Ziare.com

Recenzie: Despre Romania, NATO si terorism, cu seful SRI

Vineri, 20 Martie 2009, ora 15:50

   

Recenzie: Despre Romania, NATO si terorism, cu seful SRI
Cand seful celui mai important Serviciu Secret din Romania, ambasadorul George Cristian Maior, scrie o carte, primul lucru care-ti vine in minte este intrebarea: ce s-a intamplat?

E totusi prea devreme pentru dezvaluiri importante, e prea devreme si pentru memorii. Sa fie vorba despre o miscare a SRI-ului, a Cotroceniului, a PSD-ului, a intelectualilor de la Cluj, din care face parte profesorul de exceptie Liviu Maior, tatal lui George.

Cartea Noul Aliat - regandirea politicii de aparare a Romaniei la inceputul secolului XXI - este o lucrare conceputa atunci cand George Maior era secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale, in perioada 2000-2004, si cand participa efectiv la procesul tehnic de invitare si aderare a Romaniei la NATO.

Fara sa fie o carte de tip James Bond, Noul Aliat prezinta deopotriva viziunea diplomatului Maior asupra noii strategii de securitate dupa aderarea tarii la NATO, dar si a unui om ce are acces la informatii geostrategice de prima mana.

Capitolele de inceput ale cartii au un anumit tip de entuziasm, greu de disimulat, tipic inceputului de secol XXI, in Romania. Textele emana speranta si optimismul ca, dupa aderarea la NATO, toate problemele Romaniei vor fi luat sfarsit.

A fost crezul unei parti importante din elita politica si diplomatica a tarii, impartasit si de societatea civila si jurnalisti. Se iau in considerare si se analizeaza vecinii Romaniei, de la Ungaria si Ucraina pana la Marea Neagra, considerata "o descoperire strategica" in noul context al Aliantei.

Lucrarea atinge nu doar aspectele europene si euroatlantice privind securitatea, ci si chestiuni ce tin de relatiile societate civila-armata, diplomati-soldati. Abordeaza modelele de dezvoltare a diplomatiei apararii si analizeaza armonizarea relatiilor civil-militar, in Sud-Estul Europei.

Exista si un capitol important ce tine de analiza planificarii apararii in Romania, probabil unul dintre aspectele esentiale care au lipsit in strategia de aparare a tarii dupa aderarea la NATO, in 2004.

In acest moment, in care lumea se prabuseste sub loviturile crizei economice, analiza lui George Maior, care se refera la metode de raspuns in cazul unui atac terorist in inima Europei sau protejarea continentului de un atac cu racheta venit de undeva din Orient poate parea usor din alt timp.

In realitate, problemele sunt mai actuale ca oricand. Din 2001, al Qaida a dat dovada ca poate organiza nu numai atentate teroriste cumplite, ci are si o pronuntata componenta de strategie politica.

Criza economica nu a indepartat pericolul terorist, dimpotriva, ne-a facut mult mai vulnerabili. Cu Occidentul prabusit, al Qaida va incerca cu siguranta sa profite. Din acest punct de vedere, lucrarea lui George Maior poate fi un punct de plecare in conceperea unei noi strategii de aparare.

Criza economica nu a estompat restul amenintarilor ci, pur si simplu, face lumea mai vulnerabila.

(B.C.)

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2706 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

frectie

Nu ne intereseaza acest subiect de doi lei. Ne intereseaza ce fac cei platiti de contribuabili spre a ne apara de mafia tiganeasca. Se aude bai scriitorilor !! Cand va apucati de munca, sau sunteti pe mana cu ei deja?

 

Dl. Maior AR FACE BINE

sa stie ca 90% din SRI-stii dumnealui TRADEAZA pentru Moscova!
Da! Bagati bine LA CAP ce scriu mai sus!
Cartea sa ar fi valabila NUMAI daca majoritatea "politicienilor" CCC(Copii de Criminali Comunisti) din Guvern, Parlament, etc. s-ar afla in PUSCARIE impreuna cu parintii lor PCR-isto Securisti!
Si cu averile confiscate!
Asa CA CARTEA "maiorului" nu valoreaza nici cit al II-lea si al III-lea cuvint din aceasta fraza!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor