Harriet Beecher Stowe, femeia care a schimbat destinul Americii

Sambata, 18 Iunie 2011, ora 09:17
5396 citiri
Harriet Beecher Stowe, femeia care a schimbat destinul Americii

"Deci, dumneavoastra sunteti micuta femeie care a scris cartea ce a declansat marele razboi". Cu aceste cuvinte, Abraham Lincoln a intampinat-o pentru prima data pe Harriet Beecher Stowe, femeia care, odata cu scrierea romanului "Coliba Unchiului Tom", a schimbat cursul istoriei.

"Daca aceasta carte ar fi fost un pistol, v-as fi impuscat fara sa clipesc" i-a spus odata poetul german Rolf Dieter Brinkman, criticului literar Marcel Ranitzki.

Intr-adevar, literatura, cartea scrisa, influenteaza, cateodata, atat de mult opinia publica, incat aceasta este capabila sa schimbe cursul istoriei. O astfel de carte este "Coliba Unchiului Tom", scrisa de Harriet Beecher Stowe, noteaza Deutsche Welle.

Cartea scrisa de Dumnnezeu

Secolul 19 nu a adus numai industrializarea, dar si unul dintre cele mai grele conflicte armate din istoria SUA, razboiul civil dintre Sud si Nord. O carte a condus la izbucnirea acestui razboi, un roman sentimental scris de o femeie. Harriet Beecher Stowe apartine unei categorii de femei, devenite raritate peste ani, cu educatie si, totodata, cu curajul necesar sa puna pe hartie ororile sclaviei.

Stowe a fost fiica unui preot si sotie de profesor. A fost o persoana credincioasa, iar in opinia sa, crestinismul si sclavia sunt complet incompatibile. "Coliba Unchiului Tom" se bazeaza pe o poveste adevarata, iar ideea, se spune, s-a inradacinat in mintea scriitoarei in timpul unei slujbe religioase. Mai tarziu, ea a spus ca romanul sau a fost inspirat si scris de Dumnezeu. Pe 14 iunie, 2011, s-au implinit 200 de ani de la nasterea acestei scriitoare emblematice pentru SUA.

Se pare si ca ideea autoarei s-a conturat si mai bine dupa ce aceasta a citit autobiografia lui Josiah Henson, un sclav de culoare, care a trait pe una dintre plantatiile din Sud.

Prin eroul sau, Stowe a castigat inima americanilor din statele nordice si, mai mult sau mai putin, a facilitat formarea punctelor de vedere contradictorii, care vor duce la izbucnirea razboiului civil, iar, odata cu el, la sfarsitul sclaviei.

Romanul "Coliba Unchiului Tom" a fost publicat ca un foileton in revista abolitionista, "National Era", incepand cu 1851, timp de 40 saptamani, iar, odata cu trecerea anilor, a devenit cel mai de succes roman american al secolului 19.

La un an de la inceputul razboiului civil, in 1862, Stowe s-a intalnit cu presedintele Lincoln, care i-ar fi zis: "deci, dumneavoastra sunteti micuta femeie care a scris cartea ce a declansat marele razboi". Stowe a scris alte 20 de carti, dar niciuna nu a atins popularitatea volumului "Coliba Unchiului Tom".

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: Ziare.com