Ioan Stanomir, la Gaudeamus: Statul rus este cel mai mare inamic al natiunii ruse

Duminica, 26 Noiembrie 2017, ora 17:28
6119 citiri
Ioan Stanomir, la Gaudeamus: Statul rus este cel mai mare inamic al natiunii ruse
Foto: Facebook/Ioan Stanomir

Statul rus reprezinta cel mai mare inamic al natiunii ruse, a afirmat duminica, la Targul de Carte Gaudeamus, profesorul Ioan Stanomir.

"Statul rus, in particular, este, in primul rand pentru natiunea rusa, cel mai mare inamic al ei. Fiindca ii da iluzia grandorii, rapindu-i, in primul rand, libertatea. Lucrul acesta cred ca l-au inteles rusii cel mai bine si nu este nevoie de noi sa le explicam acest fapt, fiindca in momentul in care li se permite sa exprime, o parte dintre ei o exprima foarte elocvent", a declarat Stanomir la lansarea cartii sale "Rusia, 1917. Soarele insangerat. Autocratie, revolutie si totalitarism", aparuta in colectia "Istorie" a Editurii Humanitas.

El a precizat ca nu doreste ca volumul sa fie inteles "ca un pamflet impotriva statului rus, in general, sau a natiunii ruse, in particular".

"Aceasta carte e fundamental intemeiata pe o admiratie profunda fata de cultura rusa si, de asemenea, vine pe fundalul unor preocupari mai vechi ale mele legate de istoria comunismului", a spus autorul.

Profesorul Ioan Stanomir s-a declarat "un spirit antitotalitar", in sensul in care ii repugna "visceral atat comunismul, cat si variatele forme de fascism".

"Dar, niciodata nu am facut greseala de a pune sub aceeasi eticheta ideologica lucruri care nu apartin aceluiasi domeniu ideologic. (...) Da, sunt un inamic al stangii radicale, cu accentul pe acest epitet. Pentru ca daca veti avea rabdarea sa cititi in aceasta carte ca si in alte contributii ale mele, eu nu mi-am ascuns niciodata admiratia pentru oameni ca Leon Blum, Jean Jaures, Kautsky sau Bernstein. Si acestia sunt oameni de stanga. Dar fata de politicieni si intelectuali din specia lui Lenin, Trotki si Stalin, cu tot regretul, aici trebuie sa marturisesc opozitia", a subliniat Stanomir.

El considera ca "nu trebuie sa facem competitii intre totalitarismele secolului XX".

"Cu atat mai putin martiorologie competitiva. Am vazut ca se poarta, metaforic vorbind, si acum. Este ceva ce eu personal detest. Intotdeauna folosesc cuvintele cu mare atentie. Intre genocid si crime impotriva umanitatii exista diferente. Dupa cum ar fi bine, mai ales in acest context, in care antisemitismul este, din nou, din pacate, o realitate, sa nu uitam niciodata sa subliniem indeajuns de puternic unicitatea crimei numita Holocaust. Nu castigam nimic ca est-europeni incercand sa negam aceste lucruri. Ceea ce facem ca est-europeni, daca negam aceste lucruri, este sa ne situam la nivelul unor crime a caror barbarie intrece capacitatea umana de intelegere. Si spun acest lucru, repet, in calitate de om si in calitate de intelectual care a refuzat intotdeauna aceste radicalisme.

Nu intamplator o spun, pentru ca in cultura rusa exista si o dimensiune antisemita, Protocoalele Sionului sunt inventate de politia secreta tarista, iar conceptul de pogrom este aplicat de rusi in secolul XIX, dupa cum si ideea de omor ritual. Toate aceste lucruri exista in Rusia, dupa cum exista in Rusia si lucruri mai fermecatoare decat ele. Cred ca o privire nuantata trebuie sa le cuprinda pe toate", a explicat Stanomir.

In opinia sa, "ceea ce a fost ingrozitor in aceasta tragedie sovietica (Revolutia din 1917 - n. red.) este ca oamenii au fost privati fatalmente de dreptul lor de a fi fericiti, in modul in care vedeau aceasta fericire". "Nu o fericire grandioasa, nu o fericire extravaganta, dar pur si simplu incercarea de a-ti zidi fericirea asa cum poti si cum crezi ca se poate", a incheiat profesorul.

Cum a fost posibil sa se intample Revolutia rusa de la 1917? Care au fost premisele si care au fost urmarile ei? Ar fi putut Rusia avea o alta istorie? - sunt cateva dintre intrebarile la care isi propune sa raspunda lucrarea "Rusia, 1917. Soarele insangerat. Autocratie, revolutie si totalitarism" de Ioan Stanomir. Cartea nu se doreste o istorie a Rusiei, autorul trecand insa in revista ideile si contextele care au facut posibila lovitura de stat din 7 noiembrie 1917 si care au condus la instaurarea totalitarismului.

Citeste si Protest cu hartie igienica la Gaudeamus, la lansarea cartii lui Dan Voiculescu (Video). Directorul Humanitas a luat o decizie transanta

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ioan Stanomir carte Gaudeamus, #lansari Gaudeamus 2017, #Ioan Stanomir carte Rusia , #carte