O carte erotica uimeste prin succesul la public

Luni, 06 August 2012, ora 09:22
18799 citiri
O carte erotica uimeste prin succesul la public

Este un fenomen literar fara precedent: cu aproape 40 de milioane de exemplare vandute in cateva luni, romanul erotic "Fifty Shades of Grey", scris de o mama respectabila si trecuta de prima tinerete, este in curs de a bate toate recordurile in domeniul comercializarii de carte tiparita.

"Niciodata o carte destinata publicului adult nu a fost vanduta atat de repede", declara editorul, grupul anglo-saxon Random House. Singur Harry Potter ii detroneaza inca pe Anastasia Steele si Christian Grey, personajele inventate de E.L. James, autoarea acestui roman, potrivit 7sur7.be .

Ca si J.K. Rowling, creatoarea lui Harry Potter, E.L. James (pe numele adevarat Erika Mitchell, 49 de ani) este britanica. Nimeni nu a mai auzit pana acum sa se vorbeasca despre aceasta autoare, care a detinut un post de conducere intr-o televiziune si care se pare ca a inventat un nou gen de roman, un hibrid intre genul romantic si cel erotic.

Eroul romanului, Christian Grey, un miliardar misterios, o intalneste pe studenta virgina Anastasia si cel doi incep o relatie intima presarata din plin cu experiente sado-masochiste. Trilogia de 1.500 de pagini invita cititorii sa descopere cele cinzeci de nuante de gri ("Fifty Shades of Grey") ale sufletului complicat de miliardar. "Analiza profunda" este intrerupta la fiecare zece pagini de o "explozie a simturilor" dintre cei doi, descrisa in cele mai mici detalii.

Drumul catre editura al acestei carti a fost unul atipic: E.L. James a publicat pe un site fragmente din lucrare care au fost apreciate, apoi a creat un e-book. Succesul cartii in format electronic a determinat tiparirea ei, iar vanzarile depasesc la ora actuala si cele mai optimiste asteptari.

Autoarea a declarat ca in aceasta lucrare se regasesc "toate fanteziile ei de femeie de varsta mijlocie", ceea ce a determinat ca respectiva carte sa fie catalogata drept "cartea erotica a mamelor". E.L. James a declarat insa ca "s-ar simti jenata", daca cei doi copii ai sai, aflati la varsta adolescentei ar citi lucrarea.

Critici si sexologi au incercat sa explice acest fenomen social: "Oamenii se arata entuziasmati, deoarece astazi sunt dornici de a-si satisface toate fanteziile", comenteaza sexologul britanic Michelle Bassam. Nici comentariile critice nu au intarziat sa apara. Potrivit "The Guardian", aceasta poveste de moda veche presarata cu mult sex, are o "intriga banala, dialoguri mediocre si repetitii iritante".

In romana, primul volum al trilogiei a fost tradus ca "Cele 50 de vicii ale domnului Grey", urmand sa apara in curand si celelalte doua volume.

Citeste si:
Dacian Cioloș și miniștrii propuși de el merg în Parlament pentru a obține votul deputaților și senatorilor. Premiera care ar putea fi înregistrată la vot
Dacian Cioloș și miniștrii propuși de el merg în Parlament pentru a obține votul deputaților și senatorilor. Premiera care ar putea fi înregistrată la vot
Dacian Cioloş merge miercuri în Parlament, sperând să obţină votul de încredere pentru echipa sa şi pentru programul de guvernare. Cioloş ajunge în faţa Camerelor reunite, în termenul...
Guvernul Cioloș, mort încă din fașă. Cum arată ”aventura” USR din Parlament
Guvernul Cioloș, mort încă din fașă. Cum arată ”aventura” USR din Parlament
Guvernul Cioloș va fi supus pentru votul de învestitură miercuri, 20 octombrie, de la ora 10.00. Cu toate astea, misiunea USR pare a fi una imposibilă de vreme ce atât PNL cât și PSD au...
Sursa: Ziare.com