Recenzie: Despre Romania, NATO si terorism, cu seful SRI

Vineri, 20 Martie 2009, ora 15:50
3240 citiri
Recenzie: Despre Romania, NATO si terorism, cu seful SRI

Cand seful celui mai important Serviciu Secret din Romania, ambasadorul George Cristian Maior, scrie o carte, primul lucru care-ti vine in minte este intrebarea: ce s-a intamplat?

E totusi prea devreme pentru dezvaluiri importante, e prea devreme si pentru memorii. Sa fie vorba despre o miscare a SRI-ului, a Cotroceniului, a PSD-ului, a intelectualilor de la Cluj, din care face parte profesorul de exceptie Liviu Maior, tatal lui George.

Cartea Noul Aliat - regandirea politicii de aparare a Romaniei la inceputul secolului XXI - este o lucrare conceputa atunci cand George Maior era secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale, in perioada 2000-2004, si cand participa efectiv la procesul tehnic de invitare si aderare a Romaniei la NATO.

Fara sa fie o carte de tip James Bond, Noul Aliat prezinta deopotriva viziunea diplomatului Maior asupra noii strategii de securitate dupa aderarea tarii la NATO, dar si a unui om ce are acces la informatii geostrategice de prima mana.

Capitolele de inceput ale cartii au un anumit tip de entuziasm, greu de disimulat, tipic inceputului de secol XXI, in Romania. Textele emana speranta si optimismul ca, dupa aderarea la NATO, toate problemele Romaniei vor fi luat sfarsit.

A fost crezul unei parti importante din elita politica si diplomatica a tarii, impartasit si de societatea civila si jurnalisti. Se iau in considerare si se analizeaza vecinii Romaniei, de la Ungaria si Ucraina pana la Marea Neagra, considerata "o descoperire strategica" in noul context al Aliantei.

Lucrarea atinge nu doar aspectele europene si euroatlantice privind securitatea, ci si chestiuni ce tin de relatiile societate civila-armata, diplomati-soldati. Abordeaza modelele de dezvoltare a diplomatiei apararii si analizeaza armonizarea relatiilor civil-militar, in Sud-Estul Europei.

Exista si un capitol important ce tine de analiza planificarii apararii in Romania, probabil unul dintre aspectele esentiale care au lipsit in strategia de aparare a tarii dupa aderarea la NATO, in 2004.

In acest moment, in care lumea se prabuseste sub loviturile crizei economice, analiza lui George Maior, care se refera la metode de raspuns in cazul unui atac terorist in inima Europei sau protejarea continentului de un atac cu racheta venit de undeva din Orient poate parea usor din alt timp.

In realitate, problemele sunt mai actuale ca oricand. Din 2001, al Qaida a dat dovada ca poate organiza nu numai atentate teroriste cumplite, ci are si o pronuntata componenta de strategie politica.

Criza economica nu a indepartat pericolul terorist, dimpotriva, ne-a facut mult mai vulnerabili. Cu Occidentul prabusit, al Qaida va incerca cu siguranta sa profite. Din acest punct de vedere, lucrarea lui George Maior poate fi un punct de plecare in conceperea unei noi strategii de aparare.

Criza economica nu a estompat restul amenintarilor ci, pur si simplu, face lumea mai vulnerabila.

(B.C.)

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Noul Aliat Maior, #sef SRI Maior, #Maior terorism NATO , #carte