Noaptea cartilor deschise - de la eveniment cultural, la scandal international de plagiat

Vineri, 26 Aprilie 2013, ora 10:22
3858 citiri
Noaptea cartilor deschise - de la eveniment cultural, la scandal international de plagiat
Foto: Facebook/ Luzinterruptus

Noaptea Cartilor Deschise, organizata in aceasta saptamana in Centrul Vechi din Capitala, se dorea a fi un eveniment cultural, dar s-a incheiat cu un scadal international de ... plagiat.

Desi marti seara evenimentul nu a descurs asa cum promiteau organizatorii, fiind marcat de imbrancelile caracteristice reducerilor la tigai, Ring si Litera anuntau ca Noaptea Cartilor Deschise a fost un adevarat succes, cu ecouri in presa internationala.

Intr-adevar, evenimentul de la Bucuresti nu a trecut neobservat peste granite. La scurt timp dupa evenimentul de pe Lipscani, a aparut un anunt pe pagina oficiala de Facebook a Luzinterruptus, care sustin pe buna dreptate ca ideea instalatiei urbane a cartilor luminate de lanterne e a lor, fiind pusa in aplicare in 2010, pe strazile din Madrid si New York, precum si in 2012, la festivalul Light in Winter din Melbourne.

Dupa tigai, urmeaza bataia pe carti - Noaptea cartilor deschise, esec total

"E foarte trist sa observam cum, inca o data, brand-urile isi aroga ideile altora pentru a-si vine propriile produse, cu un marketing ambiguu, de gherila, pretinzand ca organizeaza evenimente de larg interes pentru cetateni.

De data asta, s-a intamplat cu instalatia noastra Litterature vs. Traffic. Evenimentul a avut loc in Romania si responsabil pentru plagiat este un ziar care a dorit sa se foloseasca de Ziua Internationala a Cartii pentru a-si face lor insisi reclama fatisa", acuza grupul spaniol.

"Nu ne-am suparat deloc ca a fost creata o replica a instalatiei noastre, consideram asta o onoare, dar cand e asamblata de un brand, deghizata in actiune sociala, cu politicieni pozand pentru fotografii (este vorba despre momentul taierii panglici de catre primarul Sectorului 3, Robert Negoita - n.red.), parerea noastra se schimba. Sunt lipsiti de maniere, neprecizand sursa de inspiratie si folosind pana si imaginile fotografului nostru (Gustavo Sanabria - n. red.) pentru afisele lor", se mai arata in mesajul postat de Luzinterruptus.

Noaptea cartilor deschise, esec total

Bucurestenii ar fi trebuit sa asiste, marti seara, la un eveniment inedit - Noaptea Cartilor Deschise. Pe Lipscani, o alee a fost pavata cu peste 3.000 de carti pentru a marca Ziua mondiala a lecturii, insa evenimentul s-a dovedit a fi un esec total.

N-a fost insa nici vorba de o cale de acces printre carti, sa le poti admira, sa-ti alegi una si sa iti vezi de drum, asa cum au promis organizatorii.

S-a preferat, in schimb, varianta ingradirii cartilor. Astfel, aleea pavata cu volume iluminate cu o lanterna speciala a fost imprejmuita de un gard metalic.

La taierea panglicii, sute de oamenii s-au napustit asupra cartilor, iar unii au luat si cate trei exemplare din "O istorie ilustrata a omenirii".

Evenimentul, care ar fi trebuit sa tina pana tarziu in noapte, a durat 15 minute de la taiarea panglicii.

Ba, mai mult, participantii s-au plans pe retelele sociale ca organizatorii au cam exagerat atunci cand au anuntat ca pun la dispozitie 3.000 de carti si, in realitate, numarul ar fi fost mult mai mic.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#carti scandal plagiat, #Luzinterruptus Noaptea Cartilor Deschise , #carte