Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Gaudeamus 2013 - imbulzeaza la cultura: de la placerea de-a citi la "da bine" Fotoreportaj

Luni, 25 Noiembrie 2013, ora 14:22
3117 citiri
Gaudeamus 2013 - imbulzeaza la cultura: de la placerea de-a citi la "da bine" Fotoreportaj
Foto: Ziare.com

Sa mergi la Gaudeamus, mai ales in weekend, e o lupta. Daca judeci dupa aglomeratia de la targ, ai un frumos sentiment ca lumea, intr-adevar, citeste. Ori ca n-a renuntat, inca, la mobilierul de biblioteca din locuinta.

Adica oamenii-s in stare sa suporte o aglomeratie infernala, demna de RATB la ore de varf, in zile ploioase, doar sa plece cu ceva cultura la purtator, in sacosele branduite cu numele editurii.

La Gaudeamus, lumea se judeca dupa plasuta. Zi-mi ce plasa ai, sa-ti spun ce citesti. Adica cei de la Humanitas sunt filosofici, Trei e cu sexul, Polirom cu proza straina, Tritonic cu SF-urile, Rao cu Dan Brown.

La intrare, fiecare vizitator primeste si-o harta, mai mult decat utila, mai ales daca este in cautarea unei anumite edituri. Sunt sute de expozanti imprastiati pe 14.000 de metri patrati, in pavilionul central de la Romexpo. Daca vizitatorii au venit la ghicite, brosura cu harta targului, din hartie reciclata, grunzuroasa, e folosita pe post de evantai.

Cele mai mari edituri de la Gaudeamus se afla jos, in mijloc. Aici se inghesuie si publicul, care cauta reduceri, analizand noile aparitii, luand autografe de la scriitori. Celelalte edituri, mai mici ori de specialitate, sunt dispuse pe urmatoarele doua niveluri din hala uriasa.

Foarte simpatice sunt si editurile de care n-ai auzit, nu auzi, dar le vezi numele pe stand, cu preocopari esoterice, masonice, legionare, cum sa-ti cresti copilul, cum sa uzi florile, polimerii din chimie, dezvoltare personala, feng shui...

Promotii, pliante, promoteri

Cea mai ieftina carte de la targ costa 1 leu. Sunt si carti la trei lei, cinci lei, zece lei. Stau frumos asezate, cu eticheta mare pe ele, sa fie clar vizitatorilor ca astea sunt cele mai ieftine din targ.

Sunt si promotii, carti la pachet de "3+1", o gramada de pliante colorate ori promoteri care umbla cu gadgeturi ochioase propovaduind cartile electronice.

De pe rafturi nu lipseste aproape nimic. Sunt etalate frumos, ca la expozitie: carti de colorat, carti serioase cu niste coperte mai colorate decat cele de colorat, CD-uri cu muzica clasica, ceva ceasloave bisericesti. Iar targul de carte nu presupune doar beletristica, povesti si romane. La standuri gasesti si felicitari, ceaiuri, gablonturi si rahat turcesc.

Carmen Musat Coman - "Cum s-a facut de-am plecat de acasa"

E drept, unii vizitatori sunt din alt film, par c-au ajuns la targ doar ca e de bon ton sa pleci cu niscaiva carti la moda. De cealalta parte, la Gaudeamus sunt prezenti cititorii profesionisti, care scaneaza cartile cu un ochi atotstiutor, selecteaza meticulos editurile, discuta si fac recomandari celor mai putin cunoscatori.

Sunt si pensionari care dau de inteles ca nu-s din categoria celor care nu-si permit medicamente, poarta doua perechi de ochelari, pe care ii schimba tangential: de la distanta trebuie sa vada standurile si de aproape trebuie sa vada literele buchisite de pe coperta lucioasa ori pretul scris marunt pe spatele cartilor.

E plin si de copii, caci organizatorii au creat toate conditiile prichindeilor: carti 3D, ateliere de creatie sau cadouri la achizitionarea unui volum.

Chiar daca termenul targ presupune in primul rand comert, organizatorii nu s-au limitat la aceste aspecte pragmatice: la Gaudeamus au fost si dezbateri pe teme fierbinti ale actualitatii culturale.

In fiecare an, Targul Gaudeamus invita una sau mai multe personalitati care polarizeaza aproape intreaga atentie a publicului si a presei. De fapt, tocmai aceste personalitati aduc prestigiu evenimentului bucurestean.

Andrei Plesu si Radu Paraschivescu - lansarea cartii "Maimuta carpatina"

Autori in voga, croiti din succese, laureati ai marilor premii literare (cu precadere, laureati ai Nobelului), care au starnit uriase valuri de interes au fost prezenti de-a lungul timpului la Bucuresti. La targ vezi si vedete, se lanseaza biografii, sunt discursuri glam, sunt si politicieni pentru care da bine sa fie acolo.

Dan C. Mihailescu, lansarea cartii "Trei vami ale feminitatii exemplare"

Si noua autori nordici s-au aflat in Romania cu ocazia Targului Gaudeamus, ei fiind invitati de ambasadele Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei si Suediei la Bucuresti. Cele cinci tari nordice participa la Gaudeamus 2013 in calitate de invitati de onoare, sub sloganul "Cool Nordic Bucuresti".

Principesa Margareta, lansare "Margareta. Portretul Principesei Mostenitoare" de Sandra Gatejeanu Gheorghe

Vizitatori record

Nu era nevoie sa astepti ca organizatorii sa traga linie si sa adune rezultatele pentru ca din weekend era ca la Gaudeamus s-au perindat zeci de mii de vizitatori. Un bilant al organizatorilor arata ca numarul vizitatorilor in cele cinci zile ale Targului International Gaudeamus a fost de aproximativ 115.000, stabilindu-se astfel un nou record.

La targ au fost peste 600 de evenimente - lansari si prezentari de carte, dezbateri, conferinte, momente artistice, care au avut loc la standurile celor aproximativ 400 de expozanti - un nucleu puternic si bine definit de edituri romanesti, institutii de invatamant, difuzori de carte si publicatii, asociatii profesionale si organizatii active in domeniile cultura si educatie - si in spatiile special amenajate de organizator in incinta.

Suprafata targului a fost de circa 14.000 mp, aproape de capacitatea maxima a Pavilionului Central Romexpo. Studiul de trafic realizat a indicat ca pe tot parcursul targului, suma medie cheltuita de vizitatori la Gaudeamus a fost de 146 de lei, transmit organizatorii.

Targul de carte s-a incheiat oficial duminica, odata cu decernarea premiilor Gaudeamus editia 20.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Gaudeamus targ carte, #bilant gaudeamus carte , #carte