Opinii: De ce nu mai citesc tinerii? (II)

Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 12:03
2667 citiri
Opinii: De ce nu mai citesc tinerii? (II)

"Studentul (elevul) recent" este un mare cititor, insa de ziare si reviste. Senzatia de autosuficienta resimtita parcurgand un ziar (si online), in rubricile caruia se gasesc informatii din aproape toate domeniile, diminueaza apetitul pentru citirea unei carti de literatura sau de alta natura.

Existenta ziarelor distribuite gratuit umple cele 10 minute de pauza scolara sau sfertul academic cu informatii concise, la obiect, "scurt pe doi", care par in dezacord cu valorile cognitive, prolixe uneori, pe care elevii trebuie sa le digere institutional.

Opinii: De ce nu mai citesc tinerii? (I)

O alta prejudecata raspandita printre elevi (studenti) se refera la inutilitatea procesului educational excesiv, asociat uneori cu lectura, aducand drept contraargument "cunostinte" care au depasit aceasta faza (liceu, facultate), "care au doua facultati" si nu se potrivesc noilor repere financiare de pe piata muncii.

Una dintre cele mai rezistente forte antagoniste este noua grila de "personalitati formatoare", asa-zise "vedete de carton" sau, cum a nuantat C.T. Popescu, "oamenii abtibild" - care pusi in lumina devin transparenti, si care au invadat ecranele televizoarelor, aceasta sursa esentiala in formarea non-scolara a individului.

Efectul este cu atat mai grav ca astfel de "personalitati", care, in repetate randuri, sustin direct sau indirect, ca lectura cartilor nu a constituit un reper formator in viata lor, se bucura de o larga mediatizare. Asociata cu puterea financiara si bunastarea opulenta afisata ostentativ, cuvintele lor capata o forta subversiva de neimaginat pentru personalitatea in formare a unui tanar din Romania.

Un insemnat factor care duce la respingerea lecturii este legat de beneficiul ei imediat. Recompensele cititului sunt infinit mai consistente decat o nota mare la limba romana sau un stil deosebit de exprimare, insa, elevul (studentul) cu greu intelege aceasta motivatie. El asteapta o rasplata neintarziata, un profit rapid, un folos si un avantaj de netagaduit, insa palpabil si material, care desigur ca nu poate fi atins conform asteptarilor lor.

Viteza in care se desfasoara viata actuala anuleaza timpul care, in mod obisnuit, ar fi fost alocat lecturii. Pentru a suplini acest neajuns, elevul apeleaza, din ce in ce mai des, la resursele electronice de texte si informatii - enciclopediile on-line, vaste domenii de cunoastere aflate la un click distanta, cu acces instantaneu. Existenta acestor alternative "de carte" ii priveaza pe tineri de placerea unica a vechii si demodatei carti de hartie.

Majoritatea tinerilor iubesc filmul. Dar ei nu cunosc placerea de a "lectura un film", cunoscandu-se faptul ca unele carti, daca nu toate, se desfasoara in fata ochilor ca un peisaj vizual.

Daca un elev afla ca lectura lui nu trebuie sa se rezume la eternele "Amintiri din copilarie", "Ion" sau "Luceafarul", necesare pentru indeplinirea feed-back-ului procesului educational in scoala, iar paleta de optiuni valoroase se poate intinde la nesfarsit, incluzand "De veghe in lanul de secara" sau "Imparatul mustelor" s.a., cu siguranta el va privi altfel "chinurile" lecturilor obligatorii.

In sprijinul acestui neajuns dureros exista si remedii neconventionale. Unele edituri au scos pe piata DVD-uri pe care sunt imprimate carti de referinta in lectura unor actori cunoscuti cu glasuri impozante (chiar Mihai Bendeac la Humanitas), care elimina, inconvenientul de acum, al tinutului cartii in maini.

In conditiile vietii tumultoase de astazi, aceasta inovatie privitoare la "lectura" este binevenita si, pe alocuri, poate compensa cu refuzul lecturii conventionale.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#tineri lectura, #elevi studenti, #scoala dascali , #carte