Premiul Nobel pentru Literatura, cea mai mediatizata recompensa literara. Ii va reveni poetului sirian Adonis?

Advertorial
Joi, 13 Octombrie 2016, ora 12:30
21395 citiri
Premiul Nobel pentru Literatura, cea mai mediatizata recompensa literara. Ii va reveni poetului sirian Adonis?

Exista o zi din an in care, pret de cateva minute, intreaga suflare editoriala mondiala sta cu ochii atintiti pe internet, la o usa alba care urmeaza sa se deschida. Acea zi este exact ziua in care se anunta laurentul Nobelului literar din acel an, iar usa cu pricina este exact usa Academiei Suedeze, institutia care acorda Nobelul pentru literatura.

Niciodata minutele nu par mai lungi ca acelea care despart momentul in care se deschide usa si momentul deschiderii plicului si citirea numelui castigatorului!

Dincolo de toate reprosurile care insotesc adesea decizia Academiei suedeze pentru un anumit scriitor ca laureat, Premiul Nobel pentru Literatura ramane cea mai importanta distinctie literara din lume.

Iar la aceasta fascinatie concureaza, pe de o parte, suma enorma de bani care revine laureatului, comparativ cu alte recompense din lumea literara, iar pe de alta parte misterul si spectacolul media care s-au creat in jurul procesului de selectie.

Si in Romania, Premiul Nobel pentru Literatura s-a comod instalat in mentalul colectiv, reusind sa fie singura distinctie literara care creeaza un interes instant asupra laureatilor si, mai important, misca datele de vanzari.

In zilele imediat urmatoare decernarii Nobelului literar, editorii tiparesc grabiti celebrele banderole rosii care invelesc cartile laureatului, afise, cartoline, iar toate librariile fizce si librariile online se grabesc sa le gazduiasca.

Nobelul literar pe 2016: Haruki Murakami, Philip Roth, Milan Kundera sau Adonis?

Anul acesta, laureatul Premiului Nobel pentru Literatura va fi cunoscut pe 13 octombrie, cu o saptamana mai tarziu decat calendarul obisnuit, printre favoriti fiind citati Haruki Murakami, Adonis, Philip Roth, Milan Kundera, potrivit Academiei suedeze citata de AFP.

Patru scriitori ale caror carti iubitorii de literatura din Romania le pot gasi in librariile fizice si online din Romania: Haruki Murakami cu peste 15 carti traduse, Philip Roth, de asemenea, un autor iubit de catre cititorii autohtoni - si el, cu peste 10 titluri traduse.

Despre Milan Kundera, cunoscutul scriitor si eseist francez de descendenta ceha, aproape ca nu mai trebuie sa vorbim: el face parte din lista acelor scriitori pentru care acopera una dintre cele mai diverse plaje de cititori.

Singurul nume exotic din aceasta lista este cel al lui Adonis, desi si acesta are o carte tradusa in limba romana, pe care cititorii o pot gasi in multe librarii online si librarii fizice autohtone.

ADONIS (pseudonimul lui 'AliAhmad Sa'id), considerat unul dintre cei mai importanti si mai influenti scriitori arabi contemporani (Edward Said l-a numit "cel mai indraznet si mai provocator poet arab al zilelor noastre"), s-a nascut in 1930, intr-un sat din vestul Siriei, intr-o familie de mici proprietari de pamant, de religie siita alawita. A studiat dreptul si filozofia la Universitatea din Damasc.

In 1956 a emigrat din Siria in Liban, unde in 1973 a obtinut un doctorat in literatura araba la Universite Saint-Joseph din Beirut. In 1980 a plecat din Liban, din cauza razboiului civil, si de atunci traieste in Franta, la Paris.

Criticile la adresa religiei islamice si a regimului politic sirian i-au atras de-a lungul timpului diverse acuzatii, persecutii si mai multe amenintari cu moartea. In anul 1995, a fost exclus din Uniunea Scriitorilor Arabi.

