Nou scandal literar: Anne Frank si sexualitatea

Luni, 21 Iunie 2010, ora 12:16
7621 citiri
Nou scandal literar: Anne Frank si sexualitatea

O scriitoare britanica a suparat familia Annei Frank, prin conotatiile erotice pe care acesta le da personajului adolescentei ce s-a ascuns de nazisti.

Anne Frank, figura-simbol a victimelor nazistilor, a devenit cunoscuta datorita jurnalului sau, in care si-a relatat experientele din timpul ocupatiei Olandei de catre Germania, in cel de-al Doilea Razboi Mondial, inainte sa moara de tifos, la varsta de 15 ani, in tabara de concentrare Bergen Belsen.

Inspirata de povestea vietii Annei Frank, Sharon Dogar, autoare britanica de romane pentru adolescenti, a scris o carte de jurnale-fictiune ale lui Peter van Pels, un prieten apropiat al Annei si vecin de cladire, pe vremea cand aceasta se ascundea in Amsterdam.

Cartea care urmeaza sa fie publicata in toamna, include povestiri despre dorinta sexuala al lui Peter pentru Anne, cat si scene intime intre cei doi, potrivit The Sunday Times.

Textele cuprinse sunt criticate de verisorul primar al Annei Frank, care poarta un respect solemn memoriei acesteia. Acum in varsta de 84 de ani, si locuind in Elvetia, Buddy Elias, pe numele sau, obisnuia sa se joace impreuna cu Anne in copilarie.

Elias a citit o copie a carti Annexed, intitulata astfel dupa numele anexei cladirii de birouri unde s-au ascuns familiile Frank si van Pels.

"Anne nu a fost asa cum se scrie in carte. Sunt de parere ca destinul teribil pe care l-au avut nu ar trebui sa fie folosit pentru inventarea unor asemenea povesti de fictiune", a afirmat ruda Annei Frank.

Acesta a mai adaugat "din cate mi-a povestit Otto (tatal Annei, n.red) despre Peter, acesta era foarte timid, insa in carte personajul sau este cu totul altfel".

Directorul editorial al Andersen Press, Charlie Sheppard, este de parere ca autoarea cartii "simte ca cei doi prieteni au facut sex".

"Sharon a citit si a recitit, jurnalui Annei, si nu incape indoiala ca aceasta si Peter van Pels erau indragostiti. Ei chiar vorbesc despre sex in jurnal", a adaugat Sheppard citata de The Sunday Times.

In schimb, autoarea cartii nu doreste sa dezvaluie detalii despre carte. Ea afirma ca a fost "o pura presupunere" ca Peter si Anne ar fi avut relatii sexuale, adaugand ca punctul central al cartii sale este timpul pe care van Pels l-a petrecut in lagarele naziste.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...