolita, Scott Fitzgerald cu Marele Gatsby si alte cateva. Nimic recent, nimic autentic.

As indrazni sa afirm ca este facut dupa ureche si in nici un caz dupa ceea ce intr-adevar are efect.

Nepasarea culturala depaseste parca multe limite. Acolo unde populatiei ii este destul de dificil sa accepte necesitatea artistica, ar trebui ca cei care au puterea sa faca ceva, sa nu mai incerce sa o oprime.

Artistii Operei din Cluj au intrat in greva de avertisment pentru demiterea directorului. Artistii de la Teatrul National Cluj isi incanta spectatorii la 15 grade Celsius pentru ca centrala termica este stricata. Este vorba pana la urma despre cultura unei tari, despre pregatirea unei imagini pentru cei care ne vor urma.

Sunt atatea de ajustat in tara aceasta, atatea probleme, incat nimanui nu ii pasa de cativa boemi care incearca sa incante auzul, inima sau mintea semenilor lor. Acesti artisti ajung sa faca din placere si de "amorul artei" tot ceea ce fac si ceea ce creaza, deoarece nu ii ajuta cu nimic un salariu de 800 lei pe luna.

La fel se intampla si in sport, acolo unde medaliati cu aur la Olimpiada la caiac canoe, sunt angajati ca si agenti de politie pe un salariu de 1.500 de lei. In aceste conditii, de ce ar mai citi romanul o carte? Care ar fi motivatia lui?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#industria cartii romania, #edituri probleme romania, #carti citite romani, #colectie carti , #carte
Comentarii
Poza Bogdan Andronache
Bogdan Andronache
rank 1
”In ceea ce priveste librariile, editurile, anticariatele, criza se pare ca le-a afectat pe toate…”