Maraton de lectura in amintirea criminalului de razboi Wass Albert

Marti, 22 Februarie 2011, ora 13:57
2467 citiri
Maraton de lectura in amintirea criminalului de razboi Wass Albert

Municipiul Miercurea Ciuc a fost impanzit zilele trecute cu afise redactate exclusiv in limba maghiara, care invitau cetatenii la un maraton de 25 de ore de lectura din opera scriitorului maghiar, Wass Albert, cunoscut in Romania drept un criminal de razboi si condamnat la moarte in 1946 pentru instigare la omor fata de romani si evrei.

Cu toate acestea, evenimentul, care a avut loc de vineri, de la ora 19:00, pana sambata, la ora 20:00, s-a bucurat de sprijinul Consiliului Judetean (CJ) Harghita si s-a desfasurat in Centrul Multifunctional al acestei institutii de la Sumuleu Ciuc.

Scopul maratonului de lectura: manualele de literatura sa contina si opera lui Wass

Cel de-al IV-lea maraton de lectura al operei scriitorului maghiar a fost organizat concomitent in 42 de localitati din Ungaria, Serbia (Voievodina), SUA, Slovacia si Romania.

Astfel, din Romania au participat la acest eveniment localitatile Coltau si Baia Mare din judetul Maramures, Targu Secuiesc si Baraolt din Covasna precum si Gheorgheni si sumuleu Ciuc (Miercurea Ciuc) din Harghita.

Potrivit anuntului facut de organizatorii principali (Miskolc - Ungaria), la sfarsitul primei zile, de la miezul noptii (ora Ungariei), maratonistii au participat la o "lectura comuna a tarii Carpatice" cu ajutorul unei teleconferinte prin Skype, moment incheiat cu cantarea unui cantec popular, impreuna, "exact cum a visat scriitorul transilvanean".

Prin organizarea acestui eveniment, maghiarii au incearcat sa realizeze unitatea despre care vorbeste Wass Albert, in textul afisat pe site-ul sus-amintit:

"Sabia lui Dumnezeu doar atunci va straluci din nou si ii va conduce spre victorie pe urmasii hunilor si ai maghiarilor, cand acestia vor fi uniti din nou, ca si in vremurile de odinioara, avand aceasi intentie, aceasi vointa, aceasi fapta, conform poruncii batranului Dumnezeu. Toti stiu asta acolo sus in munti si toti se roaga pentru asta, zi dupa zi, an de an, secol de secol, pentru ca sa vina cat mai curand ziua in care aceasi vointa va avea din nou fiecare maghiar" (traducere aproximativa dintr-un text de Wass Albert).

"Sa ne concentram pe ceea ce ne uneste, sa practicam, sa invatam sa ne unim fortele - pentru ca sa le putem folosi si in alte zile ale anului", ii indeamna pe maghiari organizatorii principali pe site.

Asadar, CJ Harghita a sprijinit evenimentul organizat in municipiul Miercurea Ciuc, oferandu-le organizatorilor drept loc de desfasurare Centrul Multifunctional de la Sumuleu Ciuc. La lectura maraton de aici au fost prezenti membrii organizatiilor iredentiste "Miscarea celor saizecisipatru de Comitate" (HVIM) si Asociatia Tinerilor Maghiari din Transilvania (EMI).

Scopul organizarii a acestui maraton a fost "atragerea atentiei celor competenti" ca desi Wass Albert este un scriitor extrem de popular, opera lui nu se regaseste in manualele de literatura si nu este predata in scolile cu predare in limba maghiara din Bazinul Carpatic si nici in cele din Ungaria.

Cine este de fapt Wass Albert?

Wass Albert s-a nascut la Rascuci, judetul Cluj si a decedat in urma sinuciderii, la 17 februarie 1998 in Astor, Florida. A fost un nobil maghiar, detinand titlul de Conte de Czege si Szentegyed, fiind totodata inginer forestier, scriitor si poet.

In perioada ocuparii Transilvaniei de Nord, ca urmare a dictatului de la Viena, prin scrierile sale patriotice a exacerbat relatiile dintre maghiarii si romanii din Transilvania.

In mai 1946, atat Albert Wass cat si tatal sau Endre Wass, au fost condamnati la moarte in contumacie de Tribunalul Cluj, iar posesiunile le-au fost confiscate, fiind gasiti responsabili pentru evenimentele care au avut loc in septembrie 1940, cand un locotenent ungur, pe nume Pakucs, a arestat sase locuitori din Sucutard si a executat patru dintre ei (doi romani si doua evreice) in localitatea Taga.

Albert Wass a fost gasit responsabil si pentru instigarea si provocarea macelului de la Muresenii de Campie, cand soldatii unguri, condusi de locotenentul Gergely Csordas, au ucis 11 romani. Wass este in continuare considerat criminal de razboi, fiind documentat de Muzeul Holocaustului.

Citeste si:
Dan Barna: ”PNL și AUR sunt sateliții PSD”. Cum explică fostul lider al USR neînțelegerile din propriul partid
Dan Barna: ”PNL și AUR sunt sateliții PSD”. Cum explică fostul lider al USR neînțelegerile din propriul partid
Fostul lider al USR Dan Barna a analizat joi, 27 ianuarie, situația politică în care a ajuns PNL în urma coaliției cu PSD. Acesta a vorbit și despre neînțelegerile din partidul din care...
Consilieră USR agresată fizic de doi ”colegi” de la PNL și PMP. "Și dacă fac pușcărie, o bag în scaun cu rotile"
Consilieră USR agresată fizic de doi ”colegi” de la PNL și PMP. "Și dacă fac pușcărie, o bag în scaun cu rotile"
Un consilier local ales pe listele USR în localitatea Mogoșoaia, ar fi fost agresat de doi colegi de consiliu local, membri PMP și PNL, în cadrul unei ședințe de comisie ce a avut loc...