Este autorul a douazeci de volume de poeme, care, in opinia criticii literare, constituie pentru poezia araba o contributie la fel de importanta precum cea a lui T.S. Eliot in poezia engleza.

Alaturi de acestea, a publicat eseuri des pre cultura si literatura araba si traduceri in araba (prima traducere completa a Metamorfozelor lui Ovidiu, traduceri din Racine, Georges Schehade, Saint-John Perse si Yves Bonnefoy).

A primit numeroase premii si distinctii literare, printre care prestigiosul Premiu Goethe al Orasului Frankf urt, iar incepand din 1998 a fost nominalizat de mai multe ori la Premiul Nobel pentru Literatura.

Luand in calcul actualitatea povestilor legate de imigranti si "problema siriana" internationala, nu poate fi o supriza eventualitatea c, anul acesta, Premiul Nobel pentru Literatura sa ii revina lui Adonis.

Istoria Premiului Nobel

Dar, pana sa aflam nume.e castigatorului, va invitam sa citti mai multe despre istlria acestui premiu care creaza atata fascinantie la nivel mondial.

Premiile Nobel s-au nascut din vointa inventatorului dinamitei, savantul si industriasul suedez Alfred Nobel (1833 - 1896), gratie unei clauze mentionate in testamentul sau redactat la Paris, in 1895, cu un an inainte de a muri.

Industriasul suedez a luat decizia de a dona in fiecare an veniturile generate de imensa lui avere unor personalitati care s-au evidentiat in anul precedent pentru servicii aduse omenirii.

Potrivit acestui testament, aproximativ 31,5 milioane de coroane suedeze, care reprezinta in zilele noastre echivalentul a 1,7 miliarde de coroane (197 de milioane de euro), au alcatuit un capital ale carui dividende anuale trebuie distribuite "acelora care, pe parcursul anului precedent, s-au consacrat interesului public si binelui omenirii".

Testamentul redactat la Paris prevedea ca dividendele anuale generate de acel capital initial sa fie repartizate astfel:

"O parte pentru acela care va fi facut descoperirea sau inventia cea mai importanta in domeniul fizicii; o parte pentru acela care va fi facut descoperirea cea mai remarcabila in chimie; o parte pentru acela care va fi facut descoperirea cea mai importanta in domeniul fiziologiei sau medicinei; o parte pentru acela care va fi produs in domeniul literar opera cea mai remarcabila si cu o tendinta idealista; si o parte pentru acela care va fi actionat cel mai bine pentru fraternizarea popoarelor, abolirea sau reducerea armelor permanente, initierea si multiplicarea congreselor pentru pace".

Din punct de vedere legal, testamentul nu a desemnat un legatar pentru averea in sine a industriasului suedez. La deschiderea lui, in 1897, testamentul a fost contestat de membrii familiei Nobel.

In plus, Alfred Nobel a desemnat comisii si comitete diferite care sa atribuie in fiecare an aceste premii: Academia suedeza atribuie Nobelul pentru literatura, Karolinska Institutet pe cel pentru medicina, Academia regala suedeza pentru stiinte decerneaza Nobelurile pentru fizica si chimie, iar un comitet special desemnat de Parlamentul norvegian atribuie Nobelul pentru pace.

Testamentul nu explica insa metodologia pe care fiecare comisie trebuie sa o urmeze pentru a decerna premiile in fiecare disciplina.

Pentru ca aceasta problema sa fie reglata a fost nevoie de trei ani: s-a decis sa se instituie in calitatea de legatar o Fundatie Nobel care sa administreze capitalul din care se acorda premiile Nobel, iar acele institutii si comitete desemnate prin testament au acceptat sa atribuie aceste premii.

In 1968, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la infiintare, Banca Centrala a Suediei (Riksbank) a instituit un premiu pentru stiinte economice in memoria lui Alfred Nobel, punand la dispozitia Fundatiei Nobel o suma anuala echivalenta cu valoarea celorlalte premii Nobel.

In prezent, premiul Nobel din fiecare domeniu este in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 925.200 euro) si poate fi impartit daca exista mai multi laureati in aceeasi categorie, insa numarul acestora nu poate fi mai mare de trei.

Un scriitor laureat a refuzat Premiul Nobel pentru Literatura

In lista celor doi laureati ai Premiului Nobel care au refuzat aceasta distinctie se afla si un castigator din sfera literelor: in 1964, scriitorul francezul Jean-Paul Sartre a refuzat aceasta recompense.

Cel mai tanar laureat al Nobelului Literar

Joseph Rudyard Kipling, celebru in literatura universala ca autor al volumului pentru copii "Cartea Junglei" (1894), al romanului indian de spionaj "Kim" (1901), precum si a numeroase alte poeme, schite si nuvele, este cel mai tanar laureat al Premiului Nobel pentru literatura a fost un autor britanic. Recordul sau rezista inca din anul 1907.

Rudyard Kipling s-a nascut la 30 decembrie 1865. In 1907, deci la varsta de 42 de ani, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatura pentru intreaga sa opera, caracterizata de un fin simt al observatiei, originalitate, idei puternic sustinute si talent narativ, potrivit site-ului www.nobelprize.org.

Conform aceleiasi surse, varsta medie a laureatilor acestui prestigios premiu este de 65 de ani. La polul opus, cel mai varstnic laureat este Doris Lessing, care avea 88 de ani in 2007, anul in care i s-a decernat premiul.

Totodata, Rudyard Kipling este primul autor de limba engleza care a obtinut Premiul Nobel pentru literatura. Urmatorul a fost in 1923, in persoana irlandezului William Butler Yeats.

Cea mai in varsta laureata cu Nobelul literar este o scriitoare

In ceea ce le priveste pe femei, romanciera britanica Doris Lessing este cea mai in varsta laureata Nobel. Scriitoarea avea 87 de ani in momentul in care a fost recompensata cu Nobelul pentru literatura in acelasi an (2007).

Scriitorii romana si Premiul Nobel pentru Literatura

Scriitorul roman Tudor Arghezi s-a aflat pe lista de propuneri pentru premiul Nobel pentru literatura pe anul 1965, alaturi de autori precum Vladimir Nabokov, Pablo Neruda si Jorge Luis Borges, distinctia fiind acordata in acel an lui Mihail Solohov.

Nominalizarile la acest premiu sunt tinute secrete timp de 50 de ani. Odata depasit acest termen, Academia suedeza - institutie care selecteaza autorii care primesc premiul Nobel - a facut publica pe site-ul sau lista scriitorilor propusi la aceasta prestigioasa distinctie in anul respectiv. Pe lista apar 90 de scriitori.

Alaturi de Tudor Arghezi, pe lista datata 1 febriuarie 1965, mai figurau Vladimir Nabokov, Pablo Neruda, Jorge Luis Borges, Samuel Beckett, W. Somerset Maugham, Heinrich Boll, Ernst Junger si Andre Malraux.

In ultimii ani, scriitorul Mircea Cartarescu a fost propunerea Uniunii Scriitorilor la prestigioasa distinctie. Cartarescu s-a numarat printre favoritii la premiul Nobel pentru literatura, potrivit caselor de pariuri internationale. Scriitorul este unul dintre cei mai tradusi scriitori romani pe plan international. Opera sa este tradusa in peste 20 limbi.

Desemnarea in 2009 a Hertei Muller drept laureate a Premiului Nobel pentru Literatura a fost, probabil unul dintre cele mai emotionale momente pentru cititorii romani - asta desi autoarea de origine romana a fost aleasa castigatoare ca autoare de limba germane, cetatean cu acte in regula al statului german.

Mai multe librarii online sau site-uri de specialitate au pregatit oferte speciale pentru cartile autorilor nominalizati la premiul Nobel, asa ca pentru cititori este o perioada buna de a-si adauga in biblioteca o carte a unui autor premiat.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#premiul Nobel literatura, #Nobel literar 2016, #librarie online , #carte